Sistemul privat de asigurări ar crea mai multe probleme decât ar rezolva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul privat de asigurări ar mări inegalitățile de ordin social în contextul serviciilor medicale
Sistemul privat de asigurări ar mări inegalitățile de ordin social în contextul serviciilor medicale

Un studiu lansat recent de Observatorul Român de Sănătate arată că privatizarea asigurărilor medicale ar spori atât inechitatea, cât și ineficiența din sistemul romanesc de sănătate, deoarece un asemenea sistem ar necesita subvenții masive din fonduri publice pentru persoanele care nu își pot permite plata primelor de asigurare.

Aflată în dezbatere publică, noua lege a Sănătății propune instaurarea unui sistem privat de asigurări, soluție care e menită să rezolve principalele probleme cu care se confruntă, la ora actuală, sistemul român de sănătate. Din punctul de vedere al Ministerul Sănătății, nevralgiile actualului sistem sunt capacitatea redusă de mobilizare a fondurilor, managementul ineficient al resurselor, calitatea slabă a serviciilor, și inechitățile prezente pe scară largă.

Totuși, studiul publicat de Observatorul Român de Sănătate arată că, odată aplicat sistemul privat de asigurări, inegalitățile de ordin material și social vor fi mult mai accentuate. Deși ar crea iluzia unor fonduri sporite mobilizate pentru serviciile de sănătate, privatizarea ar menține presiunea pe bugetul de stat. Finanțarea prin prime fixe ar duce la o redistribuție substanțială a fondurilor către populația înstărită, crescând astfel inechitatea sistemului.

„Experiența altor țări sugerează în mod consecvent că introducerea unui sistem privat de finanțare ar crea mai multe probleme decât ar rezolva. În plus, este un proces complex și costisitor, iar succesul lui este determinat, paradoxal, tot de capacitatea de guvernare a statului. De aceea, eforturile ar trebui concentrate mai degrabă pe reformarea instituțională a sectorului public", consideră Nicolae Done, Vicepreședinte ORS, doctorand în economia sănătății și politici de sănătate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.

"Fragmentarea inițială a pieței ar putea duce de asemenea la creșterea nejustificată a variațiunilor calității si accesului la servicii în rândul populației", se arată în raportul întocmit de ORS. Legea Sănătății, așa cum a fost înaintată de cei din ministerul de resort, este mult prea complexă și va crea mai multă confuzie pentru furnizori și pacienți.

După ce au analizat experiența internațională din ultimii 20 de ani cu privire la potențialele consecințe ale reformei de privatizare a asigurărilor medicale, cei de la ORS au ajuns la concluzia că perfecționarea unui sistem de sănătate bazat pe asigurări sociale și suplimentarea crescută și treptată cu fonduri din taxe generale are șanse mai mari de a spori eficiența, calitatea, și echitatea decât o reformă radicală de privatizare. Pe de altă parte, autoritățile publice ar putea administra relativ eficient un sistem de asigurări universale.

Organizația non-guvernamentală recomandă autorităților să-și concentreze eforturile pe reforma sectorului public și să investească în capacitatea administrativă și managerială a autorităților publice centrale și locale. Totodată, se cere definirea clară a pachetului de servicii de bază care să asigure un echilibru între profunzimea acoperirii împotriva riscurilor medicale și costurile sistemului.

Observatorul Român de Sănătate este o organizație non-guvernamentală care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor și a serviciilor de sănătate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite