Stresul poate cauza cancer mamar? Cum răspund medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diagnosticat în fază încipientă, cancerul de sân este curabil
Diagnosticat în fază încipientă, cancerul de sân este curabil

Acum 2000 de ani, medicul Galenus observa că femeile melancolice erau mai predispuse la cancer. Interesul pentru pentru legăturile dintre trup şi minte a revenit în ultimele decenii.

Stresul poate cauza cancer? Răspunsul scurt este nu, probabil că nu, potrivit medicilor specialişti de la Clinica Mayo, SUA. Majoritatea cercetărilor de până acum. nu au găsit dovezi ale unei legături directe. Dar convingerea că factorii emoţionali sau psihologici pot produce cancer este larg răspândită - şi nu este o idee deloc nouă.

Acum 2000 de ani, medicul grec Galenus observa că femile melancolice erau mai predispuse la cancer. Interesul pentru pentru legăturile dintre trup şi minte a revenit în ultimele decenii, pe măsură ce oamenii de ştiinţă au înţeles mai bine relaţiile complexe dintre sistemul imunitar, hormoni şi sistemul nervos.

Sistemul imunitar slab poate creşte riscul

Dovezile arată că stresul poate dezechilibra multe componente ale sistemului imunitar şi un sistem imunitar slab poate creşte riscul unei persoane de a face cancer. Totodată, stresul are un impact negativ asupra sistemului endocrin, determinând variaţii hormonale.

Potrivit aceleiaşi surse, alte cercetări au teoretizat că este mai probabil ca o formă de cancer să apară la persoanele cu anumite trăsături de personalitate – cele care-şi reprimă emoţiile, în special furia, care pun nevoile celorlalţi mai presus de ale lor, care se simt descurajate – aşa-numita personalitate predispusă la cancer.

Rezultate neconcludente, dovezi slabe

Cercetătorii care au verificat aceste teorii printr-un număr mare de studii care investigau ideea că o viaţă stresantă sau un eveniment stresant de tipul divorţului joacă un rol în instalarea cancerului mamar au ajuns la rezultate neconcludente şi contradictorii.

Câteva studii au arătat o asociere între evenimentele de viaţă stresante – separarea sau moartea partenerului de viaţă, de pildă - şi dezvoltarea, evoluţia sau receidiva cancerului de sân, în timp ce alte cercetări au arătat contrariul.

În general, dovezile unei relaţii între factorii psihologici şi sociali şi cancerul mamar sunt slabe. Dar, din cauza numărului mic de studii de înaltă calitate vizavi de acest subiect, unii oameni de ştiinţă sunt de părere că nu trebuie exclusă cu totul posibilitatea ca stresul să fie un factor care contribuie la apariţia cancerului de sân.

Care este concluzia care se impune? În opinia specialiştilor de la Clinica Mayo,  femeile care au fost diagnosticate cu cancer mamar nu trebuie să creadă că boala a apărut pentru că nu au putut face faţă stresului zilnic. „În acelaşi timp, înţelegeţi că un diagnostic de cancer este menit să producă stres. Ca să vă ajute să face faţă stresului, cereţi ajutor specializat“, conchid aceştia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite