Medicină

articolul anterior articolul urmator

STUDIU: Peste 14% din populaţia mondială a avut boala Lyme. Europa Centrală prezintă cea mai mare rată de infectare

0
14 Jun 2022 12:17:52
Autor: Cristina Morozan
Borelioza Lyme sau boala Lyme este o maladie infecţioasă transmisă la oameni prin înţepăturile căpuşelor infectate FOTO Shutterstock
Borelioza Lyme sau boala Lyme este o maladie infecţioasă transmisă la oameni prin înţepăturile căpuşelor infectate FOTO Shutterstock

Peste 14% din populaţia mondială a avut boala Lyme, cea mai frecventă maladie transmisă de căpuşe, potrivit unei meta-analize publicate marţi în revista BMJ Global Health şi care a agregat studiile realizate asupra acestei afecţiuni. Europa Centrală prezintă cea mai mare rată de infectare - 20%.

Pentru a arăta cât este de răspândită boala Lyme  în lume, cercetătorii au identificat 137 de studii eligibile - din 4.196 posibile - şi au grupat datele furnizate de 89 dintre ele. La 14,5% dintre cei 160.000 de participanţi, anticorpii produşi de organismul uman împotriva bacteriei Borrelia burgdorferi (Bb) au fost depistaţi în sânge, potrivit Agerpres.
 
"Aceasta este cea mai amplă şi cea mai actualizată examinare sistematică realizată până acum privind seroprevalenţa mondială a Bb", au precizat autorii meta-analizei. 
 
După Europa Centrală, regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi sunt Asia de Est (15,9%), Europa Occidentală (13,5%) şi Europa de Est (10,4%). Regiunea Mării Caraibilor prezintă rata cea mai mică - doar 2%. 
 
Cercetări anterioare au arătat că prevalenţa bolilor transmise de căpuşe s-a dublat pe parcursul ultimilor 12 ani. Această creştere se explică prin veri mai lungi şi mai secetoase din cauza schimbărilor climatice, migraţia animalelor şi "contacte tot mai frecvente cu animale de companie", potrivit autorilor cercetării. 
 
Conform studiului, persoanele cu cele mai mari riscuri de infectare sunt bărbaţii de peste 50 de ani care trăiesc în zone rurale, dar şi agricultorii sau alţi muncitori care interacţionează în mod regulat cu animale lor, precum câinii şi oile.
 
Datele ar putea fi distorsionate, întrucât autorităţile de sănătate din regiunile unde boala Lyme este endemică sunt mai predispuse să efectueze cu regularitate teste anticorpi în raport cu cele din regiunile unde maladia este mai puţin frecventă. 
 
Boala Lyme (Borelioza Lyme), maladia infecţioasă cauzată de o bacterie din complexul Borrelia burgdorferi sensu lato şi transmisă la oameni prin înţepăturile căpuşelor infectate este rareori mortală. Totuşi, persoanele înţepate de o căpuşă infectată prezintă adeseori o erupţie cutanată şi simptome pseudo-gripale, mai ales dureri musculare şi articulare, dureri de cap, ameţeli şi vărsături.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările