«Soţul meu salivează în exces. Ce este de făcut?»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţul meu salivează în exces
Soţul meu salivează în exces

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele ­tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Soţul meu, în vârstă de 68 de ani, salivează în exces de câteva luni. Este un om foarte atent cu sănătatea lui. O dată pe an, face o cură de detoxifiere (cu argilă sau cu alte produse specifice), mănâncă sănătos, bea foarte rar alcool, nu fumează, îşi îngrijeşte foarte bine dantura (are dantura completă). Şi, totuşi, secretă prea multă salivă. Nu are niciodată respiraţie urât mirositoare, dar îl deranjează faptul că, uneori, când vorbeşte (este profesor şi scriitor şi vorbeşte mult în public), saliva în exces îi creează probleme. Nu am fost la un medic specialist. Nu din comoditate, ci din lipsă de timp. Doina Tăutan, zona Ardealului

Călin Ciubotaru
medic de familie

Reflexul salivar este declanşat de o serie de stimuli care, de regulă, sunt legaţi de actul alimentaţiei (gust, miros, vederea unor alimente, masticaţie). Însă pentru salivaţia anormală pot fi incriminaţi şi alţi factori. Este cunoscut celebrul experiment de condiţionare a câinelui lui Pavlov care saliva reflex la aprinderea unui bec. Vă recomand să efectuaţi un consult ORL pentru a exclude afecţiunile bucale sau neurologice care ar putea fi cauza salivaţiei excesive.

«Ce plante atenuează durerea de genunchi?»

Am 60 de ani şi, de un an, sufăr de dureri la nivelul genunchiului stâng. Presupun că o moştenesc pe mama, care are gonartroză (87 de ani). Precizez că la 34 de ani am suferit un accident de maşină care mi-a provocat fracturi la nivelul labei piciorului şi al coccisului. Tot în urma acestui accident, mai am doar un singur rinichi. Am făcut un DEXA, în urma căruia am fost diagnosticată cu osteoporoză de gradul 1. Nu sufăr de alte boli, tensiunea este 12/6. De asemenea, în timpul nopţii, am dureri „migratoare" la nivelul muşchilor picioarelor. Le-aş asemăna beculeţelor din pomul de Crăciun care se aprind alternativ. Nu am facut Doppler pentru vase. Iau pastile cu ginkgo biloba, dar nu pot să spun că simt vreo ameliorare. Oricum cele mai importante sunt durerile de genunchi. Vă rog să îmi spuneţi ce remedii pot folosi pentru atenuarea durerilor de genunchi, care să nu-mi afecteze rinichiul. Mihaela, Constanţa

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Intern, urmaţi un tratament cu produse ce conţin compuşi cu acţiune antiinflamatorie şi analgezică. Se recomandă extract de gheara diavolului, gheara mâţei, creţuşca, scoarţă de salcie, coada-calului, coacăz negru, ulei de peşte cu Omega 3, glucozamina sulfat, MSM şi bio-seleniu zinc. Acestea ajută la îmbunătăţirea mobilităţii articulare şi la atenuarea simptomelor. Un astfel de tratament se recomandă numai pe termen lung. De asemenea, vă poate fi de ajutor masajul cu unguente ce conţin extract de arnică, de gheara diavolului, de tătăneasă, sare de Bazna şi venin de albine. Înainte de a recurge la aceste tratamente, vă recomand să cereţi sfatul medicului fitoterapeut.

«Este posibil să sufăr de adenom de prostată?»

n anul 2005 am început să urinez des. În urma unui set de analize, s-a descoperit că sunt infectat cu Chlamydia şi cu Candida. Am urmat mai multe tratamente cu Euciprin, Ofloxacin, Voltaren, Zanocin, Vesicare şi Doxiciclină. Rezultatele nu se văd. În prezent, urinez în timpul nopţii din oră în oră. Iar când mă trezesc, îmi este foarte sete şi mi se ususcă gura. Am citit pe net că absenţa vasopresinei duce la diabet insipid. La testul PSA am obţinut valori cuprinse între 1,3 şi 1,8 ng/ml. Am 62 de ani. Ce mă sfătuiţi să fac? Ioan Petru, Mureş

Prof. dr. Petrişor Geavlete
medic primar urologie Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan", Bucureşti

Dvs. suferiţi de adenom de prostată. De altfel, urinarea frecventă în timpul nopţii este unul dintre semnele specifice acestei afecţiuni. Prin urmare, trebuie să mergeţi la un medic urolog pentru a vă prescrire un tratament. Adenomul este o boală evolutivă, cu o evoluţie inexorabilă în sensul creşterii în mărime şi al apariţiei complicaţiilor. Prin urmare, nu există adenom de prostată care să dea înapoi. De aceea, tratamentul medical trebuie să fie cât mai precoce şi administrat timp îndelungat.

