Soarele agravează bolile cronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura excesivă duce la pierderi mari de lichide, ceea ce provoacă dezechilibre în organism. Vara, în cel mai mare pericol sunt cardiacii. Soarele supune inima la un efort suplimentar, iar pentru persoanele cu o afecţiune cardiovasculară, acest lucru poate fi fatal.

Cardiopatia ischemică, insuficienţa cardiacă şi hipertensiunea arterială se agravează ca urmare a expunerii la soare, întrucât cantitatea de oxigen care ajunge la inimă este mai mică atunci când temperaturile sunt ridicate.

Acesta este motivul pentru care ea trebuie să depună mai mult efort pentru a pompa sângele. Deshidratarea solicită şi ea inima, care trebuie să pompeze mai mult sânge pentru a compensa pierderile de apă şi de electroliţi prin transpiraţie.

„La aceşti bolnavi, o expunere îndelungată la soare poate duce chiar la instalarea infarctului miocardic. De aceea, ei se pot bucura de soare doar dimineaţa şi seara, când razele ultraviolete îşi pierd din intensitate şi căldura nu mai este atât de puternică.

Chiar şi atunci trebuie să poarte pălării de soare şi să se hidrateze. Bolnavii cardiaci pot merge la mare doar cu acordul medicului şi trebuie să evite să facă baie atunci când sunt prea încălziţi, deoarece există pericolul de stop cardiac", atrage atenţia medicul de familie Călin Ciubotaru.

De partea cealaltă, şi persoanele cu hipotensiune se pot simţi rău pe căldură. Acestea pot avea stări de ameţeală şi de leşin. În pericol vara sunt şi persoanele care suferă de anemie severă, în care există o insuficientă oxigenare a ţesuturilor. Soarele suprasolicită organismul în aceste situaţii şi accentuează slăbiciunea, oboseala, ameţelile, durerile de cap şi paloarea.

Deshidratarea afectează şi rinichii

„Persoanele care suferă de boli renale se pot expune la soare atâta vreme cât se hidratează foarte bine. În caz contrar, pierderile de lichide prin piele pot să favorizeze chiar instalarea insuficienţei renale", mai spune medicul Călin Ciubotaru.

Varicele se pot agrava şi ele vara, deoarece venele periferice se dilată atunci când este cald, iar acest lucru accentuează staza venoasă (stagnarea sângelui în vene). Persoanele care au varice pot experimenta, în urma expunerii la soare, o senzaţie neplăcută de arsură la nivelul gambelor şi de picioare grele.

Protecţie maximă în caz de vitiligo

Persoanele cu vitiligo, o afecţiune cutanată care se manifestă prin depigmentarea pielii, ar trebui să-şi acopere zonele de culoare deschisă sau să folosească o cremă cu factor de protecţie maxim (50+) dacă petele depigmentate sunt pe faţă sau pe mâini.

Pe porţiunile afectate de vitiligo nu există deloc melanină, pigmentul care protejează pielea de efectele nocive ale soarelui. Din această cauză, există un risc foarte mare de arsuri solare.

O altă afecţiune cutanată, lupusul eritematos, se extinde după expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete, iar eritemul deja existent se agravează. Persoanele care suferă de această maladie trebuie, de asemenea, să folosească o protecţie solară maximă.

Se accentuează şi bolile neurologice

Scleroza multiplă, o boală neurologică ce afectează creierul şi măduva spinării, se agravează vara. În special anumite simptome, precum slăbiciunea musculară, devin mai accentuate din cauza căldurii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite