Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu. Formele grave de COVID-19 dublează probabilitatea decesului din alte cauze în următorul an

2
1 Dec 2021 10:48:33
Autor: Cristina Ene
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Pacienţii care au trecut printr-o boală severă COVID-19 au un risc  semnificativ mai mare să aibă o stare a sănătăţii deteriorată şi un risc dublu de mortalitate în următoarele 12 luni decât cei care au avut doar simptome uşoare sau nu s-au infectat niciodată cu coronavirus, arată un studiu apărut  în Frontiers in Medicine .

Riscul de mortalitate a fost mai mare pentru pacienţii sub 65 de ani şi doar 20% din cei care au supravieţuit COVID-19 şi au decedat ulterior au murit din cauza complicaţiilor bolii.
 
Profesorul Arch Mainous de la Universitatea din Florida, coordonatorul studiului, a explicat că un studiu anterior a arătat un risc semnificativ mai mare ca pacienţii recuperaţi după boală severă să fie spitalizaţi în următoarele şase luni.
 
Cercetătorii au examinat informaţiile despre starea de sănătate a 13.638 de pacienţi care au făcut un test PCR pentru COVID în cadrul sistemului de monitorizare al Universităţii din Florida din care 178 au avut simptome severe de boală, 246 uşoare sau moderate iar restul fiind testaţi negativ.
 
Toţi cei examinaţi pentru studiu s-au recuperat după infecţie.
 
Rezultatele au arătat că cei care au afectaţi foarte sever de simptome au avut o probabilitate semnificativ mai ridicată de a muri în următorul an, o tendinţă în special remarcabilă în rândul celor sub 65 de ani. Cum decesele au avut loc mult după infectare şi însănătoşire, nu au atras probabil atenţia familiilor sau medicilor ca având legătură cu COVID.
 
80% din cei care au decedat au murit din alte cauze decât complicaţii COVID-19, ceea ce sugerează că infecţia i-au făcut mai vulnerabili, înrăutăţindu-le starea de sănătate.
 
„Deoarece acum ştim  că există un risc substanţial de a muri din cauza a ceea ce ar fi probabil considerat a fi o complicaţie nerecunoscută a Covid-19, trebuie să fim şi mai vigilenţi în scăderea episoadelor severe de Covid-19. Asumarea unui risc, sperând la un tratament de succes în spital nu oferă imaginea completă a impactului Covid-19. Recomandarea noastră în acest moment este să folosim măsuri preventive, cum ar fi vaccinarea, pentru a preveni episoadele severe de Covid-19”, a spus Mainous.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Aspida
1.12.2021, 10:58:31

. cu alte cuvinte, decontările zilnice vor anunța cifre mari de decese, pentru că nu se va mai scrie cauza – «Covid»… 🐵 ♒️

0 (2 voturi)
mihai tanase
2.12.2021, 01:01:18

"Toţi cei examinaţi pentru studiu S-AU recuperat după infecţie." De unde S-AU recuperat ?

Modifică Setările