«De ce mă trezesc obosită dimineaţa?»

De vreo câteva săptămâni, mă trezesc obosită dimineaţa. Am pus această stare pe seama stilului de viaţă dezechilibrat, deoarece nu mai fac sport şi mănânc multe grăsimi animale. Însă, de circa o lună, am început să mănânc mai multe fructe şi legume şi tot mă simt obosită. Ce-i drept, mă culc la ore foarte târzii, dar am observat că şi atunci când mă culc la ora 23 tot nu mă trezesc odihnită. Ce ar trebui să fac? Mioara, Mureş

Radu Braga
cercetător în neuroştiinţe Catedra de Fiziologie „N. C. Paulescu" Centrul de Excelenţă în Neuroştiinţe

Într-adevăr, alimentaţia joacă un rol important şi trebuie să mizaţi pe cât mai multe fructe şi legume. Trebuie să vă şi hidrataţi corespunzător. Însă, în condiţiile în care ne culcăm şi ne trezim la ore diferite, creierul nu ştie dacă are timp să proceseze toate informaţiile, iar dacă nu reuşeşte, ne trezim obosiţi. În schimb, dacă ne obişnuim să avem aceeaşi oră de culcare şi de trezire, creierul învaţă să îşi optimizeze procesele pe care le are de făcut, astfel încât dimineaţa să aibă totul pus în regulă şi să ne simţim odihniţi. De asemenea, ne vom simţi perfect odihniţi, dacă dimineaţa ne trezim din somn REM. Cunoscut şi sub numele de somn paradoxal, somnul REM predomină spre dimineaţă, dar, în acelaşi timp, intră şi în fiecare ciclu de somn. Se recomandă ca ora de trezire să fie constantă, deoarece astfel creierul învaţă să organizeze arhitectura somnului în aşa fel încât acesta să se finalizeze în somn REM. Practica de a amuţi ceasul deşteptător pentru câteva minute nu face decât să încurce creierul în încercarea de a ne trezi odihniţi.

«Vorbesc cu alte femei pe net. Cum să scap de acest obicei nociv?»

Am 40 de ani. Sunt căsătorit de 20 de ani, însă în ultimii ani mi-am înşelat soţia de nenumărate ori. M-a prins de câteva ori, chiar m-a ameninţat că o să divorţeze de mine. Însă avem un copil care, spune ea, ne ţine împreună, deşi vreau să cred că sentimentele sunt cele care ne leagă. Am încercat, şi chiar am reuşit, pentru scurt timp să mă ţin departe de internet şi de reţelele de socializare. Acum iarăşi vorbesc cu femei pe net. Sunt disperat! Ce mă sfătuiţi să fac?
Marian, Bihor

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Aveţi o soţie pentru care încă aveţi sentimente şi speraţi că şi ea are, în ciuda faptului că s-a simţit de mai multe ori dezamăgită  în relaţia cu dvs. Acest lucru însă nu vă ţine departe de nevoia compulsivă de a comunica pe net cu alte femei şi de a vă măsura în mod constant masculinitatea flirtând cu ele. Spuneţi că vreţi să staţi departe de asta, dar nu vă puteţi abţine. Cu alte cuvinte, sunteţi dependent şi vă simţiţi neajutorat în faţa obţinerii plăcerii. Aflaţi mai întâi de ce a apărut această nevoie la dvs. Cum este când nu mai comunicaţi cu ele? Ce aduce în plus în viaţa dvs. jocul erotic cu femei necunoscute? Răspundeţi cu sinceritate la aceste întrebări pentru a înţelege scopul comportamentului dvs. şi sursa adevărată a problemei pe care o aveţi. Dacă, de exemplu, vă simţiţi un bărbat nesigur, aceasta este singura formă în care să vă manifestaţi masculinitatea? Dependenţa dvs. este o cale uşoară de a obţine o plăcere pe care nu v-o refuzaţi cu scuza că sunteţi prea slab pentru a vă abţine. Pentru a o depăşi e nevoie nu doar să vă abţineţi, ci să vă rezolvaţi adevărata problemă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite