Studiu: Vaccinurile COVID-19 sunt mai puţin eficiente la persoanele cu un sistem imunitar slăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datele au fost apoi comparate cu cele ale grupurilor de control ale persoanelor sănătoase, care au primit vaccinarea COVID în aceeaşi perioadăFoto: Pixabay
Datele au fost apoi comparate cu cele ale grupurilor de control ale persoanelor sănătoase, care au primit vaccinarea COVID în aceeaşi perioadăFoto: Pixabay

Vaccinurile COVID-19 sunt mai puţin eficiente la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. arată trei mici studii italiene. Cercetătorii spun că acest lucru indică necesitatea de a implementa doza a treia de vaccin anti-COVID persoanelor vulnerabile.

Studiile arată că, în medie, 30% dintre pacienţii imunocompromişi nu dezvoltă imunitate la virus după vaccinare, potrivit Reuters.

Restul de 70% răspund la vaccin, mai ales după a doua doză, dar într-o măsură mai mică decât persoanele sănătoase şi cu diferenţe de la un grup la altul, au declarat luni reprezentanţi de la Sitalul Bambino Gesu din Roma, care a efectuat cele trei mici studii. 

Studiile au fost efectuate pe un grup format din 21 de pacienţi cu imunodeficienţă primară, 34 de copii şi tineri care au transplant de inimă şi plămâni şi 45 de tineri cu transplant de ficat şi rinichi. 

Rezultatele indică necesitatea creşterii nivelului de protecţie a celor mai vulnerabili cu doze de rapel, au spus reprezentanţi ai unităţii medicale.

„Rezultatele studiilor noastre arată că este esenţial să protejăm cele mai vulnerabile categorii prin administrarea celei de-a treia doze de vaccin, trierea dozelor sau recurgerea la noi formule de vaccin adjuvant capabil să îmbunătăţească răspunsul imun la virus şi să îl menţină în timp, "a spus profesorul Paolo Palma, şef de imunologie clinică şi vaccinologie la Bambino Gesu. 

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) s-ar putea să anunţe luni decizia sa cu privire la recomandarea unei a treia doze de vaccin. 

Nu există un consens în rândul oamenilor de ştiinţă cu privire la necesitatea utilizării celei de-a treia doze.

Statele Unite, Marea Britanie şi Israel au lansat programe de rapel, dar numai Israelul administrează doze suplimentare pentru întreaga populaţie. 

Răspunsul serologic la vaccin, care indică cantitatea de anticorpi prezenţi în sânge, şi răspunsul celular - prezenţa limfocitelor T specifice SARS-CoV-2 - au fost ambele analizate în toate cele trei studii. 

Datele au fost apoi comparate cu cele ale grupurilor de control ale persoanelor sănătoase, care au primit vaccinarea COVID în aceeaşi perioadă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite