Medicină

articolul anterior articolul urmator

STUDIU Boosterul creşte de peste 10 ori numărul de anticorpi faţă de valorile înregistrate la 6 luni de la rapel. Valul 5, estimat în februarie

5
22 Nov 2021 10:41:48
Autor: News.ro
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un studiu realizat de MedLife arată că 99% din persoanele vaccinate anti-COVID cu doza a treia prezintă un titru de anticorpi anti-S protectivi împotriva formelor severe de boală. Conform datelor analizate, eficienţa celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă, fără diferenţe majore între segmente.

După ce titrul de anticorpi scade, în medie cu 78%, în interval de 6 luni de la administrarea rapelului, doza a treia readuce titrul de anticorpi la cote înalte, depăşind de aproape trei ori valorile maxime înregistrate la 10 zile de la rapel. Specialiştii estimează, însă, că, dacă rata de vaccinare scade, valul al cincilea este posibil în februarie.

După ce a analizat răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19 la 10 zile, 3 luni şi 6 luni de la rapel, MedLife anunţă rezultatele preliminare privind evoluţia titrului de anticorpi după administrarea celei de-a treia doze de vaccin. 
 
În această etapă, specialiştii diviziei de cercetare au analizat un eşantion de 248 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani, vaccinate cu trei doze Pfizer BioNTech, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticorpilor IgG anti-Spike la 10 zile după administrarea booster-ului. 
 
”După doza a treia de vaccin, procentul celor care au un titru de anticorpi protectivi creşte cu 20 de puncte procentuale faţă de intervalul 6 luni de la rapel”, anunţă compania.  
 
În etapa anterioară a studiului, echipa de medici MedLife anunţa că titrul de anticorpi scade în interval de 6 luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare (administrarea a două doze), 78% din eşantionul studiat prezentând un titru de anticorpi protectivi după acest interval de timp. În schimb, după administrarea celei de-a treia doze de vaccin, procentul celor care prezintă anticorpi anti-S protectivi împotriva formelor severe de boală ajunge până la 99%. 
 
”Conform datelor analizate, eficienţa celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă analizate, fără diferenţe majore între segmente. Mai mult decât atât, inclusiv procentul persoanelor din categoria 51 – 70 ani, care prezentau într-o proporţie mai mică, de 71%, anticorpi cu titru protector la 6 luni de la rapel, a crescut semnificativ după administrarea boosterului, până la aproape 100%”, arată MedLife.   
 
Potrivit studiului, valoarea medie a titrului de anticorpi anti-S după administrarea booster-ului este de aproape 12 ori mai mare decât valoarea medie la 6 luni post-rapel.  
 
”Analizând în comparaţie cu etapele anterioare ale studiului, se observă o evoluţie importantă a titrului de anticorpi după administrarea dozei 3 de vaccin, valoarea medie înregistrată fiind de 2767 AU/ml. Astfel, după booster, valoarea medie a titrului de anticorpi este de 2,5 mai mare faţă de valoarea medie înregistrată la 10 zile după cea de-a doua doză (1050 AU/ml) şi de peste 10 ori mai mare faţă de valoarea medie la 6 luni post-rapel (233 AU/ml)”, mai arată MedLife.   
 
"Rezultatele obţinute confirmă încă o dată utilitatea şi eficienţa dozei a treia în creşterea nivelului de anticorpi. Vorbim de un procent de 99% al persoanelor care au dezvoltat un titru protectiv de anticorpi anti-Spike după cea de-a treia doză de vaccin, ceea ce înseamnă că, faţă de intervalul 6 luni post-rapel, avem cu aproximativ 20 de puncte procentuale mai mulţi oameni care au o rezistenţă mai mare împotriva formelor grave de boală (...) Rămâne de văzut şi de analizat dacă odată atinse aceste valori maxime ale titrului de anticorpi se va păstra acelaşi ritm de scădere ca în intervalul 6 luni după a doua doză sau dacă ritmul va încetini, imunizarea, fiind astfel asigurată pe o perioadă mai lungă de timp", a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în ştiinţe medicale, MedLife. 
 
 "În măsura în care vaccinarea va frâna, cel mai probabil, vom înregistra un val cinci al pandemiei din luna februarie. Ţările care vor introduce măsuri ferme de limitare a mişcării persoanelor nevaccinate vor ieşi mai devreme din criza socială si economică şi vor reintra în normalitate. Dacă şi România se va alinia acestor măsuri ferme, vom putea, la rândul nostru, să ieşim mai repede din această criză, copiii noştri vor putea merge normal la şcoală, bătrânii vor putea ieşi în parcuri şi pe stradă, vom putea călători şi ne vom putea bucura de viaţa socială ante-pandemică”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife. 
 
Compania va lansa, în ianuarie, un studiu de amploare în luna ianuarie, anul viitor, pentru a identifica procentul real al românilor care au trecut prin boală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Nastase T Ovidiu
22.11.2021, 10:53:34

Sa se faca domn'le 2 boostere odata! Sa devenim superimuni!

-12 (14 voturi)
Realist
22.11.2021, 11:29:57

"...titrul de anticorpi scade, în medie cu 78%, în interval de 6 luni" Stiind acest lucru, era imperios ca autoritatile (din toate tarile vest-europene, SUA, etc) sa inceapa din vreme campania pt doza 3 ! Au scaldat-o prea mult si asta se vede in valul 5 european. Dupa cum am subliniat pe aici, inevitabil rata (fostilor) vaccinati infectati creste in statistici, pt ca imunitatea lor s-a dus. Prin iunie, in RO era de aprox 5%, astazi e in jur de 12-13%. Ar fi bine ca statistica sa arate si aceasta categorie, a vaccinatilor cu vaccin mai vechi de 6 luni.

+10 (12 voturi)
KalmM
22.11.2021, 11:39:21

Ar trebui sa incepem doza 5 pentru valul 7. E imperios necesar.

-11 (11 voturi)
Sphinx
22.11.2021, 12:26:00

yep, studiile au demonstrat cu certitudine că boosterul creste de 10 ori profitul companiilor producătoare de vaccin...

0 (2 voturi)
Constantine Constantine
23.11.2021, 06:55:02

Iar alti specialisti discutind despre variantele Delta Plus(5 la numar) declara: „Fie că este vorba de anticorpi naturali produși din anterioară COVID-19 sau de anticorpi produși din vaccin, observam structural cât de periculos și inteligent este virusul, fiind capabil să sufere mutații într-un mod pe care anticorpii par să nu le mai recunoască organismul nemaifind apărat împotriva acestor noi variante”, Pe romaneste, poti face si mama lui Rapel si tot degeaba.

-7 (7 voturi)
Modifică Setările