Studiu: Hidroxiclorochina nu este mai eficientă decât alte medicamente în lupta contra Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clorochina este un medicament contra malariei folosit de mai multe decenii, care a devenit mult mai cunoscut după ce a fost promovat de Donald Trump. FOTO EPA
Clorochina este un medicament contra malariei folosit de mai multe decenii, care a devenit mult mai cunoscut după ce a fost promovat de Donald Trump. FOTO EPA

Hidroxiclorochina, un medicament folosit împotriva malariei care ar putea fi „un dar din cer" în lupta contra coronavirusului potrivit lui Donald Trump şi a cărui utilizare este dezbătută în numeroase ţări, nu este mai eficient decât tratamentele deja existente pentru lupta contra simptomelor de Covid-19, potrivit unui studiu chinez, scrie AFP.

Studiul, publicat în ziarul Universităţii din Zhejiang pe 6 martie, s-a bazat pe cazurile a 30 de pacienţi afectaţi de Covid-19, dintre care jumătate au luat hidroxiclorochină. 

După şapte zile, 13 dintre 15 pacienţi care urmau acest tratament au fost testaţi negativ, ceea ce înseamnă că Covid-19 a dispărut din organismul lor. Pentru grupul care nu a primit medicamentul, această cifră era de 14. 

Timpul mediu alocat de cele două grupuri pentru vindecare a fost semnificativ similar. Dar eşantionul folosit a fost prea mic pentru a fi considerat semnificativ.                

Un studiu francez recent, realizat pe acelaşi număr de pacienţi, a arătat că hixidroclorochina, un derivat al clorochinei (moleculele lor sunt asemănătoare), a fost în special eficient pentru lupta contra Covid-19, mai ales că a fost înghiţit cu azitromicină, un antibiotic. 

Clorochina este un medicament contra malariei folosit de mai multe decenii şi comercializat sub numele de Nivaquine.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat prudenţă în ceea ce priveşte clorochina, din cauza numărului mic de pacienţi care au recurs la acest tratament. 

Donald Trump a anunţat săptămâna trecută că administraţia sa lucrează cu companii farmaceutice pentru a facilita accesul la acest medicament.                

El a adăugat luni că acest tratament ar putea fi „un dar din cer" capabil să „schimbe datele".                

Oamenii de ştiinţă fac apel la mai multă răbdare, în aşteptarea unui eşantion mai mare şi mai reprezentativ de pacienţi care să poată fi testaţi, pe durate mai lungi.         

Donald Trump a citat cazul unui bărbat din Florida care asigură că medicamentul antimalarie i-a „salvat" viaţa. Însă, în acelaşi timp, un bărbat din Arizona, în vârstă de 60 de ani, a murit după ce a înghiţit fosfat de clorochină. Soţia sa, care a fost internată la Terapie Intensivă, a explicat că cei doi au înghiţit o doză mare de produs de intreţinere a acvariilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite