Medicină

articolul anterior articolul urmator

Studiu din Israel: Vaccinul Pfizer nu oferă imunitate de durată împotriva COVID-19. Cât durează de fapt protecţia

27
23 Nov 2021 19:06:40
Autor: Cristina Morozan
Potrivit cercetării, riscul de infecţie a fost semnificativ mai mare pentru cei vaccinaţi mai devreme, şi totodată, cu un risc crescut de spitalizare Foto: Arhivă
Potrivit cercetării, riscul de infecţie a fost semnificativ mai mare pentru cei vaccinaţi mai devreme, şi totodată, cu un risc crescut de spitalizare Foto: Arhivă

Persoanele vaccinate cu două doze Pfizer în ianuarie şi februarie au avut cu 51% mai multe şanse de a contracta virusul în iulie, comparativ cu cei care au fost vaccinaţi în martie sau aprilie. Totodată, vârsta oamenilor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacităţii vaccinului, protecţia oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, a arătat un nou studiu publicat în revista Nature Communications.

Echipa de cercetători de la Institutul KI a lucrat cu medici de la KSM Research and Innovation şi a folosit datele furnizate de Maccabi Health Services pentru a efectua un studiu retrospectiv care compară ratele de incidenţă a infecţiilor şi a spitalizărilor legate de COVID-19 între persoanele vaccinate la începutul campaniei din (ianuarie si februarie) si a celei din (martie si aprilie). Studiul a inclus peste 1,3 milioane de înregistrări, relatează Jerusalem Post

Potrivit cercetării, riscul de infecţie a fost semnificativ mai mare pentru cei vaccinaţi mai devreme, şi totodată, cu un risc crescut de spitalizare.
 
Cercetătorii au spus că rezultatele studiului sunt în concordanţă cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi şi a compuşilor sistemului imunitar după patru până la şase luni.
 
În plus vârsta oamenilor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacităţii vaccinului, adică protecţia oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, nu doar la persoanele în vârstă.
 
„Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, a declarat dr. Barak Mizrahi, coordonatorul Studiului.
 
Israelul a demarat în luna iunie administrarea celei de-a treia doze „booster” anti-Covid pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de numeroase alte ţări care au luat astfel de decizii mai târziu, şi contrar recomandării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
 
Peste patru milioane de israelieni au fost imunizaţi până în prezent cu doza „booster”. Rezultatul a fost o scădere semnificativă a ratei infecţiilor.
 
Mizrahi a explicat că eficacitatea vaccinului (Pfizer) s-a diminuat, cu cât a trecut mai mult timp de la a doua douză, ceea ce înseamnă că persoanele care s-au vaccinat în ianuarie au prezentat un risc mai mare de a contracta coronavirusul decât cei inoculaţi în februarie, şi aşa mai departe.
 
Studiul a fost făcut în perioada în care noua variantă Delta mai infecţioasă a coronavirusului se răspândea tot mai mult în Israel, iar mulţi credeau că aceasta ar fi responsabilă de creşterea numărului cazurilor în Israel.
 
Mizrahi a spus că noul studiu arată că varianta Delta a reprezentat probabil un factor mai puţin important decât s-a crezut, deşi acest lucru nu a fost confirmat încă.
 
Mizrahi spune că este dificil de spus în acest moment. Date foarte preliminare colectate de diferite studii arată că nivelurile de anticorpi scad şi după varianta „booster”. Cu toate acestea el a spus că nivelurile de anticorpi nu sunt singurul factor când vine vorba de imunitate.  Oficialii vor trebui să analizeze dacă numărul de infecţii va începe din nou să crească pentru a-şi ajusta politicile de vaccinare. „Nu cred că ne va lua atât de mult timp să aflăm”, concluzionează dr. Barak Mizrahi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Alex Donciu
23.11.2021, 19:16:47

Se pare ca medici din Israel critica mai usor vaccinuri din USA decât o fac cei din Europa??!!!

+1 (11 voturi)
bob
23.11.2021, 19:57:13

Aoleo, stergeti repede articolul că sună aia de la Faizer si va iau la 11 metri. Cum sa îndrăznești sa spui că scade efectivitatea faizerului?! Pai nu va amintiți cum ne bombarda cu titluri de o șchioapă... Eficacitate 98% si protecție pentru ani de zile.... Fâssss... Un ser scump, periculos si supraevaluat. Între timp Pfizer produce 1000$ pe SECUNDĂ!!!!

-9 (25 voturi)
Realist
23.11.2021, 19:19:59

Nu sunt date noi, io ma straduiesc de cateva luni sa subliniez ca imunitatea nu tine decat 4-6 luni si ca trebuia demult demarata campania pt booster ! Si asta e valabil prin toata Europa, ca la noi oricum e vai si -amar ! De aceea creste (relativ) proportia vaccinatilor infectati - pt ca raman fara protectie din ce in ce mai multi ! Iar protectia asta e la un vaccin bunicel cum e Pfizer, daramite la unul slab cum e Johnson. In fine, azi Gheorghita a publicat date privind situatia vaccinatilor cu doza booster: NUMAI 1,37 milioane de romani sunt vaccinati cu doza booster - rezulta ca ceilalti sunt vulnerabili in diferite grade !

+10 (26 voturi)
Comati Dac
23.11.2021, 19:37:38

Credeți că vreodată în viață companiile farmaceutice vor scoate ceva pe care îl iei odată și ai rezolvat problema? Păi unde ar mai fi lăcomia nețărmurită a lor în cârdășie cu politicienii? Nu flăcăi, industria farmaceutica e construită să îți faci abonament la ea. Să cotizezi incontinuu. Păi cum să scoată ei în vaccin, doar unul fără 100 de mii de rapeluri care sa îți dea imunitatea necesară și gata?! Nu prieteni, din 6 in 6 luni la reînnoit certificatul prin încă o doză și tot așa până la adânci bătrâneți. Poate ușor-usor, disperații după vaccinuri vor realiza în ce cerc vicios s-au băgat. Ori ei au apucături de junkiști și le convine treaba cu seringa-n vene cât mai des!

-8 (22 voturi)
Dobrican Felician
23.11.2021, 20:15:20

Eu tare as vrea sa se publice astfel de studii si depre vaccinurile produse clasic pe baza adenovirusilor.Sunt curios daca si imunitatea acestora scade la fel de repede. Dar cea ce observ este ca s-a mai distus un mit,si anume acela ca doar prin vaccinare scapam de Covid.Vad ca nici prin vaccinare nu se scapa.

-5 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările