Simptomele care prevestesc apariţia migrenei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vărsăturile, sensibilitatea la lumină sau la sunete, iritabilitatea sau confuzia sunt doar câteva dintre semnele care prevestesc apariţia migrenei FOTO Shutterstock
Vărsăturile, sensibilitatea la lumină sau la sunete, iritabilitatea sau confuzia sunt doar câteva dintre semnele care prevestesc apariţia migrenei FOTO Shutterstock

Durerea intensă şi pulsatilă, sensibilitatea la lumină şi la sunete, dar şi greaţa şi vărsăturile ocazionale sunt semne care prevestesc apariţia unei migrene. Dar, pentru unele persoane, prima experienţă a acestor dureri chinuitoare face ca identificarea semnalelor specifice să fie dificilă.

Acest lucru se întâmplă pentru că primele simptome pot să apară cu doar 24 de ore înainte de orice durere de cap, fapt care poate să îl facă pe suferind destul de confuz şi chiar speriat că ceva este în neregulă, încearcă să explice Dawn Buse, profesoară de neurologie la Colegiul de Medicină Albert Einstein din cadrul Universităţii Yeshiva.

Semnele instalării unei migrene sunt cât se poate de evidente şi, chiar dacă sunt deranjante, ele trebuie să fie conştientizate. Tocmai din acest motiv, pentru a alunga orice temeri şi confuzii, „Huffington Post“ a întocmit o listă cu unele dintre cele mai frecvente semne care prevestesc apariţia unei migrene.

Simptome

În mod normal, migrenele se desfăşoară de-a lungul a patru etape, chiar dacă nu toţi suferinzii le experimentează pe toate. Simptomele premonitorii pot să apară cu 12-24 de ore înainte ca durerea să se instaleze. Aproximativ 60% din persoane experimentează această etapă care include: constipaţie sau diaree, poftă intensă de mâncare, iritabilitate, confuzie, nelinişte, dificultăţi de concentrare, rigiditate musculară, mai ales în zona gâtului, o senzaţie incontrolabilă de căscat, urinarea frecventă, oboseală sau depresie şi euforie.

„Din punct de vedere fiziologic, are loc un fel de cascadă de evenimente neurochimice care se declanşează odată cu instalarea migrenei“, explică profesoara Dawn Buse. Modificările din trunchiul cerebral, precum şi modificările chimice din creier au fost, de asemenea, asociate cu apariţia acestei reţele complexe de simptome, chiar dacă procesul de apariţie a migrenei nu este pe deplin cunoscut.

Aura, o experienţă senzorială complexă

Cu puţin timp înainte de apariţia durerilor începe şi faza a doua, numită aură, care constă într-o serie de semnale senzoriale. Aura poate să aibă o durată cuprinsă între 5 şi 60 de minute, fiind caracteristică unuia din cinci suferinzi. „Simptomele diferă de la o persoană la alta, iar în timp pot să se modifice“, mai specifică profesoara Buse.

Chiar şi această a doua fază s-a dovedit a fi destul de misterioasă pentru experţii neurologi, dar aceasta poate să fie declanşată o undă electrică sau chimică care se deplasează de-a lungul unei părţi a creierului responsabilă cu procesarea semnalelor vizuale. Printre tulburările vizuale se mai regăsesc pierderea temporară a vederii, pete de lumină sau aşa-zisele stele verzi. Amorţeala, furnicăturile, în special pe braţe, picioare şi faţă, probleme de vorbire sau starea de confuzie vin să întregească tabloul acestei faze a experienţei senzoriale.

În general, aura este o fază trecătoare a migrenei, dar dacă simptomele persistă, atunci sfaturile unui medic sunt esenţiale. Conştientizarea aurei ca pe o fază care precede migrena poate ajuta orice persoană să nu devină confuză şi temătoare. Fluctuaţiile hormonale pot avea, de asemenea, un rol: migrena afectează un număr uşor mai ridicat de băieţi decât de fete înainte de pubertate, însă în cazul adulţilor este de două-trei ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi.

Simptomele asemănătoare cu mahmureala

În cea de-a treia etapă, durerea intensă şi pulsatilă poate să ducă la o sensibilitate extremă faţă de lumină, sunete sau mirosuri. Această etapă poate să dureze chiar şi 72 de ore, înainte ca etapa finală, faza prodromală, să se instaleze. Acest ultim atac al migrenei prezintă simptome care se aseamănă cu mahmureala sau cu gripa. După ce durerea dispare, unele persoane se simt secătuite de energie, în timp ce altele pot să fie bucuroase. Pe de altă parte, senzaţia de confuzie poate încă să persiste.

„Este foarte normal ca oamenii să aibă o migrenă şi să nu realizeze acest lucru“, explică profesoara Buse. Vestea cu adevărat bună este că există tratamente la îndemâna oricui, care nu sunt destinate special tratării acestei dureri de cap. Analgezicele simple cum sunt ibuprofenul sau paracetamolul pot constitui un ajutor de nădejde în tratarea durerii traumatizante provocate de migrenă. Obiceiurile sănătoase precum hidratarea intensă, un somn regulat şi un jurnal în care să-ţi notezi zilele în care durerile se declanşează pot să ţină migrenele la distanţă.

Ce este migrena?

Migrena este o durere de cap (cefalee) de intensitate moderată sau severă, care împiedică o persoană să-şi desfăşoare activităţile cotidiene. Poate să aibă o durată de 4 până la 72 de ore, nu produce leziuni pe termen lung, afectează doar o jumătate a capului, aducând cu sine o pleiadă de simptome, de la greaţă şi vărsături la fotofobie (hipersensibilitate a ochilor la lumină n.r.) sau fonofobie (sensibilitate exagerată a auzului n.r.), durerea putând să fie intensificată de activităţile fizice.

Până la o treime dintre suferinzi percep o aură, adică o tulburare trecătoare de natură vizuală, senzitivă, lingvistică sau motorie, care semnalează instalarea cumplitei dureri. Chiar dacă mecanismele de apariţie ale migrenei nu sunt cunoscute cu exactitate, atât factorii genetici, cum ar fi transmiterea de la o generaţie la alta, cât şi cei de mediu sunt consideraţi responsabili pentru apariţia durerii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite