STUDIU: Inteligenţa artificială este gata să fie introdusă în practica medicală pentru diagnosticarea celui mai răspândit cancer în rândul bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii subliniază că următorul pas va fi găsirea modului de introducere a inteligenţei artificiale în fluxul de lucru al medicilor  Foto: shutterstock
Cercetătorii subliniază că următorul pas va fi găsirea modului de introducere a inteligenţei artificiale în fluxul de lucru al medicilor  Foto: shutterstock

Inteligenţa artificială este gată să fie introdusă ca metodă clinică pentru diagnosticarea cancerului de prostată, potrivit rezultatelor unui studiu amplu care a testat 15 dintre cele mai bune sisteme de diagnosticare bazate pe inteligenţă artificială.

Potrivit cercetătorilor de la Karolinska Institute din Suedia şi de la Centrul Medical al Universităţii Radboud din Olanda, inteligenţa artificială (IA) este gata să fie introdusă în practica medicală pentru diagnosticarea şi clasificarea cancerului de prostată. Totodată aceasta poate asigura un nivel bun de performanţă şi ghida spre alegerea celui mai bun tratament pentru pacient, conform Mediafax.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbaţi şi diagnosticul său se bazează pe o analiză microscopică a biopsiei de către medicul patolog. Rezultă că procesul este o evaluare subiectivă, care poate fi afectată de diferiţi factori (de experienţă, de exemplu), atât de mult încât se poate întâmpla ca mai mulţi profesionişti să evalueze diferit aceeaşi biopsie. Introducerea inteligenţei artificiale pentru diagnosticarea şi clasificarea imaginilor ar putea rezolva problema. 

Era deja cunoscut faptul că unele IA erau capabile să obţină performanţe asemănătoare omului în diagnosticare, dar încă lipsea o validare amplă. De fapt, IA obţine adesea rezultate bune pe seturi de date similare cu cele pe care au fost instruiţi, dar atunci când sunt testate pe baze de date din alte surse, rezultatele diferă. 

Se elimină subectivismul uman 

Pentru a verifica cât de avansată este tehnologia, cercetătorii suedezi şi olandezi au lansat provocarea PANDA (Evaluarea gradului de cancer de prostată). Competiţia, care a durat trei luni, a beneficiat de participarea a peste o mie de dezvoltatori de algoritmi de inteligenţă artificială, care s-au provocat reciproc pe cel mai larg set de date de diagnosticare pentru cancerul de prostată: peste 10.000 de imagini cu biopsii de cancer de prostată. 

Cele mai bune 15 IA dezvoltate au fost incluse într-o analiză mai aprofundată, testate pe alte seturi de date şi confirmate că funcţionează similar cu cel al patologilor mai experimentaţi. 

Cercetătorii subliniază că următorul pas va fi găsirea modului de introducere a inteligenţei artificiale în practica medicală.

„Ideea nu este că IA înlocuieşte experţii umani, ci mai degrabă acţionează ca o plasă de siguranţă pentru a împiedica patologii să nu recunoască cazurile de cancer şi ca suport pentru standardizarea evaluărilor”, a reiterat Lars Egevad, de la Karolinska Institute. 

Datele cercetărilor arată că patologii care folosesc inteligenţa artificială pentru a diagnostica cancerul de prostată au rezultate mai bune şi mai consecvente.

Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică Nature Medicine

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite