Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Persoanele care au avut COVID-19 ar putea scăpa de vaccin

8
13 Jun 2021 13:03:30
Autor: Cristina Morozan
Oamenii de ştiinţă încă cercetează dacă există beneficii în vaccinarea persoanelor care au avut deja infecţia FOTO Shutterstock
Oamenii de ştiinţă încă cercetează dacă există beneficii în vaccinarea persoanelor care au avut deja infecţia FOTO Shutterstock

Un studiu realizat de Clinica Cleveland din Ohio a constatat că persoanele care au avut deja COVID-19 s-ar putea să nu aibă neapărat nevoie de un vaccin anti-COVID.

Cercetarea indică faptul că dintr-un grup mare de lucrători din domeniul sănătăţii, au existat aproape 0 cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 în rândul celor care: 

  • au contractat anterior virusul şi au fost nevaccinaţi,,
  • au contractat anterior virusul şi au fost vaccinaţi,
  • nu au contractat niciodată virusul şi au fost vaccinaţi.

Cu toate acestea, a existat o creştere constantă a cazurilor în rândul persoanelor nevaccinate care nu contractaseră anterior SARS-CoV-2.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile sugerează că infecţia naturală oferă o imunitate similară vaccinării. Prin urmare, persoanele care nu au avut COVID-19 ar trebui să aibă prioritate la vaccinare, conform Healthline.

Experţii spun totuşi că sunt necesare de mai multe cercetări pentru a determina cât durează imunitatea după un caz de COVID-19. Astfel că până când nu avem aceste date, majoritatea specialiştilor în boli infecţioase recomandă persoanelor care au avut COVID-19 să primească în continuare o doză.
 
    La studiu au participat 52.238 de persoane, dintre care:
  • 2.579 de persoane care avuseseră anterior COVID-19, iar dintre acestea 1.359 nu erau vaccinate,
  • 49.659 de indivizi care nu avuseseră anterior COVID-19, dintre care 22.777 au fost vaccinaţi.
 
Persoanele au fost urmărite din decembrie 2020 până în mai 2021, timp în care niciuna dintre cele 2.579 de persoane care avuseseră deja COVID-19 (inclusiv cele 1.359 care au rămas nevaccinate) nu a contractat virusul.
 
Conform concluziilor, vaccinarea scade semnificativ riscul de infecţie cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor care nu au avut deja COVID-19 - dar nu neapărat în rândul persoanelor care au avut deja.
 
Acei indivizi păreau să aibă imunitate similară cu cei care au fost complet vaccinaţi.
 
Având în vedere disponibilitatea limitată a vaccinurilor în anumite ţări, concluziile se adaugă la credinţa tot mai mare că vaccinurile ar trebui prioritizate pentru cei care nu au avut anterior COVID-19.
 
„Aş păstra probabil aceste doze pentru cei ne-imuni, cei care nu au avut o infecţie anterioară, apoi aş decide dacă trebuie să imunizăm şi persoanele care au avut anterior COVID-19”, a declarat dr. Monica Gandhi, specialist în boli infecţioase la Universitatea din California San Francisco.
 
Oamenii de ştiinţă încă cercetează dacă există beneficii în vaccinarea persoanelor care au avut deja infecţia. De asemenea, examinează modul în care imunitatea naturală se compară cu imunitatea la vaccinare.
 
Gandhi a spus că a fost întrebat adesea dacă cei care au avut anterior COVID ar trebui să fie vaccinaţi. Ea a spus că adevărul este că nu există suficiente date şi nu ştim încă cât durează imunitatea naturală. Părerea ei este că persoanele care au avunt anterior COVID-19 ar putea fi imunizate: doar cu prima doză. Chiar dacă nu este necesară, acea doză unică poate acţiona ca un rapel imunitar.
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ce ar spune Isus
13.06.2021, 13:59:05

De la sute de morti zilnic, la 5 morti. Vaccinul functioneaza.

+4 (8 voturi)
Charles Franc
13.06.2021, 14:18:12

iar pareri de genul se pare...stiinta asta nu e nici macar religie, nu e in stare sa ofere nimic cert...ca sa nu maizc ca sunt o multime de medici care au fost infectati s-au vaccinat si apoi s-au infectat din nou

-3 (9 voturi)
Luca Pepel
13.06.2021, 19:48:31

tu chiar crezi ca un studiu in contradictoriu cu "dogma" actuala inseamna ca toata stiinta este falsa? Gandeste si tu un pic! Oare cum accesezi to internetul? Prin intermediul unui calculator. Cine a inventat calculatorul? Un preot din Banat?! In nici un caz. oameni de stiinta si ingineri. Pe langa faptul ca a compara stiinta cu religia este jignitor la adresa cercetatorilor care au ars pe rug fiindca erau considerati vrajitori sau demoni.

+1 (3 voturi)
leuldinpanjshir99
13.06.2021, 19:51:22

Tare ma tem ca un studiu mai aprofundat nu va fi facut ... Ca trebuie raportati cati mai multi vaccinati la hectar ... Iar profitul Big Pharma sa atinga stratosfera ...

-3 (5 voturi)
memoire perdue
13.06.2021, 22:44:22

Eu nu inteleg de ce sunt mai multe vaccinuri, daca este doar un singur BIG FARMA! Cand dracu incep astia vaccinatii sa moara din cauza vaccinului? M-am saturat asteptand!

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările