Medicină

articolul anterior articolul urmator

De ce creşte numărul de cazuri de COVID-19 şi în ţările cu rate mari de vaccinare? STUDIU

21
28 Oct 2021 22:03:09
Autor: Alexandra Cheroiu
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un studiu britanic explică din ce cauză varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 provoacă în continuare un număr mare de cazuri de COVID-19, chiar şi în ţările cu rate ridicate ale vaccinării, şi oferă un argument în plus pentru necesitatea unei doze booster.

Studiul, efectuat de Imperial College London, publicat joi în revista „The Lancet”, arată că varianta Delta, care se transmite cu mult mai multă uşurinţă decât tulpinile anterioare, se poate răspândi inclusiv în rândul populaţiei vaccinate, însă la persoanele vaccinate infecţiile au dispărut mai repede. Totuşi, persoanele vaccinate anti-COVID-19 au o încărcătură virală similară cu cea a nevaccinaţilor şi pot transmite cu uşurinţă varianta Delta a coronavirusului contacţilor cu care împart aceeaşi locuinţă, relevă studiul citat de agenţiile Reuters şi EFE, arată DIGI24.
 
De ce este necesar booster-ul
 
Autorii cercetării subliniază, însă, că această constatare nu slăbeşte nicidecum argumentul că vaccinarea anti-COVID-19 este cea mai bună cale de a diminua riscul unei forme severe de boală, însă observă faptul că sunt necesare dozele booster, ca urmare a scăderii în timp a efectului vaccinului.
 
În cadrul cercetării, la care au participat 621 de persoane testate pozitiv, s-a descoperit că, din 205 contacţi ai celor infectaţi, 38% dintre aceşti contacţi nevaccinaţi au fost testaţi pozitiv, faţă de 25% în cazul contacţilor vaccinaţi. În medie, contacţii vaccinaţi şi testaţi pozitiv pentru COVID-19 au primit vaccinul cu mai mult timp în urmă comparativ cu cei testaţi negativ. Aceasta este, conform autorilor studiului, o dovadă ce confirmă scăderea în timp a imunităţii date de vaccinare şi nevoia administrării dozelor de supra-rapel.
 
Referindu-se la situaţia specifică a Marii Britanii, epidemiologul Neil Ferguson consideră, pe baza acestui studiu, că transmisibilitatea ridicată a variantei Delta face puţin probabil ca această ţară să obţină imunitatea de grup pentru o perioadă mai lungă de timp.
 
„Dacă actuala transmitere atinge vârful şi apoi începe să scadă, prin definiţie am atins oarecum imunitatea de grup, dar aceasta nu va fi permanentă” explică Ferguson. „Imunitatea scade în decursul timpului, ea este imperfectă, aşadar transmiterea va continua, şi de aceea programul (administrării unor doze) booster este atât de important”, subliniază epidemiologul britanic, potrivit Agerpres.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Ce ar spune Isus
28.10.2021, 22:11:04

Nu stiu astia ce minciuni sa mai scorneasca. Daca erau de la inceput sinceri eram 50% vaccinati acuma

-23 (27 voturi)
adrig
28.10.2021, 22:17:38

Atentie, uzurpare de cont. Adevaratul "Ce ar spune Isus" are 68 de fani. I-a deranjat pe propagandisti si acum astia contraataca.

+1 (5 voturi)
adrig
28.10.2021, 22:15:17

Acusi vin trollii sa ne spuna ca nu e exista COVID

-1 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
28.10.2021, 22:18:15

Comentariu considerat abuziv.

Ce ar spune Isus
28.10.2021, 22:18:45

Atentie la propaganda antivaccinista extrema de pe forumul adevarul, cititi, luati aminte si semnalati prin comentarii ori de cate ori aceste conturi isi fac aparitia pe site. https://telegra.ph/Minciuni-antivacciniste-17-Octombrie-2021---forumurile-Adevarul-10-17 Multumim!

-27 (27 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările