Medicină

articolul anterior articolul urmator

Subvarianta AY4.2 a Delta, identificată în patru ţări: A provocat 8% din totalul infectărilor din Marea Britanie

6
21 Oct 2021 19:34:59
Autor: Maria-Alexandra Mortu
Foto: caracter ilustrativ / Sursă foto: Shutterstock
Foto: caracter ilustrativ / Sursă foto: Shutterstock

Pe fondul creşterii numărului de cazuri COVID-19 în Marea Britanie, a fost identificată o nouă subvariantă a virusului SARS-CoV-2, respectiv AY4.2, care se trage din tulpina Delta.

Iniţial, noua subvariantă a apărut în India, iar ulterior s-a răspândit în alte trei ţări. Oamenii de ştiinţă testează în prezent rezistenţa acesteia la vaccinuri, însă nu a fost momentan clasificată drept „variantă de îngrijorare”, relatează francetvinfo.fr.
 
Cea mai mare prevalentă a cazurilor de infectare cu AY4.2 a fost identificate în Marea Britanie, unde 8% din totalul îmbolnăvirilor sunt cauzate de noua subvariantă. Doar şapte cazuri au fost confirmate în Statele Unite ale Americii, precum şi în Danemarca, unde bolnavii s-au vindecat.

Totodată, şi noua subvariantă a ajuns şi în Israel unde, pe 20 octombrie, ministerul Sănătăţii anunţa îmbolnăvirea unui copil în vârstă de doar 11 ani care se întorsese din Europa. 
 
Subvarianta AY4.2 se trage din AY.4, o ramură a variantei „mamă” Delta, care, potrivit outbreak,info, are în prezent 56 de subvariante. 
 
Momentan nu se ştie dacă noua subvariantă este mai contagioasă şi mortală decât celelalte, însă experţii îi testează rezistenţa la vaccinuri. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a transmis că  „nimic nu sugerează că se răspândeşte mai uşor”. De asemenea, şi  François Balloux, directorul Institutului de Genetică de la UCL (Londra) a informat că AY4.2 „nu se află la originea creşterii recente a numărului de cazuri în Regatul Unit”.
 
„Nu ştim dacă Delta AY4.2 scapă de imunitatea indusă de vaccin sau, dacă da, ce vaccinuri sunt cele mai eficiente împotriva acesteia. De asemenea, nu ştim dacă este mai probabil să provoace infecţii grave. După cum am spus, nu cunoaştem multe”, a transmis şi omul de ştiinţă David States, din Statele Unite ale Americii,  într-o postare pe Twitter. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
21.10.2021, 20:16:04

"nu a fost momentan clasificată drept „variantă de îngrijorare” Cea romaneasca va fi "varianta de exterminare"...

+9 (17 voturi)
d4v1de 1sa
22.10.2021, 07:28:14

De acord: ghilimelele sunt puse corect.

-5 (9 voturi)
Ţepeş
23.10.2021, 07:44:29

R e l i g u l o u s @ Vancouver.Canada "Varianta românească" are mai multe sub-variante: sub-varianta Untold, sub-varianta Neversea, sub-varianta Saga, sub-varianta școlară, sub-varianta nepregătirii spitalelor pentru valul patru, sub-varianta lipsei medicamentelor pentru tratarea infectaților la ATI, sub-varianta spitalelor închise pentru cei care nu au sfântul Covid, etc.

-4 (10 voturi)
Don Joe
21.10.2021, 23:36:16

Nu ştim că-i mai contagioasă, nu ştim că-i mai agresivă, nu e clasificată ca îngrijorătoare, nu ştim nimic. Atunci de ce e subiect de ştire? Asta nu e ştire.

+3 (5 voturi)
d4v1de 1sa
22.10.2021, 07:26:49

Se numeste "comunicare strategica" ....

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările