Studiu: Răceala obişnuită poate pregăti sistemul imunitar să prevină îmbolnăvirea cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Apărarea naturală a organismului împotriva răcelilor obişnuite ar putea oferi şi o anumită protecţie împotriva COVID-19, sugerează un nou studiu publicat în revista Nature Communications. Cercetarea a fost realizată pe 52 de persoane care locuiau cu persoane care tocmai fuseseră infectate cu COVID-19.

Cei care au dezvoltat o „bancă de memorie” de celule imunitare specifice după răceală – pentru a ajuta organismul să prevină alte atacuri ale virozei– au părut să aibă un risc mai mic să se îmbolnăvească de COVID, potrivit BBC.

Experţii spun însă că nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe această apărare şi că vaccinurile rămân esenţiale pentru protecţia în faţa COVID-19. 

Oamenii de ştiinţă cred că descoperirile lor ar putea oferi o perspectivă utilă asupra modului în care sistemul de apărare al organismului uman luptă împotriva virusului. 

COVID-19 este cauzat de un tip de coronavirus, iar unele răceli sunt cauzate de alte coronavirusuri - aşa că oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă imunitatea împotriva unuia ar putea ajuta în lupta contra celuilalt. 

Experţii avertizează totuşi că ar fi o „greşeală gravă” să credem că oricine a răcit recent este protejat automat împotriva COVID-19 - deoarece nu toate răcelile sunt cauzate de coronavirusuri. 

Echipa de cercetători la Imperial College London a vrut să înţeleagă mai bine de ce unii oameni fac COVID după ce au fost expuşi la virus, iar alţii nu. 

Ei şi-au concentrat studiul pe o parte crucială a sistemului imunitar al organismului - celulele T. 

Unele dintre aceste celule T ucid orice celule infectate de o ameninţare specifică - de exemplu, un virus de răceală. 

Şi, după ce răceala a trecut, unele celule T rămân în organism ca bancă de memorie, gata să ridice o apărare la următoarea întâlnire cu virusul. 

În septembrie 2020, cercetătorii au studiat 52 de persoane care nu fuseseră încă vaccinate, dar care locuiau cu persoane care tocmai fuseseră testate pozitiv pentru COVID-19.

Jumătate din grup a făcut COVID în timpul perioadei de studiu de 28 de zile, iar jumătate nu s-a îmbolnăvit. 

S-a descoperit că o treime dintre persoanele care nu au făcut COVID au niveluri ridicate de celule T cu memorie specifice pentru răceală în sânge. 

Acestea au fost probabil create atunci când organismul a fost infectat cu un alt coronavirus uman strâns înrudit - cel mai frecvent fiind o răceală obişnuită, spun ei. 

Cercetătorii iau în calcul şi alte variabile - cum ar fi ventilaţia şi cât de apropiat a fost contactul cu cei infectaţi - care ar putea avea un impact asupra situaţiei. 

Dr. Simon Clarke, de la Universitatea din Reading, a spus că, deşi acesta a fost un studiu relativ mic, a contribuit la înţelegerea modului în care sistemul nostru imunitar luptă împotriva virusului şi ar putea ajuta la viitoarele vaccinuri. 

„Aceste date nu ar trebui să fie suprainterpretate. Pare puţin probabil ca toţi cei care au murit sau au făcut o formă mai gravă de COVID să nu fi avut niciodată o răceală cauzată de un coronavirus”, a avertizat el. 

„Şi ar putea fi o greşeală gravă să credem că oricine a răcit recent este protejat împotriva COVID-19, deoarece coronavirusurile reprezintă doar 10-15% dintre răceli”, a mai spus cercetătorul. 

Profesorul Ajit Lalvani, autorul principal al studiului, a fost de acord că vaccinurile sunt cheia pentru protecţia în faţa SARS CoV-2.

„Învăţarea din ceea ce face corpul uman corect ar putea ajuta la elaborarea noilor vaccinuri”, a mai spus el.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite