Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Simptomele neurologice ale pacienţilor cu COVID-19 cresc de şase ori riscul de deces

0
12 May 2021 18:05:30
Autor: Cristina Morozan
Pacienţii cu boli neurologice preexistente, precum demenţă sau migrene cronice, au un risc dublu de a dezvolta simptome neurologice asociate COVID-19 Foto: Inquam Virgil Simionescu
Pacienţii cu boli neurologice preexistente, precum demenţă sau migrene cronice, au un risc dublu de a dezvolta simptome neurologice asociate COVID-19 Foto: Inquam Virgil Simionescu

Pacienţii cu COVD-19 care dezvoltă simptome neurologice prezintă un risc de şase ori mai mare de deces, potrivit unui studiu internaţional publicat marţi de revista medicală JAMA Network Open. Totodată se arată că chiar dacă "pandemia va fi complet eradicată, vorbim despre milioane de supravieţuitori" cu potenţiale probleme pe viitor, afirmă conducătorul consorţiului care a realizat cercetarea, relatează EFE.

Rezultatele provizorii ale studiului au fost obţinute pe baza a 3.744 de adulţi spitalizaţi în 133 de centre de pe cele cinci continente, conform Agerpres.

Principala concluzie a studiului este că 82% dintre pacienţii spitalizaţi au dezvoltat simptome neurologice, care merg de la dureri de cap şi până la pierderea mirosului sau a gustului, ceea ce creşte de şase ori riscul de deces. 
 
"Prezenţa oricărui simptom neurologic legat de COVID-19, de la ceva aparent inofensiv precum pierderea mirosului şi până la evenimente mai importante, precum accidentele cerebrovasculare, se asociază cu un risc de şase ori mai mare de deces", se arată într-un comunicat.
 
De asemenea, pacienţii cu boli neurologice preexistente, precum demenţă sau migrene cronice, au un risc dublu de a dezvolta simptome neurologice asociate COVID-19. 
 
"De la începutul pandemiei a fost evident că un mare număr de persoane cu o formă gravă a bolii, care a necesitat spitalizarea, au dezvoltat şi probleme neurologice", notează în acest comunicat cercetătoarea Sherry Chou. 
 
Sherry Chou, profesor de neurologie la Universitatea din Pittsburg (SUA), a condus consorţiul internaţional care a realizat studiul. 
 
"După un an încă luptăm împotriva unui inamic invizibil şi necunoscut, avem nevoie de informaţii: trebuie ă învăţam tot ceea ce putem despre impactul neurologic al COVID-19 de la pacienţii care au fost grav bolnavi şi de la cei care au supravieţuit", subliniază ea. 
 
Studiul alertează  şi cu privire la viitorul "incert" al pacienţilor care au supravieţuit bolii. Potrivit lui Chou, chiar şi dacă "pandemia va fi complet eradicată, vorbim despre milioane de supravieţuitori" cu potenţiale probleme pe viitor.
 
De altfel, potrivit unui alt studiu realizat de Oxford şi publicat în aprilie: 1 din 3 bolnavi de COVID-19 au fost diagnosticaţi ulterior cu afecţiuni neurologice sau cerebrale.
 
Cercetătorii de la Oxford care au efectuat studiul pe un eşantion de 230 de mii de pacienţi, în mare parte americani, au descoperit că persoanele diagnosticate cu COVID-19 în ultimele şase luni au avut mai multe şanse să dezvolte depresie, demenţă, psihoză şi accident vascular cerebral.
 
O treime dintre cei cu o infecţie anterioară cu COVID au dezvoltat sau au recidivat o afecţiune psihologică sau neurologică. Însă, cei internaţi în spital sau în terapie intensivă au avut un risc şi mai mare. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările