Soarele nu arde doar pielea, ci şi ochii. Cum îţi alegi ochelarii de soare potriviţi. Recomandările ofltamologului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunerea pe termen scurt la razele UV poate provoca arsuri ale globului ocular, inflamând corneea şi rănind conjunctiva, ţesutul care acoperă partea albă a ochiului. Acest fenomen este cunoscut sub numele de fotokeratită, care se poate manifesta prin durere, înroşire sau chiar pierderea temporară a vederii.

Suntem în plin sezon estival şi toată lumea caută să se relaxeze cât mai des la mare sau la piscină, sau se plimbă în oraş în plin soare. Unul din  ele mai întâlnite mituri este că ochelarii de soare sunt doar pentru vacanţă.

„Razele ultraviolete nu se întâlnesc doar în zonele de litoral, ci sunt din ce în ce mai prezente şi în oraşe, în ariile urbane. Asfaltul încins, reflexiile soarelui pe maşini şi clădiri amplifică puterea şi modul în care razele UV se distribuie“, explică dr. Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog la Optica Medicală Videt.

Specialistul explică în ce fel ar trebui să ne protejăm ochii pe timp de vară, ce mituri despre ochelarii de soare continuă să fie crezute de public, şi ce trebuie să ştii despre o lentilă de protecţie bună.

Ce sunt razele UV şi cum ne afectează ochii?

Razele ultraviolete sau razele UV sunt radiaţii electromagnetice invizibile pentru ochiul uman, dar care ne afectează organismul şi sunt de două tipuri: UVA şi UVB, la care ne expunem zilnic.

Expunerea pe termen scurt la razele UV poate provoca arsuri asupra globului ocular, inflamând corneea şi rănind conjunctiva, ţesutul care acoperă partea albă a ochiului. Acest fenomen este cunoscut sub numele de fotokeratită, care se poate manifesta prin durere, înroşire sau chiar pierderea temporară a vederii.

În timp, razele UV pot cauza diverse probleme ochilor, cum ar fi: cataracta, pterigionul, degenerescenţa maculară. Cea mai des întâlnită este cataracta - o afecţiune care schimbă treptat lentila globului ocular (cristalinul) şi face ca vederea să fie tot mai înceţoşată.

Indiferent de pigmentul şi culoarea pielii, cu toţii suntem expuşi la razele ultraviolete, deci fiecare din noi ne aflăm sub riscul cataractei sau a altei afecţiuni ocular, mai spune specialistul. Dacă eşti mai închis la culoare sau mai bronzat nu înseamnă că eşti mai protejat.

„Aşadar, purtarea ochelarilor de soare trebuie făcută zilnic. Asta pentru că, indiferent de anotimp şi de vreme, razele UV care ne pot afecta există tot timpul, chiar şi în zilele înnorate“.

Cum ne protejăm în vacanţă?  

Turcia, Grecia, Spania şi Italia sunt zone cu index UV foarte mare, şi unele dintre cele mai vizitate ţări de români în vacanţă. Dacă alegi să te relaxezi în una din aceste ţări, e important să ştii că riscul ca vederea să fie afectată de radiaţiile ultraviolete este mai ridicat decât în România.

Iar dacă alegi o destinaţie de vacanţă cu plajă, sau una exotică, lumina soarelui se reflectă şi mai mult în nisip şi mare, cauzând un volum mai mare de raze UV să ajungă la ochi.

Ce recomandă oftalmologul:


Reduceţi timpul de expunere la soare în intervalul 10-16. În trecut, se ştia că expunerea la soare dăunează doar în intervalul orar 12-16, în anotimpul cald, dar acest interval de timp a crescut odată cu micşorarea stratului de ozon.

Când sunteţi afară, staţi cât mai mult la umbră şi purtaţi ochelari şi haine cu protecţie solară.

Pălăriile largi sau şepcile ajută şi ele la protecţie, pentru că împiedică razele UV de sus şi din lateral să ajungă la ochi.

Feriţi-vă cât mai mult de suprafeţele strălucitoare, ca apa, nisipul sau zăpada, care reflectă raze UV şi cresc riscul de expunere.

Cum ştii că ai ochelari de soare potriviţi

Indiferent de stilul de ochelari de soare dorit, trebuie să alegi ochelari cu protecţie solară. Cei mai indicaţi ochelari de soare sunt cei care protejează ochiul în proporţie de 99-100% de ambele raze, UVA şi UVB. „Nu te lăsa păcălit de preţ. Chiar dacă o pereche de ochelari e mai scumpă decât alta, nu înseamnă ca e şi mai bună calitativ. Ceea ce contează e să aibă pe etichetă gradul de protecţie de 99-100% UV  sau UV 400”, atrage atenţia dr. Beatrice Voculescu.

Pe piaţă sunt o mulţime de culori de lentile pentru ochelarii de soare.

„Probabil majoritatea e tentată să creadă că cele mai închise lentile la culoare ne protejează ochii mai bine. Adevărul este că nu contează deloc culoarea lentilei ochelarilor. Nivelul de protecţie UV fiind singurul factorul de luat în calcul când vrem să ne protejăm de radiaţii”.

Nu orice lentilă de ochelari de soare este potrivită tuturor

Există patru categorii de lentile de ochelari care trebuie purtate în funcţie de anumiţi factori:

Lentile categoria 0: te protejează de lumină în proporţie de 0%-20%; sunt potrivite pentru interior, dar şi exterior, în zilele înnorate.

Lentile categoria 1: adecvate în zilele foarte puţin însorite, la o lumină slabă, blocând lumina de la 22% până la 66%.

Lentile categoria 2: te protejează de lumină într-o proporţie de 67%-81%; potrivite pentru sezonul toamnă-primăvară, când soarele începe să fie mai strălucitor.

Lentile categoria 3: recomandate când lumina este foarte puternică, la mare sau la munte, având o protecţie de 82% până la 91%.

Lentile categoria 4: cu o protecţie de 92%-97%, aceste lentile sunt adecvate în mediile cu lumină extrem de puternică şi nu sunt recomandate în timpul condusului.

Cum evităm ochelarii contrafăcuţi şi de ce sunt periculoşi

Atunci când ne alegem ochelarii de soare, trebuie să fim foarte atenţi ca ei să nu fie contrafăcuţi. Aceştia ne afectează ochiul mai rău decât în cazul în care nu purtăm deloc.

Asta pentru că, ochelarii de soare contrafăcuţi au lentile slab calitative care blochează doar o parte din lumină şi nu absorb radiaţiile UV dăunătoare. În plus, culoarea acestor lentile nu întunecă doar câmpul vizual, ci provoacă dilatarea pupilei, făcând astfel loc unei cantităţi mai mare de radiaţii UV.

Cum ne dăm seama dacă ochelarii sunt contrafăcuţi?

Ochelarii de soare Ray Ban sunt cei mai falsificaţi ochelari ca brand. Însă şi ochelarii no name pot fi falsificaţi şi vânduţi ca ochelari cu protecţie UV.

Ca să ne asigurăm că ochelarii de soare nu sunt contrafăcuţi, nu trebuie să-i cumpărăm din benzinării, pieţe, supermarketurile sau magazinele de pe plajă.

„Nu lăsaţi achiziţionarea ochelarilor de soare pe ultima sută de metri, când sunteţi deja în vacanţă. Cumpăraţi ochelarii din timp dintr-un magazin specializat sau dintr-o optică medicală. Aveţi grijă ca ei să fie însoţiţi de un certificat care să le ateste calităţile şi nivelul de protecţie UV”, ne sfătuieşte oftalmologul Beatrice Voiculescu.

Oftalmologul mai oferă o soluţie pentru cum puteţi evalua ochelarii de soare: ţineţi ochelarii la câţiva centimetri de faţă şi uitaţi-vă prin ei la un model dreptunghiular, spre exemplu un perete de cărămidă sau o podea. Acoperiţi-vă un ochi şi mişcaţi ochelarii sus-jos şi stânga-dreapta. Dacă liniile modelului tremură, înseamnă că ochelarii au o calitate slabă, aşă că trebuie să vă găsiţi alt loc de achiziţionare (dacă nu i-aţi cumpărat deja), sau să înlocuiţi acea pereche cu una nouă, care trece acest test.

Cum trebuie să fie marcaţi ochelarii ca să ştim că sunt buni?

Ca să-ţi alegi ochelari de soare de bună calitate, trebuie să fii atent  în primul rând ca ei să aibă marcajul CE pe interiorul braţului şi nu lipit pe lentilele ochelarilor. Asta înseamnă că produsul este în conformitate cu standardele de sănătate şi siguranţă europene şi oferă protecţie solară.

