Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Tuberculoza se poate transmite printr-o simplă respiraţie, ceea ce schimbă total modul de abordare al transmiterii

1
19 Oct 2021 20:13:38
Autor: George-Andrei Cristescu
Tuberculoza, care afectează cel mai frecvent plămânii, este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis Foto: doc.ro
Tuberculoza, care afectează cel mai frecvent plămânii, este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis Foto: doc.ro

Tuberculoza se poate transmite şi prin respiraţie, sugerează un studiu prezentat, marţi, la o conferinţă online internaţională. Această lucrare dedicată sănătăţii pulmonare, dar care nu a fost încă revizuită de alţi oameni de ştiinţă, ar putea aduce modificări în strategiile de izolare a acestei boli, axată istoric pe tuse, principalul său simptom, scrie AFP.

Această dezbatere aminteşte de cea care a agitat oamenii de ştiinţă la începutul pandemiei Covid-19: dacă se confirmă ipoteza transmiterii tuberculozei prin respiraţie, înseamnă că tratarea persoanelor care au dezvoltat deja simptomele este insuficientă pentru a bloca răspândirea bolii, conform Hotnews.ro.

Într-adevăr, „acest lucru lasă loc pentru transmiterea semnificativă înainte ca cei infectaţi să fie trataţi”, a declarat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Ryan Dinkele, de la Universitatea Cape Town. 
 
Potrivit acestuia, o nouă abordare pentru combaterea bolii ar fi detectarea persoanelor infectate cu tuberculoză fără a aştepta ca aceştia să fie trataţi. 
 
"Dacă transmiterea este posibilă în absenţa simptomelor, acest lucru face sarcina foarte complicată", recunoaşte el. 
 
Tuberculoza, care afectează cel mai frecvent plămânii, este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită şi bacilul lui Koch, după numele descoperitorului său. 
 
Cercetătorii sud-africani au evaluat transmiterea acestei bacterii de la 39 de persoane afectate. Pentru a face acest lucru, au măsurat cât de multă bacterie a fost emisă de persoanele infectate atunci când respirau normal, profund şi când tuseau. 
 
După 5 minute, în toate cele trei cazuri s-au produs nori de particule care conţin bacteriile. 
 
Tusea a produs de trei ori mai multe bacterii decât respiraţia. Însă, potrivit cercetătorilor, faptul că respirăm continuu ar putea implica faptul că 90% din bacteriile emise de o persoană infectată sunt emise astfel. 
 
De aici, importanţa ventilării corespunzătoare a locurilor care pot conţine persoane infectate, potrivit cercetătorilor. 
 
La începutul pandemiei Covid, acest mod de transmitere prin aerosoli (nori de particule foarte fine care sunt emise prin respiraţie) a fost subestimat. De atunci a apărut un consens că acesta este un mod major de transmitere a bolii. 
 
OMS estimează că 1,5 milioane de oameni mor de tuberculoză în fiecare an la nivel mondial, devenind astfel cea mai letală boală infecţioasă (cu excepţia Covid). 
 
Potrivit OMS, aproape un sfert din populaţia lumii este infectată cu bacterii, dar doar 5 până la 15% dintre aceşti oameni dezvoltă boala, majoritatea trăind în ţări cu venituri mici şi medii.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Deumos
20.10.2021, 22:46:34

90% din timp ar respira o persoana cu TBC. Nu mi-e clar cum au aflat ca norul de suspensii cu bacili din cauza respiratiei ar putea contamina cu precadere. Debitul aerului expirat prin respratie calma este scazut. Norul ramane langa persoana. In cazul tusei, curentii de aer formati, si in plus si stropii masivi, cu multi microbi, ajung acolo unde devin periculosi. Daca atat de usor s-ar transmite, tuberculoza ar affecta pe mai toata lumea, dar e cat de cat selectiva. ii ataca pe cei care stau mult timp in aerul viciat si pe cei cu imunitatea slaba. De fapt, cred ca a doua cauza e de fapt prima. Bacilul poate sta in gazda zeci de ani, poate toata viata, fara sa se activeze, dar o cadere a starii generale de sanatate il poate scoate la suprafata. Ataca oamenii falmanzi, bolnavi, epuizati, efecte ale saraciei crase.

-12 (12 voturi)
Modifică Setările