Medicină

articolul anterior articolul urmator

Sperma elveţienilor este de proastă calitate, alertează cercetători

4
23 May 2019 04:47:13
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Male UltraCore
FOTO Male UltraCore

Un studiu la nivel naţional a fost realizat pentru prima dată în Elveţia care indică o deteriorare semnificativă a calităţii spermei, relatează Le Monde.

"Materialul seminal elveţian este de slabă calitate", este alerta formulată de cercetatorii de la Universitatea din Geneva, intr-un studiu publicat miercuri, 22 mai de revista de prestigiu  „Andrology”. Rezultatele îngrijorează autorii: 60% dintre tinerii elveţieni au parametri spermatici (concentraţie, mobilitate şi morfologie) mai mici decât referinţele fixate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Studiul confirmă o tendinţă la nivel mondial. Concentraţia spermatozoizilor a scăzut, în medie, de la 99 de milioane pe mililitru (ml) la 47 de milioane pe ml în cincizeci de ani în ţările industrializate. 

Ceea ce a permis realizarea studiului la nivel naţional este faptul că serviciul militar este încă obligatoriu în Elveţia.  În total, cercetătorii au reuşit să studieze profilul a 2.523 de conscrişi între 2005 şi 2017, aceştia provenind din toate cantoanele, având vârsta cuprinsă între 18 şi 22 de ani şi fiind  toţi născuţi şi concepuţi în Elveţia.

În prezent, concentraţiile medii, care variază de la o ţară la alta, sunt cuprinse între 41 şi 67 de milioane de spermatozoizi per mililitru. Cu o concentraţie medie de 47 de milioane de spermatozoizi per mililitru, tinerii elveţieni se află pe ultimele locuri ale clasamentului european, împreună cu Danemarca, Norvegia şi Germania.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stefan din Nord
23.05.2019, 08:48:34

Deschideti granitele pentru imigrantii musulmani Au astia o calitate a spermei ceva de speriat

-1 (1 vot)
Adrian Foangă
23.05.2019, 10:25:48

S-au molesit astia din tarile foarte dezvoltate. Sunt niste fatalai, sunt efeminati, vai de capul lor...

-1 (1 vot)
Pano
23.05.2019, 08:56:09

Lasati studiile aiurea, ce parere are Catalin Sturza despre aceasta problema?

Popa Razvan
23.05.2019, 17:19:55

Pe la 1900 si ceva, rata de infertilitate in Europa era de 1 la 200 de barbati. Astazi ea se duce, ca medie, undeva spre 20-22%. Studiul de azi vine si demonstreaza, a cata oara?, ca exista o corelatie directa intre gradul de industrializare a unei societati si gradul de degradare fizica. Vi se pare intamplator ca Elvetia, Danemarca, Norvegia si Germania sunt la varf? Tot ele sunt in top cand vine vorba de alte doua categorii: 1) rata cancerelor (germanii au 25%, de exemplu); 2) dotari si amenajari sportive pentru amatori si populatie, un procent foarte ridicat de oameni fiind activi fizic. Cu alte cuvinte, daca mananci procesat poti dupa aceea sa rupi sala in doua, raul e deja facut! Si inca ceva: tarile mentionate sunt la coada clasamentelor in ce priveste stresul si in fruntea celor care indica calitatea vietii, in general. Cu toate acestea, tot ele sunt printre cele mai bolnave! Paradox? Nici vorba! POFTA BUNA!

+1 (1 vot)