Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu MIT: Distanţarea socială nu are efect împotriva infectării cu SARS-CoV-2

54
27 Apr 2021 09:01:01
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Unsplash.com
Foto Unsplash.com

Un studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) prezintă ineficienţa distanţării sociale în lupta cu virusul. Potrivit rezultatelor obţinute de cercetători, riscul de a fi expus la SARS-CoV-2 în interior este la fel de mare la 20 de metri ca la 2 metri, chiar şi cu masca de protecţie purtată corespunzător de toate persoanele din încăpere.

Profesorii MIT Martin Z. Bazant şi John W.M. Bush pun sub semnul întrebării recomandările Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) , adoptate în întreaga lume de la izbucnirea pandemiei şi până în prezent.

Potrivit lor, au fost omişi mulţi factori importanţi care cuantifică riscul de transmitere a virusului, cum ar fi numărul de persoane din local, timpul petrecut înăuntru, utilizarea măştilor şi ventilaţia din local.

Cu ajutorul acestor factori, cercetătorii au dezvoltat o metodă de calcul a riscului de expunere la COVID-19 în interior.

„Susţinem că nu există prea multe beneficii ale regulii de a păstra distanţa de 2m, mai ales atunci când oamenii poartă măşti”, a spus Bazant într-un interviu. „Nu are nicio bază fizică, deoarece aerul are tendinţa de a se ridica şi apoi de a coborî în altă parte a camerei, astfel încât e posibil să fii mai expus la mediul înconjurător decât la o persoană aflată în apropiere”, conform CNBC.

Distanţarea socială nu e cea mai bună soluţie

Cercetătorii susţin că distanţarea socială îţi oferă un „fals sentiment de siguranţă”. Riscul de a te infecta este la fel de mare chiar dacă stai la o distanţă de 2 metri sau de 20 de metri faţă de o persoană.

Spre exemplu, dacă o persoană infectată cu Covid-19 care poartă mască de protecţie cântă într-o cameră, o persoană care stă în cealaltă parte a camerei nu este mai protejată decât o altă persoană care stă la doar 2 metri distanţă de cel infectat. Este motivul pentru care timpul petrecut în zona închisă este mai important decât distanţa faţă de persoana infectată.

CDC şi OMS au omis lucruri importante

Potrivit lui Bazant, CDC şi OMS au trecut cu vederea peste intervalul de timp pe care o persoană îl petrece în interior. Cu cât stai mai mult într-un loc în care există o persoană infectată, şansele de transmitere a virusului sunt mult mai mari.

Deschiderea ferestrelor sau instalarea de noi ventilatoare pentru a menţine aerul curat în încăpere ar putea fi, de asemenea, la fel de eficiente sau mai eficiente decât cheltuirea unor sume mari de bani pe un nou sistem de filtrare.

Spaţiile interioare nu ar trebui închise, susţin cercetătorii

Potrivit celor doi cercetători de la MIT, spaţiile interioare (restaurante, teatre, săli de sport etc.) nu ar fi trebuit să fie neapărat închise.

„Analiza noastră arată că multe spaţii care au fost închise, de fapt, nu ar trebui să fie. De multe ori spaţiul este suficient de mare, ventilaţia este suficient de bună, intervalul de timp pe care oamenii îl petrec împreună este de aşa natură încât acele spaţii pot fi utilizate în condiţii de siguranţă chiar şi la capacitate maximă, iar recomandarea de a limita capacitatea acestor spaţii nu este corectă”, spune Bazant. „Cred că, dacă analizezi cifrele, descoperi că nu este nevoie de restricţii de ocupare pentru multe tipuri de spaţii”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

54 Comentarii

Ionel Marcu
27.04.2021, 09:07:03

Și-au creat și patronii de restaurante troll-ii lor. Pierd mulți bani, mult mai mulți decât costă cumpărarea a doi „profesori”!

0 (22 voturi)
Cneazul
27.04.2021, 09:23:09

Orice persoana care are o alta parere se pare ca e clasificata drept "trol". Zau ca incep sa cred ca de fapt, "trolii" sunt altii.

+7 (21 voturi)
Mihai din Bucuresti
27.04.2021, 09:25:51

Buna dimineata si se stie: JOS UE! JOS USA! ADEVARATI HOTI AI ROMANIEI CA DOAR CU EI SUNTEM DE 32 DE ANI DE A AJUNS ROMANIA O EPAVA! Acest studiu ma face sa cred ca virusul nu vine doar prin aer si cineva ascunde adevarul!!!!

-19 (21 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.04.2021, 09:26:19

Au logica in tot ce spun..Si sunt ditamai cercetari de la MIT, nu de la ..Arafat. Altminteri, au constatat si alti cercetatori ca riscul infectarii depinde in primul rand de ..”densitatea” virusilor in aerul respirat si timpul expunerii. Daca stati mai mult timp intr-o incapere inchisa fara s-o ventilezi, iei virusul de la cineva infectat si aflat acolo chiar daca ai masca pe figura..! Asa ca, aia cu ”Pierd mulți bani, mult mai mulți decât costă cumpărarea a doi „profesori”!”, poti sa i-o spui lui Orban, Arafat si Iohannis, ca doar lor le-au spus niste ”profesori” sa deschida păcănelele, dar sa tina inchise scolile, teatrele si cinematografele..!

+2 (20 voturi)
Stefan din Nord
27.04.2021, 09:08:35

Distantare FIZICA https://www.mediafax.ro/externe/oms-termenul-de-distantare-sociala-este-gresit-si-nu-trebuie-folosit-alternativa-propusa-19082329

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (54)

Modifică Setările