Medicină

articolul anterior articolul urmator

Soia reduce riscul de cancer mamar? Ce spun specialiştii

0
12 Jun 2019 06:27:28
Autor: Daniela Serb
Surse frecvente de soia sunt tofu şi laptele de soia
Surse frecvente de soia sunt tofu şi laptele de soia

Rapoartele despre beneficiile consumului de soia pentru sănătate au făcut ca aceste alimente să fie foarte populare. De multe ori, auzim în jur că un consum de alimente din soia ne va fi de folos în prevenirea cancerului mamar.

Unele studii însă au sugerat contrariul: soia este mai vătămătoare pentru femeile cu un risc înalt sau cu un istoric familial de cancer mamar, atrag atenţia specialiştii Clinicii Mayo.

Soia este o sursă de izoflavone, un tip de fitoestrogeni – substanţe chimice din plante – care se comportă la fel ca estrogenii din corp, dar mai puţin puternici.

O mare parte din raţionamentul care stă la baza ideii că produsele din soia protejează în faţa cancerului mamar provine din studii care arată rate mai reduse de cancer în multe ţări asiatice, unde aceste produse sunt alimente de bază. Studiile mai arată că, dacă femeile asiatice se mută în SUA şi adoptă un stil de viaţă occidental, riscul de cancer mamar creşte. Este evident că multe schimbări ale stilului de viaţă ar putea explica aceste tipare. Consumul de soia este doar unul dintre factori.

Sute de studii au încercat să stabilească dacă soia este un aliment care împiedică cu adevărat apariţia cancerului de sân. Majoritatea lor nu au dus la nişte concluzii potrivit cărora un consum mare de soia reduce în totalitate riscul de cancer mamar. Nici alte studii nu au descoperit un risc crescut de cancer mamar la femeile care consumă produse din soia.

În mod asemănător, în cazul supravieţuitoarelor de cancer mamar, consumul de soia nu era legat de boală.

Moderaţia este cheia

În concluzie? Ca întotdeauna, moderaţia este cheia, atrag atenţia specialiştii. Dacă ne plac alimentele din soia, este firesc să le introducem în dietă, dar cu moderaţie, indiferent dacă avem sau nu risc de cancer mamar sau am avut aceasta boală.

Însă, experţii nu recomandă consumul de soia exclusiv pentru a reduce riscul de cancer mamar. Sursele frecvente de soia din dietă sunt tofu, laptele de soia, bateoanele energetice, pulbere de proteine din soia şi nuci de soia.

Sursa. Clinica Mayo, cancerul mamar

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările