Stephen Hawking şi-a schimbat părerea despre sinuciderea asistată: cei cu boli terminale ar trebui să poată să-şi ia viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renumitul fizician Stephen Hawking şi-a schimbat părerea cu privire la sinuciderea asistată FOTO AFP
Renumitul fizician Stephen Hawking şi-a schimbat părerea cu privire la sinuciderea asistată FOTO AFP

Stephen Hawking, renumitul fizician bolnav de scleroză laterală amiotrofică (pierderea progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi a măduvei spinării, denumite neuroni motori) şi care trăieşte datorită suportului vital avansat, a declarat că cei care au boli terminale şi care îşi trăiesc restul vieţii în suferinţă ar trebui să-şi poată pune capăt vieţii.

„Nu lăsăm animalele să sufere, aşa că de ce i-am lăsa pe oameni?“, a declarat Hawking pentru BBC, în cursul acestei săptămâni, adăugând că ar trebui să existe măsuri de precauţie pentru ca nimeni să nu fie condamnat la moarte împotriva voinţei lui.

Ar trebui să existe nişte prevederi pentru a ne asigura că persoana respectivă îşi doreşte cu adevărat moartea şi că nu este forţat să moară, să fie ucis împotriva voinţei sau fără consimţământ, cum ar fi fost cazul la mine“, a declarat fizicianul.

Până acum, Stephen Hawking a fost împotriva eutanasierii bolnavilor terminali, susţinând că sinuciderea asistată „este o mare greşeală“. În 1985, când a făcut pneumonie, doctorii i-au sfătuit soţia de atunci să îi oprească aparatele de susţinere a vieţii. 

La 21 de ani, Hawking a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, ce mai este cunoscută şi sub numele de „boala Lou Gehrig“, o formă de boală neuronală motorie fatală. Doctorii i-au spus că nu are mai mult de doi-trei ani de trăit. Acum, la 71 de ani, Hawking este cel mai cunoscut teoretician al fizicii, fiind autorul best-sellerului „Scurtă istorie a timpului“. Stephen Hawking nu se poate mişca şi comunică doar cu ajutorul unui computer. 

În 2006 a devenit vedeta celor care se opun morţii asistate prin declaraţia sa. „Cred că este o mare greşeală. Oricât de rea este viaţa, există mereu ceva ce poţi face, cu care să te lupţi. Unde e viaţă, este speranţă“, susţinea fizicianul atunci.

Această schimbare de atitudine va ajuta societatea americană să accepte mai uşor sinuciderea asistată de medic, notează ABC News. Însă, un grup din Oregon, SUA, care se opune eutanasierii, spune că declaraţia lui Hawking nu ar trebui să fie mai importantă ca milioanele de oameni bolnavi care susţin că legalizarea sinuciderii asistate îi face mai vulnerabili.


Citeşte şi:

Eutanasierea copiilor cu boli în faze terminale. Ce argumente aduc belgienii pentru curmarea suferinţei la orice vârstă?

Propunerea de extindere a legislaţiei privind sinuciderea asistată şi la persoanele sub 18 ani, care se află în dezbatere în Parlamentului Federal al Belgiei, este dorită inclusiv de părinţi ai căror copii nu au împlinit vârsta de 1 an.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite