Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Persoanele nevaccinate riscă să se reinfecteze cu COVID-19, în medie, o dată la 16 luni

17
20 Oct 2021 19:55:52
Autor: George-Andrei Cristescu
Un studiu danez a sugerat că persoanele cu vârste sub 65 de ani au avut o protecţie de aproximativ 80% timp de cel puţin şase luni  FOTO Shutterstock
Un studiu danez a sugerat că persoanele cu vârste sub 65 de ani au avut o protecţie de aproximativ 80% timp de cel puţin şase luni  FOTO Shutterstock

Un nou studiu realizat în Marea Britanie sugerează că persoanele nevaccinate riscă să fie reinfectate cu COVID-19, în medie, o dată la 16 luni. OameniI de ştiinţă avertizează că reinfectările ar putea pune mai multă presiune pe sistemul de sănătate şi au cerut extinderea programului de vaccinare la toţi elevii, inclusiv două doze pentru adolescenţi, relatează The Guardian.

„Dacă ai o prevalenţă mare şi o expunere frecventă la virus, aşa cum se întâmplă în şcoli, vei vedea din ce în ce mai mulţi oameni care se reinfectează, în ciuda vaccinării adulţilor”, a spus Stephen Griffin, profesor asociat de virologie la Universitatea din Leeds.
 
În urmă cu un an se credea că, deşi s-ar putea produce reinfectări, acestea erau relativ neobişnuite, fiind înregistrate puţine cazuri. Acum ştim că imunitatea naturală la SARS-CoV-2 începe să scadă în timp. 
 
Un studiu danez a sugerat că persoanele cu vârste sub 65 de ani au avut o protecţie de aproximativ 80% timp de cel puţin şase luni, în timp ce persoanele peste 65 de ani au avut doar 47% protecţie. 
 
Apariţia variantei Delta a complicat şi mai mult situaţia. 
 
„În cadrul angajaţilor din domeniul sănătăţii pe care i-am studiat, există mulţi oameni care au avut un nivel decent de anticorpi după ce au fost infectaţi anterior, unii chiar vaccinaţi, dar care s-au infectat din nou”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra. 
 
Datele publicate în 6 octombrie în Marea Britanie arată că dintre 20.262 de britanici care au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 între iulie 2020 şi septembrie 2021, au existat 296 de reinfectări - definite ca un nou test pozitiv la 120 de zile sau mai mult după un prim test iniţial pozitiv - cu o medie de 203 zile între testele pozitive. 
 
Iar riscul de reinfectare pare să fie fost mai mare începând din mai 2021, când Delta a început să devină variantă predominantă. 

O cercetare publicată în The Lancet Microbe sugerează că reinfectările vor deveni din ce în ce mai frecvente pe măsură ce imunitatea scade, în special atunci când numărul de cazuri este ridicat. 
 
„Dacă nu avem niciun control al infectărilor, nimeni nu poartă mască şi nu respectă distanţarea şi nu vaccinăm, ar trebui să ne aşteptăm la reinfectare după o perioadă de trei luni până la cinci ani. (...) Dacă nu te-ai vaccinat, ar trebui să faci acest lucru şi, dacă ai fost infectat, ar trebui să te vaccinezi oricum, deoarece acest lucru va prelungi durata protecţiei”, a spus profesorul Jeffrey Townsend de la universitatea Yale.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Puturovici Igor
20.10.2021, 20:04:38

nu stiu de ce vrem sa convingem pe unii de care 1000% vrem sa scapam. nu stiu cine duce dorul sau lipsa vreunui nevaccinat. e foarte clar cine s-a vaccinat si cine nu. la modul cel mai serios, eu chiar ii vreau disparuti definitiv din viata romaneasca pe astia nevaccinati. nu mai vreau sa-i vad pe sticla nu mai vreau sa le suport votul minciuna si hotia. chiar m-am saturat de ei. daca nu se vaccineaza....este PERFECT...chiar mai mult decit mi-as putea dori. sacul si valea...cinta in alta dimeniune....mai fericeste-l si pe dumnezeu cu prezenta ta ca pe noi ne-ai fericit destul. am ajuns sa ducem grija prostilor din tara asta.

+8 (18 voturi)
Alexis
20.10.2021, 20:34:00

Ieri erai Jingle jingle.

-10 (14 voturi)
Lica Mosu
20.10.2021, 20:44:25

@ Împuțitu !! ,,Persoanele nevaccinate riscă să se reinfecteze cu COVID-19, în medie, o dată la 16 luni” Cei vaccinați mai... des !!! (vezi cazul Firea ! A făcut cunoștință cu don Covid după... a treia doză!!!)

+2 (6 voturi)
fact check
20.10.2021, 20:55:20

.... cunosti diferenta intre a te infecta si a te REinfecta?

+9 (15 voturi)
Cristi Lascu
20.10.2021, 21:02:53

16 luni? Pai e mult. In Israel ii forteaza pe vaccinati sa se revaccineze la fiecare 6 luni. Acolo expira certificatele de vaccinare. Inseamna ca anticorpii celor care au facut boala protejeaza aproape de 3 ori mai mult decat vaccinul.

-10 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările