Medicină

articolul anterior articolul urmator

STUDIU Mai mult de două treimi dintre efectele secundare de după vaccinarea anti-COVID-19 nu sunt provocate de ser. Ce este efectul nocebo

3
20 Jan 2022 16:52:19
Autor: Lorena Mihăilă
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Un nou studiu israelian arată că mai mult de două treimi dintre efectele secundare uşoare pe care le resimt oamenii după vaccinarea anti-COVID-19 pot fi atribuite versiunii negative a efectului placebo, decât serului în sine.

Cercetătorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston (BIDMC) au examinat datele din 12 studii clinice cu vaccinuri contra coronavirusului şi au constatat că „efectul nocebo" a reprezentat mai mult de trei sferturi (76%) dintre reacţiile adverse obişnuite de după prima doză şi mai mult de jumătate (52%) după a doua doză.

O treime dintre participanţii care nu au primit vaccin au raportat efecte precum durerea de cap şi oboseala.

Când apare efectul nocebo

Efectul nocebo apare atunci când un pacient are aşteptări negative cu privire la un tratament şi îl face pe acesta să aibă un efect mai negativ decât ar fi avut în mod normal. 

Spre exemplu, un pacient care a luat un medicament şi anticipează un anumit efect secundar, poate suferi acest efect chiar dacă substanţa luată este una inactivă.

Constatările, publicate în Jurnalul Asociaţiei Medicilor Americani, sugerează că o mare parte din efectele secundare mai uşoare, cum ar fi durerile de cap, oboseala pe termen scurt şi durerile de braţ, nu sunt produse de vaccinul în sine, ci de alţi factori despre care se crede că generează răspunsul nocebo, precum anxietatea.
 
„Evenimentele adverse după un tratament placebo sunt frecvente în studiile controlate randomizate", a declarat autorul principal al studiului, Julia W. Haas, PhD, cercetător în cadrul Programului de studii placebo de la BIDMC.
 
„Colectarea de dovezi sistematice cu privire la aceste răspunsuri nocebo în cadrul studiilor de vaccinare este importantă pentru vaccinarea COVID-19 la nivel mondial, mai ales că îngrijorările privind efectele secundare sunt considerate ca fiind unul dintre motivele de ezitare în faţa vaccinării", a adăugat ea, relatează Hotnews.ro
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ion_Capsuna
20.01.2022, 17:47:18

Mda...inca o "inventie" menita sa acopere creatia Pfizer si Moderna si sa scuze sistemul de orice plati de despagubiri pt. victime! Greatza!

-34 (42 voturi)
Charles Franc
21.01.2022, 00:17:20

si de efectele grave ce se spune?despre zecile de sportivi vaccinati care au facut infarct, unii pe terenul de sport, unii chiar decedand, ce se spune? despre numarul necunoscut de persoane decedate ca urmare a unor AVC-uri generate de tromboze postvaccinale ce se spune? cred ca asta interesa pe multi, nu efectele alea usoare si reversibile

-14 (20 voturi)
GRIGORIU Grieg
22.01.2022, 09:33:22

Pai spune tu. Ca e plin de dobitoki, jigotii si alti tampiti care vorbesc de "sutele de sportivi vaccinati" care au facut infarct. Pune tu aici zece cazuri credibile documentate sau taci in mm.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările