Medicină

articolul anterior articolul urmator

STUDIU. Vaccinurile Pfizer şi Moderna, eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului

5
18 May 2021 14:38:38
Autor: Cristina Morozan
Cercetătorii nu exclud nici posibilitatea apariţiei în viitor a unor variante virale mai rezistente Foto Radu Petroşel
Cercetătorii nu exclud nici posibilitatea apariţiei în viitor a unor variante virale mai rezistente Foto Radu Petroşel

Vaccinurile Moderna şi Pfizer-BioNTech ar trebui să rămână eficiente împotriva variantei indiene a noului coronavirus, potrivit unor studii preliminare realizate de cercetători americani şi publicate luni, informează AFP.

"Am ajuns la concluzia că anticorpii produşi de vaccinuri sunt puţin mai slabi împotriva acestor variante, dar nu suficient de slăbiţi pentru a ne face să credem că acest lucru ar putea avea un mare efect asupra protecţiei conferite de vaccinuri", a declarat Nathaniel Landau, autorul principal al studiului, relatează Agerpres.
 
Cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine şi NYU Langone Center, au prelevat probe sangvine de la persoane care au fost vaccinate cu unul dintre vaccinurile menţionate, principalele două seruri utilizate împotriva maladiei COVID-19 în Statele Unite - aproximativ 150 de milioane de americani au fost inoculate cu vaccinurile Pfizer şi Moderna. 
 
Eşantioanele au fost apoi expuse la un virus sintetic ce prezintă mutaţiile specifice ale variantelor B.1.617 şi B.1.618, identificate pentru prima dată în India. Amestecul astfel obţinut a fost plasat în contactcu celule de laborator, pentru a se observa modul în care acestea sunt afectate. 
 
În medie, pentru varianta B.1.617, cercetătorii au observat o reducere de patru ori a cantităţii de anticorpi neutralizanţi - proteine în forma literei Y, generate de sistemul imunitar pentru a bloca pătrunderea celulelor virusului. Pentru varianta B.1.618, cantitatea anticorpilor a scăzut de trei ori. 
 
"Cu alte cuvinte, anumiţi anticorpi nu mai funcţionează împotriva variantelor, dar corpul uman are în continuare mulţi alţii care funcţionează", a rezumat Nathaniel Landau. "Există destui anticorpi care îşi fac treaba, iar acest fapt ne face să credem că vaccinurile vor rămâne cu o eficienţă înaltă", a adăugat el. "Rezultatele noastre ne dau încredere în faptul că vaccinurile actuale conferă o protecţie împotriva variantelor identificate până acum", a concluzionat coordonatorul studiului. 
 
Aceste experimente în laborator vor trebui totuşi să fie confirmate şi prin studii realizate în condiţii reale şi validate de alţi oameni de ştiinţă înainte de a fi publicate într-o revistă ştiinţifică. 
 
Cercetătorii nu exclud nici posibilitatea apariţiei în viitor a unor variante virale mai rezistente. 
 
Ei au arătat deja că variantele indiene sunt capabile să se ataşeze mai bine de receptorul ACE2 prezent în celulele umane şi de care coronavirusul se foloseşte pentru a forţa pătrunderea sa în interiorul celulelor. Această capacitate ar putea fi asociată cu transmisibilitatea mai mare a variantelor indiene în comparaţie cu tulpina originală a coronavirusului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Edmond Wolf
18.05.2021, 16:28:45

Sunt foarte, foarte bune pentru vacanțele petrecute în țări ale Uniunii Europene, uniune în care granițele au dispărut și circulația este liberă, liberă. Mi-am întrebat vecinii care s-au vaccinat „de ce s-au vaccinat?” 2 dintre ei au spus că pentru a merge în Grecia în vacanță, unul că pentru a merge în Insulele Canare în vacanță, alți 3 că pentru a merge pe litoral la Mamaia în vacanță și unul pentru a merge în Italia în vacanță. Ard de nerăbdare să întâlnesc un vecin care s-a vaccinat pentru a avea simptome mai ușoare în caz că se îmbolnăvește de covid. Eu n-am de ce să mă vaccinez. Nu merg în concediu nicăieri.

-4 (8 voturi)
Asul de trefla
18.05.2021, 17:34:31

"2 dintre ei au spus că pentru a merge în Grecia în vacanță, unul că pentru a merge în Insulele Canare în vacanță, alți 3 că pentru a merge pe litoral la Mamaia în vacanță și unul pentru a merge în Italia în vacanță." Pentru ca atat ii duce capul pe antivaxeri.

-1 (1 vot)
GRIGORIU Grieg
18.05.2021, 20:17:03

Absolut fascinant, Dle Edmond Wolf. Daca mai intrebati mult in jur o sa dati si peste unul care o sa va raspunda: "Nu este treaba dumitale de ce m-am vaccinat ! Nu dau socoteala la orice dobitoc !". Insistati si nu uitati sa dati din cap reprobator cand puneti intrebarea.

+2 (4 voturi)
Edmond Wolf
18.05.2021, 23:31:05

GRIGORIU Grieg Ultimul și cel mai „puternic” argument al unei minți limitate, crețe de idei sau goale de logică este înjurătura sau jignirea. Impresionant argumentul tău în favoare vaccinării pentru a putea bea o bere...

-2 (2 voturi)
nihil sine deo
18.05.2021, 18:20:40

intre "sunt" si "ar trebui" se afla un intreg univers.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările