Medicină

articolul anterior articolul urmator

STUDIU Cazurile uşoare de COVID-19 pot provoca probleme de memorie şi de atenţie mai multe luni după recuperare

2
19 Jan 2022 11:51:17
Autor: Lorena Mihăilă

Pacienţii care au o formă uşoară de COVID-19 pot dezvolta probleme de memorie şi atenţie pe o perioadă de 6 - 9 luni după recuperare, arată un studiu realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Studiul a avut ca eşantion 136 de pacienţi care au fost anterior infectaţi cu virusul, însă nu au raportat simptome de lungă durată. Ei au fost rugaţi să rezolve o serie de exerciţii pentru a li se testa abilităţile cognitive şi memoria.

Cercetătorii au descoperit că participanţii au avut probleme semnificative în a-şi aminti experienţe personale - cunoscută drept memorie episodică - până la şase luni după infectare. De asemenea, cercetătorii au constatat că şi capacitatea pacienţilor de a-şi menţine atrenţia a fost afectată până la 9 luni după recuperare.

„Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie", a declarat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford, relatează Agerpres.

Cercetătorii care au realizat studiul au precizat că persoanele care s-au confruntat cu probleme în ceea ce priveşte memoria episodică şi menţinerea atenţiei au revenit în mare parte la normal.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Amdo Odma
19.01.2022, 12:10:18

Ziarul Paranoia.

-13 (19 voturi)
ioan ioan
19.01.2022, 12:46:45

A recent study(Zhao et al., 2022) discovered that COVID-19 survivors performed well in most abilities tested, including working memory, executive function, planning and mental rotation. However, they displayed significantly worse episodic memory (up to 6 months post-infection) and a greater decline in vigilance with time on task (for up to 9 months). Reference: Zhao, S., Shibata, K., Hellyer, P., Trender, W., Manohar, S., Hampshire, A. and Husain, M., 2022. Rapid vigilance and episodic memory decrements in COVID-19 survivors. Brain Communications, 4(1).

-2 (2 voturi)
Modifică Setările