Studiu: 60% dintre pacienţii care au fost spitalizaţi din cauza COVID-19 au cel puţin un simptom la şase luni de la infectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile au un risc mai mare de a suferi de simptome persistente şi de durată FOTO Shutterstock
Femeile au un risc mai mare de a suferi de simptome persistente şi de durată FOTO Shutterstock

60% dintre pacienţii care au fost anterior internaţi la spital din cauza COVID-19 „sunt în continuare afectaţi de cel puţin un simptom, la şase luni de la infectare”, cel mai adesea aceştia manifestă oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, potrivit unui studiu francez publicat, luni, în revista Clinical Microbiology and Infection, informează AFP.

Un sfert dintre  persoanele care au suferit de COVID prezintă ''trei sau mai multe simptome'', iar 2% au trebuit chiar ''spitalizaţi din nou'', este concluzia la care a ajuns un studiu realizat de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa (Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale - INSERM), pe un grup de 1.137 de persoane, constituit pentru a monitoriza pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 după perioada de spitalizare,transmite Agerpres.

''O senzaţie semnificativă de oboseală, dificultăţi în respiraţie, precum şi dureri musculare şi articulare se numără printre manifestările clinice persistente cel mai frecvent raportate'' cu prilejul controalelor de urmărire la trei şi la şase luni în urma spitalizării pentru tratarea COVID-19. 

Cercetătorii au observat ''o corelaţie între severitatea iniţială a maladiei şi persistenţa pe termen lung a simptomelor''. Mai exact, persistenţa a cel puţin trei simptome la şase luni de la infectare ''este mai frecventă la persoanele care au fost internate la terapie intensivă din cauza COVID-19 în comparaţie cu cei care au fost spitalizaţi în alte servicii medicale, precum şi la pacienţii care au prezentat cele mai multe simptome în momentul internării în spital'', conform sursei citate.

Femeile au un risc mai mare de a suferi de simptome persistente şi de durată

Sursa citată notează că oamenii de ştiinţă au demonstrat că ''deşi bărbaţii prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta forme grave, femeile par să aibă un risc mai mare de a suferi de simptome persistente ca şi durată''. 

Studiul subliniază de asemenea că aceste forme de ''covid lung'' au câteodată şi alte consecinţe mai ample, la nivel economic şi social. Astfel, dintre pacienţii care au raportat simptome după şase luni şi care exercitau o activitate profesională în momentul infectării, o treime nu a mai revenit la muncă. 

Simptomele persistă după infectarea cu SARS-CoV-2 afectând un pacient din zece dintre cei care au prezentat o formă simptomatică, potrivit unor estimări, incluzând şi persoane care nu au fost spitalizate, care au făcut o formă lejeră sau moderată a bolii, însă mecanismele care determină acest lucru sunt încă puţin cunoscute. 

De altfel rezultatele sunt în concordanţă cu cele ale mai multor studii realizate în alte ţări în ultimele luni.

Un studiu britanic susţine că, la cinci luni după externare, femeile cu vârste cuprinse intre 40 şi 60 de ani, care aveau şi alte probleme de sănătate, precum diabet, boli de plămâni sau inimă - au raportat simptome de COVID îndelungate.

"Studiul nostru constată că cei care au avut cele mai grave simptome prelungite tind să fie femei albe în vârstă de aproximativ 40 până la 60 de ani care au cel puţin două probleme de sănătate pe termen lung", a declarat Chris Brightling, profesor de medicină respiratorie de la Universitatea Leicester, care a condus studiul PHOSP-COVID.

Iar potrivit unui alt studiu realizat în Europa, SUA şi China, cel puţin unul din trei bolnavi de COVID-19 spitalizaţi au sănătatea afectată pe termen lung, inclusiv cea psihologică. Astfel potrivit unui articol publicat în revista Nature Medicine, care face o sinteză a nouă cercetări privind simptome pe termen lung ale bolii COVID-19, cele mai frecvente fiind starea de epuizare, dificultăţi respiratorii, depresie şi chiar tulburări de stres post-traumatic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite