Medicină

articolul anterior articolul urmator

Socul, ingredientul secret folosit de companiile farmaceutice în lupta cu SARS-CoV-2. Ce beneficii ar avea

1
27 Nov 2020 22:50:33
Autor: George-Andrei Cristescu
Flori de soc, FOTO Arhivă
Flori de soc, FOTO Arhivă

Cererea pentru soc în Ungaria a crescut exploziv în acest an, iar cumpărători din SUA şi China au achiziţionat cantităţi mari, atraşi de presupusele efecte benefice ale plantei în întărirea sistemului imunitar în lupta cu COVID-19.

Socul este de mult timp utilizat în medicina tradiţională din Ungaria. Înainte de pandemie, 90% din recolta de soc era vândută în industria alimentară, unde era utilizat drept colorant natural pentru îngheţată, gem sau dulciuri. Doar restul de 10% era utilizat în produse medicale. Acum socul a devenit o marfă preţioasă, ucru care alături de o recoltă slabă anul acesta, a adus la explozia preţului, relatează Reuters.
 
Testele au arătat că siropul de soc poate ajuta la tratamentul gripei. Unii doctori susţin că socul poate ajuta şi la refacerea organismului în cazul infecţiilor respiratorii, inclusiv în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2, dar trebuie efectuate mai multe studii.
 
„Mulţi producători de suplimente medicale vor soc, chiar dacă nu au lucrat cu aşa ceva înainte", spune Gyorgy Csizmadia, directorul cooperativei Elderberry Sales Co din satul Sarszentagota. Csizmadia şi colegii săi abia ţin pasul cu cererea.
 
O recoltă mai mică decât de obicei a contribuit şi ea la creşterea de patru ori a preţurilor până la peste 400 de forinţi (1,32 dolari) per kilogram.
 
Erika Balaicza, doctor şi specialist în utilizarea ierburilor în medicină, spune că socul poate ajuta la recuperare în cazurile de infecţii respiratorii virale. Cu toate acestea, socul nu poate ucide virusul şi poate fi utilizat numai pentru a sprijini tratamentul unei infecţii, precizează Erika Balaicza.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

eu doar constat
28.11.2020, 10:21:50

Citez:"...atraşi de presupusele efecte benefice ale plantei în împuternicirea sistemului imunitar în lupta cu COVID-19." Precis textul a fost preluat din maghiara si tradus mot-a-mot. Imputernicirea nu este acelas lucru cu intarirea sau cu cresterea puterii. Dai imputernicire cuiva sa te reprezinte.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările