Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu. Vaccinul antigripal poate reduce riscul contaminării cu noul coronavirus

10
31 Oct 2020 14:30:57
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Vaccinul antigripal ar putea reduce riscul infectării cu noul coronavirus şi ar scădea severitatea simptomelor, în cazul în care îmbolnăvirea se produce, arată un studiu realizat sub îndrumarea unui imunolog român şi publicat în revista „Scientific American”.

Conform unor date preliminare obţinute de imunologul de origine română Mihai Netea şi colegii săi de la Radboud University Medical Center de la Nijmengen (Olanda), vaccinul antigripal ar putea reduce riscul infectării cu SARS-CoV-2 şi ar scădea severitatea simptomelor COVID-19, boala provocată de noul coronavirus.

Medicul român şi colegii săi au ajuns la această concluzie analizând baza de date a spitalului, mai exact datele privind personalul medical, se arată într-un studiu publicat în „Scientific American” şi citat de „Libertatea”.

Potrivit sursei citate, cercetătorii au constatat că rata îmbolnăvirilor de COVID-19 e mult mai mică în rândul medicilor şi asistentelor care au făcut vaccinul antigripal toamna trecută. Astfel, angajaţii spitalului vaccinaţi antigripal anul trecut prezentau cu 39% mai puţine riscuri de infectare cu noul coronavirus la 1 iunie 2020. În timp ce 2,23% dintre cei nevaccinaţi au luat SARS-CoV-2 până la sfârşitul primăverii, doar 1,33% dintre cei imunizaţi pentru gripa comună au contractat noul coronavirus.

Totuşi, studiul nu a trecut încă prin procesul de peer-review, adică încă nu a fost analizat şi validat de alţi specialişti din domeniu, iar specialiştii atrag atenţia că există posibilitatea să existe şi o altă explicaţie pentru această rată scăzută de infectare, cum ar fi un comportament mai prudent, de exemplu, notează sursa citată.

Cum funcţionează vaccinul antigripal împotriva noului coronavirus?

„S-a constatat că după imunizarea la gripa clasică, organismul uman fabrică mai multe citokine; în cazul infectării cu noul coronavirus, acestea atacă patogenul în stadii incipiente, împiedicând evoluţia bolii spre un stadiu sever. Dacă «atacul» e suficient de puternic, simptomele pot fi atât de uşoare, încât persoana infectată nici să nu-şi dea seama că are COVID”, se menţionează în studiu.

„Citokinele eliberate la debutul bolii anihilează virusul, doar cele eliberate în stadiu avansat agravează boala”, atrage atenţia Maziar Divangahi, imunolog la Institutul de Cercetare al McGill University Health Center.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Gherghisan Comandor
31.10.2020, 15:03:41

"Vaccinul antigripal poate reduce riscul contaminării cu noul coronavirus" Vai ce noutate savantilor. V-a luat 10 luni sa ajungeti la asa concluzie. Este perfect normal .Toate tipurile de gripa si cov 19 sunt din familia coronavirusilor. Dar sa constati asa ceva iti trebuie facultate de medicina, 3-4 doctorate in virusologie , nu? Sunteti niste idioti.

-6 (12 voturi)
Tomescu Tom
31.10.2020, 15:06:43

Ar fi foarte neplăcută surpriza, pentru unii ,ca banalul vaccin antigripal să anihileze, chiar și parțial sau în mare măsură .. :)) gripa chinezească !

-1 (9 voturi)
popescu alina
31.10.2020, 15:43:34

Către „Adevărul” Sunt sigură că și alți cititori ar dori să afle care este situația actuală a vaccinului antigripal: din puținele informări din ziarul dv. , se înțelege că medicii de familie nu dispun încă de vaccin și oricum nu există posibilitatea de a apela la aceștia decât pentru persoanele cu probleme grave de sănătate. Au primit farmaciile acest vaccin- contra cost? La unele posturi de tv se afirmă că sunt persoane care s-au vaccinat deja ( Marius Tucă - la Aleph, îi confirma d-rului Streinu Cercel că s-a vaccinat, acum circa o lună!!!.

-1 (5 voturi)
Gherghisan Comandor
31.10.2020, 15:58:48

Institutul Cantacuzino lucreaza la vaccinul antigripal .

-6 (6 voturi)
UnulDinVancouverCanada
31.10.2020, 16:47:47

Corelatie nu inseamna neaparat si cauzalitate... afirmatii extraordinare necesita dovezi extraordinare ...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările