Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu Oxford: 1 din 3 bolnavi de Covid-19 au fost diagnosticaţi ulterior cu afecţiuni neurologice sau cerebrale

1
7 Apr 2021 05:42:21
Autor: Lucaniuc Florentin
Imagine EPA
Imagine EPA

Cercetătorii de la Oxford care au efectuat studiul pe un eşantion de 230 de mii de pacienţi, în mare parte americani, au descoperit că persoanele diagnosticate cu Covid-19 în ultimele şase luni au avut mai multe şanse să dezvolte depresie, demenţă, psihoză şi accident vascular cerebral.

O treime dintre cei cu o infecţie anterioară cu Covid au dezvoltat sau au recidivat o afecţiune psihologică sau neurologică. Însă, cei internaţi în spital sau în terapie intensivă au avut un risc şi mai mare. Acest lucru va reduce atât la efectele stresului, cât şi la impactului direct al virusului asupra creierului, scrie BBC.
 
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au analizat înregistrările medicale de la mai mult de jumătate de milion de pacienţi din SUA şi şansele lor de a dezvolta una dintre cele 14 afecţiuni psihologice sau neurologice comune sunt foarte ridicate. 
 
Bolile includ: 
  • Hemoragia cerebrală
  • accident vascular cerebral
  • Parkinson
  • Sindromul Guillain Barre
  • demenţă
  • psihoză
  • tulburări de dispoziţie
  • tulburări de anxietate
 
“Rezultatele studiului nostru indică faptul că bolile cerebrale şi tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după infectarea cu COVID-19 decât după gripă sau alte infecţii respiratorii”, a spus Max Taquet, psihiatru la Universitatea Oxford din Marea Britanie şi unul dintre coordonatorii studiului. 
 
Anxietatea şi tulburările de dispoziţie au fost diagnosticele cel mai frecvent întâlnite în rândul celor cu Covid, iar acestea au fost mai susceptibile că fiind o cauză directă a stresului experienţei de a fi foarte bolnav sau dus la spital, au explicat cercetătorii.
 
Accidentul vascular cerebral şi demenţa au fost cauzate de impactul biologic al virusului în sine sau al reacţiei organismului la infecţie, în general. Covid-19 nu a fost asociat cu un risc crescut de sindrom Parkinson sau sindrom Guillain-Barré (un risc de gripă).
 
Totuşi, cercetătorii nu au putut spune dacă noul coronavirus a fost declanşatorul direct al accidentului vascular cerebral sau depresiei în primele şase luni de la vindecarea de Covid.
 
Dar, comparând un grup de persoane care au avut Covid-19 cu două grupuri care au avut gripă şi alte infecţii respiratorii, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au concluzionat că noul coronavirus a fost asociat cu mai multe afecţiuni cerebrale ulterioare decât alte boli respiratorii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Davide Isa
7.04.2021, 10:26:08

Fals: depresia si dementa sunt rezultatul isteriei si a masurilor imbecile promovate.

-3 (3 voturi)
Modifică Setările