Totodată, ai grijă să nu confunzi marcajul CE cu cel „China Export”, care e aproape identic, doar că literele C şi E sunt mai apropiate una de alta.

În afară de marcajul CE, orice produs trebuie să aibă la cumpărare certificat de garanţie, numele producătorului şi instrucţiuni de curăţare şi întreţinere a lentilelor.

Ce fel de protecţie solară există pentru cei care poartă ochelari de vedere

Din fericire, purtătorii de ochelari de vedere şi lentile de contact se pot proteja de razele ultraviolete. Iată câteva opţiuni pentru ei: ochelarii de soare cu prescripţie medical; ochelarii de soare clip on sau clip onurile separate care se ataşează pe ochelarii de vedere; purtarea lentilelor de contact împreună cu ochelari de soare; aplicarea unui tratament UV pentru ochelarii de vedere.

Ramele clip-on care se ataşează ochelarilor de vedere pe bază de magnet. Sunt uşoare şi colorate, polarizate şi transmit uniform lumina. Deci sunt potrivite atât pentru zilele însorite, cât şi pentru condus.

De asemenea, se poate aplica un tratament de protecţie UV lentilelor ochelarilor de vedere. Acest tratament este creat special pentru a împiedica considerabil radiaţiile UV să ajungă la ochi.

 Există anumite lentilele de contact care conţin un factor de protecţie UV, dar purtătorii de lentile de contact nu trebuie să se bazeze doar pe ele. „Pentru o protecţie adecvată este indicat să purtaţi şi ochelari de soare cu protecţie solară“.

Sunt ochelarii polarizaţi mai buni?

Lumina soarelui se absoarbe şi se reflectă în diferite direcţii. Lumina soarelui care ajunge pe suprafeţe orizontale, ca apa sau solul, se reflectă de obicei tot într-o poziţie orizontală. Această reflexie produce o agitaţie de lumini orbitoare care nu doar creează disconfort ochiului, dar poate provoca şi încetarea vederii pentru câteva secunde.

„Dacă ochelarii cu lentile de soare normale au rolul de a atenua lumina, lentile de soare polarizate conţin un filtru laminat care permite doar razelor de lumină verticale să ajungă la ochi. Asta înseamnă că cele orizontale sunt blocate, deci lumina orbitoare periculoasă pentru ochi e aproape eliminată, iar asta ajută la o vedere mai bună. Totuşi, ochelarii polarizaţi nu ajută la protecţia UV”, declară oftalmologul Beatrice Voiculescu.

Cum verifici dacă o pereche de ochelari este polarizată

Ca ochelarii să fie polarizaţi, ai grijă ca ei să îndeplinească câteva criterii. În primul rând, dacă te uiţi spre un ecran, lentilele polarizate îşi vor schimba gradul de „întunecime“ imediat ce sunt rotite, pe când lentilele nepolarizate oferă acelaşi grad de „întunecime“ indiferent de poziţie.

 De asemenea, ochelarii polarizaţi trebuie să aibă înscris un P, 2P sau 3P lângă sigla ochelarilor de pe lentile, ca în cazul ochelarilor Ray-Ban, sau pe unul din braţele ochelarilor.

Pentru a elimina orice dubiu, este recomandat să întrebi persoanele autorizate din magazinele specializate dacă o pereche de ochelari este sau nu polarizată.

Cât de des ne schimbăm ochelarii de soare?

Chiar dacă ochelarii de soare se vând cu certificat de protecţie UV, se întâmplă ca eficienţa lor să se schimbe în timp. Mai mult, unele certificate nu sunt standardizate la nivel mondial, deşi ochelarii de soare se distribuie internaţional.

Astfel, noua ta perechea de ochelari de soare poate avea o protecţie UV ridicată, dar uzată. La fel cum eşti nevoit să aplici din nou crema de protecţie solară, şi ochelarii cu protecţie UV trebuie schimbaţi pentru că nu au o durată de viaţă veşnică.

Dacă te întrebi când să-ţi schimbi ochelarii de soare cu protecţie UV, răspunsul e că depinde de la ochelari la ochelari, cât şi de vechimea lor. Cel mai bine te poate sfătui opticianul în urma unui test de protecţie UV aplicat ochelarilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite