STUDIU Cu cât eşti mai înalt, cu atât creşte riscul de a dezvolta o formă de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele înalte sunt mai expuse riscului de se îmbolnăvi de cancer, mai ales femeile, decât cele scunde. Potrivit unui amplu studiu suedez, riscul creşte cu 10% în cazul bărbaţilor şi cu 18% la femei, pentru fiecare 10 centimetri în plus la înălţime.

Cercetătorii de la Institutul Karolinska (Stockholm) susţin că există o corelaţie între înălţime şi riscul de a dezvolta o formă de cancer. Astfel, cu cât eşti mai înalt, cu atât ai mai multe riscuri. Concluziile oamenilor de ştiinţă pun în evidenţă faptul că persoanele înalte, mai ales femeile, sunt mai predispuse la apariţia cancerului comparativ cu cele scunde. Potrivit studiului, realizat pe un eşantion-gigant de 5 milioane de suedezi, născuţi între 1938 şi 1991, riscul de cancer creşte cu 10% la bărbaţi şi cu 18% la femei pentru fiecare 10 centimetri în plus la înălţime.

Spre exemplu, o femeie care măsoară 1,72 metri are un risc cu 18% mai mare de a dezvolta o formă de cancer faţă de o femeie cu înălţimea de 1,62 metri.

Rezultatele studiului au fost prezentate de dr. Emeli Benyi, de la Institutul Karolinska, în cadrul conferinţei Societăţii Europene de Endocrinologie Pediatrică de la Barcelona. Studii precedente au stablit deja o asociere între înălţime şi riscul de cancer, dar se bazau pe eşantioane mult mai mici.

„A fi înalt nu înseamnă obligatoriu că vom dezvolta un cancer”, au subliniat autorii studiului. „Studiile arată că persoanele cu înălţime mare sunt mai susceptibile la apariţia cancerului, dar nu ştim dacă aceste persoane au şi alte riscuri de deces”, conchide autorul principal al studiului, dr. Emelie Benyi.

Principalele forme de cancer la care sunt predispuse persoanele înalte sunt cancerul de sân (un risc cu 20% mai mare la femei) şi melanomul (30% - atât la femei, cât şi la bărbaţi).

Noul studiu a fost primit totuşi cu rezerve de experţi, care consideră că nu aduce prea multe noutăţi faţă de alte cercetări similare şi că incertitudinile persistă, îndeosebi în ceea ce priveşte luarea în considerare a celorlalţi factori de risc în cancer: fumat, ereditate, obezitate, sedentarism. „Chiar dacă studiul este solid, nu văd cum ar putea contribui în mod util la prevenirea cancerului“, spune profesorul David Coggon de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), referindu-se la faptul ca înălţimea nu poate fi modificată.

Profesorul Mel Greaves de la Institutul pentru cercetări asupra cancerului din Londra afirmă că „persoanele înalte nu trebuie să se îngrijoreze“ prea mult, deoarece principalul risc de cancer nu este înălţimea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite