Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Vaccin personalizat împotriva cancerului, testat cu succes. Serul a fost creat folosind tehnologia perfecţionată în pandemia de COVID

2
5 Jul 2022 15:17:07
Autor: Cristina Morozan
Foto ilustativă: Pixabay
Foto ilustativă: Pixabay

Un vaccin revoluţionar, creat folosind tehnologia perfecţionată în pandemia de COVID, a dat rezultate încurajatoare la pacienţii cu cancer de cap şi gât. Vaccinul foloseşte ADN din tumora pacientului.

Datele preliminare dintr-un studiu clinic care se desfăşoară la Centrul de tratare a cancerului Clatterbridge, din Marea Britanie, arată că, după câteva luni, cancerul nu a recidivat la niciunul dintre primii opt pacienţi cărora li s-a administrat vaccinul, spre deoasebire de alţi doi pacienţi care nu au fost imunizaţi şi la care boala a revenit, conform Sky News.
 
Deşi datele nu sunt suficiente pentru a trage concluzii ferme, dr. Christian Ottensmeier, profesor de imuno-oncologie la universitatea din Liverpool şi consultant oncolog medical la centrul Clatterbridge, care supraveghează studiul, a declarat pentru Sky News că este „optimist”. 
 
„Da, sunt foarte plin de speranţă. Sunt destul de încântat de asta. Toate datele sunt îndreptate în direcţia bună”, a declarat dr. Christian Ottensmeier.
 
În total 30 de pacienţi cu cancer de gât şi la cap vor fi incluşi în grupul de studiu. Jumătate vor primi vaccinul imediat după ce termină tratamentul convenţional, iar ceilalţi vor fi imunizaţi doar dacă boala recidivează.
 
Veşti bune şi pentru pacienţii cu cancer ovarian
 
Un mic studiu clinic realizat în Franţa şi Statele Unite pe paciente cu cancer ovarian a furnizat, de asemenea, rezultate promiţătoare.
 
Serul, denumit TG4050, creat de compania franceză Transgene, a folosit o tehnologie similară celei cu care AstraZeneca a dezvoltat vaccinul anti-COVID-19.
 
ADN-ul prelevat din tumoarea pacientului este amestecat cu un virus inofensiv. Iar atunci când virusul modificat genetic e injectat în organism, acesta antreează sistemul imunitar să depisteze celulele canceroase, distrugându-le în faza incipientă a formării lor şi împiedicând reapariţia bolii.
 
"Sistemul imunitar poate vedea lucruri pe care noi nu le vedem la scanări. Este mult mai inteligent decât fiinţele umane. Dacă putem antrena sistemul imunitar să atace aceste celule care ar conduce la revenirea cancerului la momentul la care noi nici nu le putem vedea, atunci şansele de supravieţuire pe termen lung ale pacienţilor sunt mult mai mari", a explicat profesorul.
 
Cercetătorii sunt optimişti cu privire la acest tratament, deoarece este atent personalizat pe cancerul fiecărei persoane.
 
Mutaţiile ADN-ului din tumori variază de la un pacient la altul. Realizarea unui vaccin unic pentru fiecare persoană poate fi mai eficient în ţintirea celulelor periculoase.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Călugărul
5.07.2022, 20:53:47

Poate că, totuși, covidul ăsta are și partea lui bună, că le-a dat idei noi cercetătorilor în lupta cu cancerul. Oricum, toată lumea medicală și științifică din domeniul luptei împotriva cancerului aproximau că această boală trebuie eradicată prin tratamente specializate pe tipul de celule canceroase personalizate pe fiecare pacient în parte. Doamne ajută.

-7 (7 voturi)
Fil Bert
5.07.2022, 23:21:21

Ideile de care vorbesti preced cu niste zeci de ani covid-ul. Norocul a fost ca aceste cercetari si realizari in terapiile oncologice cu mRNA au fost fundamentul dezvoltarii de vaccinuri anticovid.

+1 (1 vot)
Modifică Setările