Speranţa de viaţă a femeilor a crescut în toată lumea. Totuşi, există diferenţe mari între ţările dezvoltate şi cele sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În aproape toate zonele lumii, femeile trăiesc, în continuare, mai mult decât bărbaţii. Femeile reprezintă 53% din totalul adulţilor de peste 50 de ani şi 59% din totalul persoanelor de peste 70 de an FOTO Shutterstock
În aproape toate zonele lumii, femeile trăiesc, în continuare, mai mult decât bărbaţii. Femeile reprezintă 53% din totalul adulţilor de peste 50 de ani şi 59% din totalul persoanelor de peste 70 de an FOTO Shutterstock

Japonezele trăiesc cel mai mult, iar femeile din ţările sărace sau în curs de dezvoltare ar putea avea o speranţă de viaţă mai mare dacă sistemele de sănătate ar fi mai bine puse la punct, potrivit unui raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


Femeile din majoritatea ţărilor din orizontul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) trăiesc mai mult astăzi faţă de acum 40 de ani. Mai precis, o femeie mai în vârstă din Japonia se aşteaptă să trăiască 88 de ani şi o femeie din Germania are o speranţă de viaţă de 84 de ani. Principalele explicaţii sunt progresele medicale împotriva bolilor infecţioase periculoase cum sunt gripa, tuberculoza şi pneumonia. 

Bolile de inimă, accidentul vascular cerebral şi cancerul sunt principalii vinovaţi pentru decesele înregistrate în rândul femeilor de peste 50 de ani din toată lumea, conform medicului John R. Beard, directorul departamentului de gerontologie al OMS, citat de „The New York Times“.

Totuşi, „diferenţa dintre speranţa de viaţă a femeilor din ţările dezvoltate şi cea a femeilor din ţările sărace sau în curs de dezvoltare s-a mărit“, potrivit OMS. De aceea, statele cu bani puţini ar trebui, deci, să-şi concentreze fondurile mai ales pentru reducerea tensiunii arteriale cu medicamente accesibile ca preţ, dar şi pentru screeningul pentru cancerul de col uterin şi pentru cancerul mamar, cele mai comune forme de cancer la femei. Aceste boli pot fi şi prevenite, şi tratate, spune dr. Beard.

De asemenea, ar trebui să se organizeze campanii de amploare în vederea renunţării la fumat, a reducerii consumului de alcool şi a scăderii în greutate a femeilor de peste 50 de ani şi nu numai.

Cel mai recent buletin OMS arată că femeile din Japonia au cea mai mare speranţă medie de viaţă. Iar ţări cum sunt Africa de Sud, Rusia şi Mexic au cunoscut o creştere a speranţei de viaţă mult mai mică, prin comparaţie cu alte state ale lumii. Explicaţiile sunt că în Africa de Sud există astăzi o epidemie de SIDA, în rusoaicele suferă astăzi din cauza problemelor majore ale sistemului de sănătate sovietic, iar prosperitatea în creştere din Mexic a condus la o sporire a incidenţei cancerului pulmonar, pe fondul fumatului şi a diabetului de tip II, apărut la populaţia obeză în creştere.

„Până la un punct, femeile sunt încă văzute ca «unelte» pentru reproducerea speciei, iar după ce şi-au îndeplinit scopul, nu le mai dăm suficientă atenţie. Acest lucru trebuie să se schimbe inclusiv în ceea ce priveşte politica de protecţie a vieţii sexuale a femeilor de peste 50 de ani“, subliniază medicul John R. Beard, care este şi coautorul unui raport inclus în noul buletin OMS, privind dreptul femeilor de peste 50 de ani la sex protejat.

Raportul integral îl puteţi consulta aici

CIteşte şi: 

Cum să trăieşti peste 90 de ani

Într-o lume a evoluţiei tehnologice, de care medicina beneficiază foarte mult, nu este foarte surprinzător că speranţa la viaţă a oamenilor creşte. Totuşi, nu creşte cu cât ar trebui. Corpul uman este făcut să reziste până la 90 de ani, cu 20 de ani mai mult decât speranţa la viaţă a românilor, care este de 70 de ani.

Ce să faci azi ca să fii tânăr şi peste 10 ani

Cât de bine mâncăm şi cât de multă mişcare facem astăzi sunt factori care influenţează modul cum înaintăm în vârstă. Pentru a ne simţi cel puţin la fel de bine ca acum şi peste 10 ani, trebuie să acţionăm rapid.

Top 7 recomandări pentru viaţă lungă şi sănătoasă de la specialiştii români

Şapte specialişti români de renume ne amintesc că până şi cele mai grave boli pot fi prevenite simplu, prin câteva măsuri care stau în puterea noastră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite