Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Hidroxiclorochina nu este mai eficientă decât alte medicamente în lupta contra Covid-19

4
25 Mar 2020 22:13:31
Autor: News.ro
Clorochina este un medicament contra malariei folosit de mai multe decenii, care a devenit mult mai cunoscut după ce a fost promovat de Donald Trump. FOTO EPA
Clorochina este un medicament contra malariei folosit de mai multe decenii, care a devenit mult mai cunoscut după ce a fost promovat de Donald Trump. FOTO EPA

Hidroxiclorochina, un medicament folosit împotriva malariei care ar putea fi „un dar din cer" în lupta contra coronavirusului potrivit lui Donald Trump şi a cărui utilizare este dezbătută în numeroase ţări, nu este mai eficient decât tratamentele deja existente pentru lupta contra simptomelor de Covid-19, potrivit unui studiu chinez, scrie AFP.

Studiul, publicat în ziarul Universităţii din Zhejiang pe 6 martie, s-a bazat pe cazurile a 30 de pacienţi afectaţi de Covid-19, dintre care jumătate au luat hidroxiclorochină. 
 
După şapte zile, 13 dintre 15 pacienţi care urmau acest tratament au fost testaţi negativ, ceea ce înseamnă că Covid-19 a dispărut din organismul lor. Pentru grupul care nu a primit medicamentul, această cifră era de 14. 
 
Timpul mediu alocat de cele două grupuri pentru vindecare a fost semnificativ similar. Dar eşantionul folosit a fost prea mic pentru a fi considerat semnificativ.                
 
Un studiu francez recent, realizat pe acelaşi număr de pacienţi, a arătat că hixidroclorochina, un derivat al clorochinei (moleculele lor sunt asemănătoare), a fost în special eficient pentru lupta contra Covid-19, mai ales că a fost înghiţit cu azitromicină, un antibiotic. 
 
Clorochina este un medicament contra malariei folosit de mai multe decenii şi comercializat sub numele de Nivaquine.
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat prudenţă în ceea ce priveşte clorochina, din cauza numărului mic de pacienţi care au recurs la acest tratament. 
 
Donald Trump a anunţat săptămâna trecută că administraţia sa lucrează cu companii farmaceutice pentru a facilita accesul la acest medicament.                
 
El a adăugat luni că acest tratament ar putea fi „un dar din cer" capabil să „schimbe datele".                
 
Oamenii de ştiinţă fac apel la mai multă răbdare, în aşteptarea unui eşantion mai mare şi mai reprezentativ de pacienţi care să poată fi testaţi, pe durate mai lungi.         
 
Donald Trump a citat cazul unui bărbat din Florida care asigură că medicamentul antimalarie i-a „salvat" viaţa. Însă, în acelaşi timp, un bărbat din Arizona, în vârstă de 60 de ani, a murit după ce a înghiţit fosfat de clorochină. Soţia sa, care a fost internată la Terapie Intensivă, a explicat că cei doi au înghiţit o doză mare de produs de intreţinere a acvariilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

silent warrior
25.03.2020, 22:56:21

"Oamenii de ştiinţă fac apel la mai multă răbdare, în aşteptarea unui eşantion mai mare şi mai reprezentativ de pacienţi care să poată fi testaţi, pe durate mai lungi." Ce chestie ! Adica oamenii de stiinta nu au dstui pacienti ,pe care sa poata testa acest medicament ? Asta e vreo stire preluata din Sputnik , sau ce ? Oare in cine sa am incredere , in chinezi , care vor sa ii dea peste nas lui Trump , sau in francezi carora le mor oamenii prin spitale ?

+3 (3 voturi)
Smeritu Pahomie
25.03.2020, 23:35:11

VACCINUL va fi "gata" abia dupa 10-12 luni......nu mai e nevoie....iar medicamentul care omoara coronavirusul este unul care se foloseste si in tratarea artritei dar inca nu se da publicitatii.

0 (2 voturi)
Matei Basarab
25.03.2020, 23:51:49

Scot pompele funebre un medicament : Cimitirol!

-1 (3 voturi)
BYBY BYBYKU
25.03.2020, 23:56:40

Hidroxiclorochina vindeca 70% din bolnavii de Covid-19 si ucide 100% bolnavii de cardiopatii.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările