Siropuri de plante cu beneficii multiple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siropurile naturale  se consumă  în sezonul rece pentru îmbunătăţirea  rezistenţei organismului
Siropurile naturale se consumă în sezonul rece pentru îmbunătăţirea rezistenţei organismului

Siropurile preparate în casă, obţinute din plante şi din fructe prin macerare sau prin fierbere sunt băuturi ­concentrate, gustoase şi foarte sănătoase.

Terapia cu siropuri de casă ­este de lungă durată, dar eficienţa lor este dovedită într-o gamă variată de afecţiuni, începând cu cele cardio­vasculare şi pulmonare şi terminând cu diferitele forme de cancer. Siropurile naturale de brad alb, de cătină, de măceşe, de dovleac, de pătlagină, de mentă, de rubarbă sau de cafea pot fi administrate şi preventiv atunci când sistemul nostru imunitar este slăbit şi nu mai funcţionează normal.

Bradul argintiu combate tusea

 Din conurile verzi de brad argintiu, cu un conţinut bogat în răşină, în minerale şi în principii amare, se obţine unul dintre cele mai eficiente remedii pentru afecţiunile respiratorii şi pentru combaterea tusei. Siropul se prepară prin macerarea conurilor de brad în miere de albine polifloră,  astfel: într-o oală de lut se aşază cele două ingrediente în straturi succesive.

Când oala ­s-a umplut, se acoperă cu un capac, iar vasul se păstrează la rece, timp de 40 de zile. După acest interval, conurile de brad se storc într-un tifon. Siropul obţinut se toarnă în sticle care se sigilează şi se depozitează într-un loc răcoros.

Doza recomandată este de câte patru linguri pe zi, un interval de ­două luni. În acelaşi mod se prepară un sirop şi din mugurii de brad, iar leacul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în tot organismul. Se administrează câte o linguriţă de sirop de trei ori pe zi.

Cătina creşte puterea de concentrare

În comparaţie cu arbuştii de cătină din alte ţări europene şi asia­tice, soiurile din ţara noastră sunt o sursă impresionantă de substanţe nutritive. Bogăţia de vitamine (A, B1, B2, C, D2, E, F şi K), de minerale şi de microelemente precum fosforul, calciul, magneziul, potasiul, sodiul, de uleiuri esenţia­le şi de aminoacizi esenţiali conţinuţi de cătină conferă fructului proprietăţi deo­sebite pentru menţinerea ­sănătăţii generale a organismului.

Potrivit specialiştilor de la Centrul de Cercetări Biomedicale din Köln, cătina este cea mai bogată sursă de proteine vegetale dintre fructe. Pentru păstrarea substanţelor nutritive, siropul de cătină trebuie preparat amestecând o jumătate de litru de suc cu o jumătate de kilogram de miere. ­După omogenizare, acest amestec se păstrează în frigider, în sticle închise ermetic şi rezistă astfel şase luni.

Se administrează câte patru-şase linguri pe zi, în cure de lungă durată. Acest sirop creşte rezistenţa la efortul intelectual şi fizic, iar, potrivit specialiştilor, fructele coapte de cătină conţin singurul „drog" inofensiv, care stimulează optimismul şi încrederea. 

Menta, tonic pentru sistemul nervos

Un sirop obţinut din izma-bună (Mentha piperita) are o acţiune calmantă şi fortifiantă asupra sistemului nervos. Siropul se prepară din şase linguri de frunze de mentă care se fierb, la foc mic, în 600 ml de apă.

După 15 minute se îndepărtează frunzele şi, în acest decoct, se adaugă 350 g de zahăr brun continuându-se fierberea încă 15 minute. Când este călduţ, siropul se toarnă în sticle sterilizate cu spirt alb. Zilnic, se consumă câte cinci linguriţe ­după mesele principale, un interval de două-trei luni.

Dovleacul,  indicat în bolile de inimă

Cu un conţinut ridicat de carotenoide (betacaroten, alphacaroten, luteină, zeaxantină), antioxidanţi puternici care luptă  împotriva radicalilor liberi, siropul de dovleac este un protector al inimii, combătând şi îmbătrânirea prematură. Se alege un dovleac şi i se ­taie un capac. Prin orificiu se scot seminţele cu ajutorul unei linguri de lemn, iar dovleacul se umple cu miere de albine.

Apoi se aşază capacul la loc şi, în zona tăieturii, se lipeşte cu aluat sau cu scotch. Dovleacul se păstrează la temperatura camerei, timp de zece ­zile. Siropul obţinut se ţine în frigider. Din acest leac, ­se consumă zilnic câte o lingură, înaintea meselor principale, timp de 20 de zile pe lună.

Specialistul nostru
Dr.   Ruxandra Constantina

medic de familie competenţă
în apifitoterapie


Siropurile preparate în casă, din diferite plante medicinale sau din fructe pot fi consumate ca băuturi de masă, diluate în apă plată, pe durate lungi. Surse de energie, de nutrienţi şi de substanţe anti­oxidante, aceste siropuri aduc multe beneficii sănătăţii: cresc imu­nitatea organismului, combat anemia, stimulează ­pofta de mâncare, măresc rezistenţa la eforturi intelectuale şi fizice.

În această categorie intră siropul de fructe de pădure şi cel de lămâie. Alte siropuri se recomandă pe durate limitate, pentru tratarea unor  afecţiuni: siropul din flori de soc, de exemplu, ­este indicat  în viroze, în constipaţie şi în alergii. Zilnic, se beau câte două pahare cu apă în care se adaugă câte ­două linguriţe de sirop.

Remediu

Siropul de pătlagină se administrează copiilor care nu asimilează nutrienţii şi nu se dezvoltă normal.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite