Studiu: Celulele stem din sângele ombilical ar putea fi folosite în tratarea afecţiunilor care pun în pericol viaţa copiilor născuţi prematur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii prematuri se confruntă adesea cu o luptă grea pentru supravieţuire FOTO: Pixabay
Copiii prematuri se confruntă adesea cu o luptă grea pentru supravieţuire FOTO: Pixabay

Celulele stem din sângele ombilical ar putea reprezenta o nouă speranţă la viaţă pentru copiii născuţi prematur, potrivit unui nou studiu condus de o echipă de cercetători australieni, specialişti în pediatrie. Lucrarea a fost publicată, marţi, în jurnalul ştiinţific Stem Cells Translational Medicine, informează Xinhua.

Acest studiu a fost primul "inventar de cercetări" asupra utilizării celulelor stem din sângele ombilical la sugari prematuri,  a declarat medicul specialist în neonatologie Lindsay Zhou, de la Institutul pentru Cercetări Medicale Hudson din Melbourne, potrivit Agerpres.

Zhou a precizat că analiza efectuată pe un număr de peste 200 de copii prematuri în cadrul a 12 studii clinice realizate în diverse ţări a demonstrat că celulele stem au fost utilizate cu succes pentru a trata afecţiuni precum asfixia la naştere, boli pulmonare cronice, boli de inimă congenitale şi leziuni cerebrale. 

Copiii prematuri se confruntă adesea cu o luptă grea pentru supravieţuire, ei prezentând un risc sporit de complicaţii respiratorii, cardiovasculare şi neurologice comparativ cu bebeluşii născuţi la termen. 

Medicii cunosc deja faptul că sângele ombilical are potenţial de regenerare în numeroase aplicaţii clinice, dar cu toate acestea, nu a mai existat o indicaţie atât de clară conform căreia celulele stem ar putea fi sigure şi pentru copiii prematuri vulnerabili. 

"Tratamentul cu celule derivate din sângele din cordonul ombilical se află încă în faza incipientă a studiilor clinice în întreaga lume şi este nevoie de studii de laborator şi clinice suplimentare pentru a identifica modalităţi de utilizare eficientă pentru tratamentul complicaţiilor prematurităţii. Sperăm că celulele stem din sângele ombilical pot fi folosite ca o echipă de salvare, care intervine pentru a ajuta copiii prematuri răniţi şi pentru a reumple proviziile", a afirmat Zhou.

"Sperăm că studiile vor confirma în timp util siguranţa şi fezabilitatea acestor celule. Următorii paşi vor fi studii mai ample astfel încât să fie evaluată eficacitatea pentru diferite afecţiuni neonatale", a declarat profesorul asociat Atul Malhotra, neonatolog care conduce lucrările de cercetare pe celule stem în cadrul aceluiaşi institut.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite