Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Imunitatea dobandită prin boală este la fel de eficientă în prevenirea virusului ca şi vaccinarea anti-COVID

15
19 Oct 2021 17:08:45
Autor: Cristina Morozan
Vaccinarea post infecţie oferă cea mai mare protecţie Foto: Arhivă
Vaccinarea post infecţie oferă cea mai mare protecţie Foto: Arhivă

Persoanele care au suferit anterior de boala Covid-19 au aproximativ acelaşi nivel de protecţie împotriva virusului ca cele vaccinate cu schemă completă, potrivit rezultatelor unui studiu publicat luni de Oficiul Naţional de Statistică (ONS) al Regatului Unit al Marii Britanii.

Studiul a analizat peste 8.000 de teste pozitive la coronavirus, în Marea Britanie, în perioada mai şi august, când Delta era varianta dominantă, potrivit Forbes.

Astfel, conform rezultatelor studiului, persoanele care s-au recuperat anterior de Covid-19 aveau aproximativ 71% mai puţine şanse să se îmbolnăvească şi a doua oară, a constatat analiza.
 
Aceasta reprezintă aproximativ acelaşi nivel de protecţie pe care l-au fost oferit cele două doze de vaccinuri produse de Pfizer şi AstraZeneca, care au fost utilizate în mod proeminent în campaniile de vaccinare din Europa.
 
Două doze de vaccin Pfizer au redus riscul de a contacta Covid-19 cu aproximativ 73%, comparativ cu 62% pentru vaccinul AstraZeneca. 
 
Astfel, „nu există dovezi” că vaccinarea completă a fost mai eficientă în prevenirea Covid-19 decât infecţia naturală anterioară, au concluzionat cercetătorii. 
 
Conform rezultatelor studiului, care nu a fost evaluat de alţi cercetători, infecţia anterioară a fost la fel de eficientă în prevenirea simptomatică a Covid-19, dar nu a aprofundat diferenţele dintre infecţia naturală şi vaccinurile în prevenirea infectării cu o formă mai severă a bolii.
 
Vaccinarea post infecţie oferă cea mai mare protecţie
 
Oamenii de ştiinţă recomandă încă cu tărie persoanelor infectate anterior să se vaccineze împotriva Covid-19 din cauza numeroaselor întrebări rămase cu privire la imunitatea naturală, nivelul de protecţie şi cât timp poate dura.
 
De asemenea, studiile au arătat în mod constant că vaccinarea după infecţia anterioară oferă niveluri chiar mai ridicate de imunitate. 
 
După cum a subliniat Sarah Croft, şefa analizei studiului din Marea Britanie, „cea mai înaltă protecţie a fost găsită în rândul celor care au avut anterior coronavirus apoi s-au imunizat cu vaccinuri anti-COVID”.
 
De asemenea, studiul a constatat că ambele vaccinuri (Pfizer şi Astrazeneca) au fost mai puţin eficiente în prevenirea Covid-19 în timpul valului delta decât în timpul valului alfa anterior al virusului. 
 
Pentru vaccinul AstraZeneca, eficacitatea a două doze de vaccin Pfizer a fost de 80% în perioada anterioară, comparativ cu 76% .
 
Croft a spus că această tendinţă ar putea fi o dovadă suplimentară a scăderii imunităţii vaccinurilor, deoarece datele „includ rezultatele participanţilor care au experimentat o perioadă medie mai lungă de timp de la a doua lor vaccinare Covid”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

fact check
19.10.2021, 17:18:44

e o metoda perfecta de imunizare. E gratis. Treci prin boala si ai doua posibilitati: - supravietuiesti cu sechele (vezi postacii antivaccinisti) - mori eu zic sa o incerce toti cei 70% dintre dacii liberi. Daca scapam macar de 10-20% dintre ei eu zic ca tot e bine.

+11 (19 voturi)
Firea Madalin
19.10.2021, 17:57:28

Te vaccinezi si ai sansa de 10--14% sa mori fain frumos imunizat.

-13 (17 voturi)
fact check
19.10.2021, 18:25:37

nu te vaccinezi si ai sanse de 90% sa crapi deci @firea.....ori esti pro5t ori esti pro5t. alege

+12 (16 voturi)
TROLLMINATOR 001
19.10.2021, 18:34:26

@moderatorii Adevărului : e timpul să vă asumați responsabilitățile si sa faceți curățenie! Nu va transformați in ziarul bolșevic „Pravda”! Pentru a recâștiga credibilitatea ziarului „Adevărul”, vă rugăm sa va treziți si să vă faceți meseria! Nu vă cerem cenzurarea postărilor anti-vacciniste, nu suntem contra dezbaterilor de idei între persoane de buna credință. Dar aceste discuții sunt poluate de multitudinea de mesaje produse de fabricile de trolli... comentarii MAJORITARE in unele cazuri. E vorba sa opriți atacurile propagandistice coordonate politic atât din interiorul cât si din exteriorul României. Adevărul are responsabilitatea morala si juridica asupra conținutului. Azi au murit in România peste 500 de oameni, cât timp ii mai lăsați pe trolli GRU + FSB să ne dezinformeze? Priviți ce tolerați cu buna știința să se posteze pe ziarul dumneavoastră (doar pentru câteva procente de trafic): https://telegra.ph/Din-cugetarile-lui-Edmond-Wolf-AD-2021-10-19 https://telegra.ph/Postacul-antivaccinist-Camelia-Sorescu-10-09 https://telegra.ph/Activitate-antivaccinista-website-Adevarul-12-Octombrie-10-12 https://telegra.ph/Minciuni-antivacciniste-17-Octombrie-2021---forumurile-Adevarul-10-17

+11 (15 voturi)
TROLLMINATOR 001
19.10.2021, 19:04:52

P.S. Firea Madalin = TROLL

+12 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările