Te poţi infecta de două ori într-o lună cu Omicron? Ce spun oamenii de ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Este dovedit că varianta Omicron provoacă de obicei boli mai puţin grave, dar aduce cu sine şi un risc crescut de reinfectare, arată concluziile mai multor studii.

Un studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Imperial College London, în decembrie anul trecut, a arătat că Omicron are de cinci ori mai multe şanse de a produce reinfectarea la cei care au avut deja COVD-19 decât varianta Delta, conform INews.co.

Conform unei analize realizate de Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Regatul Unit (UKHSA), tot în aceeaşi perioadă, aproximativ una din 10 persoane infectate cu varianta Omicron au avut anterior Covid-19.

Un studiu recent arată că două treimi dintre persoanele care au avut Omicron au fost infectate anterior cu o tulpină diferită. Aşa că este foarte posibil să ne reinfectăm cu Covid, iar Omicron face acest lucru şi mai probabil să se întâmple.

Cât de repede poţi să te reinfectezi

„Există oameni care au impresia că, după ce au avut o dată Covid-19, vor fi permanent protejaţi, ca şi în cazul rujeolei. Dar cele două virusuri care provoacă aceste infecţii sunt foarte, foarte diferite. Protecţia împotriva coronavirusului scade în mod natural după o perioadă de timp”, a declarat Dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă şi boli infecţioase la Universitatea Vanderbilt din Nashville.

Un studiu publicat în octombrie 2021 (înainte de apariţia variantei Omicron), realizat de cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Yale din America, a arătat că persoanele nevaccinate au imunitate împotriva reinfectării între trei luni şi cinci ani (61 de luni).

Care este definiţia reinfectării cu SARS-CoV-2

Orice test pozitiv, pentru oricare dintre variantele Covid-19, apărut în decurs de 90 de zile de la infectarea iniţială este considerat a fi parte a aceluiaşi episod de caz. Acest lucru este posibil din cauza efectelor reziduale ale infecţiei iniţiale.

Reinfectarea cu SARS-CoV-2 este considerată doar atunci când testele pozitive survin după o perioadă mai mare de 90 de zile de la prima infectare.

De ce este reinfectarea atât de comună în cazul Omicron?

Studiile recente din Marea Britanie au sugerat că infecţia anterioară cu coronavirus oferă o protecţie slabă împotriva noii tulpini - Omicron.

Cercetătorii de la Imperial College din Londra au descoperit că varianta Omicron se sustrage protecţiei oferite de imunitatea dobândită în urma bolii COVID-19 sau vaccinării cu două doze de ser anti-COVID-19.

Un studiu efectuat în urma analizăriii tuturor cazurilor confirmate prin test PCR în Anglia, între 29 noiembrie şi 11 decembrie, a concluzionat că pacienţii care avuseseră în prealabil COVID-19 au avut cca. 19% protecţie împotriva noii variante Omicron.

Cam acelaşi nivel de imunitate îl conferă şi vaccinarea cu două doze de ser anti-COVID, oamenii de ştiinţă estimând că vaccinul are o eficacitate de până la 20% împotriva noii variante Omicron.

În acest sens, profesorul Neil Ferguson, de la Imperial College din Londra, declara: „Acest studiu oferă dovezi suplimentare cu privire la măsura substanţială în care Omicron poate evita imunitatea anterioară dată atât de infectarea prealabilă, cât şi de vaccinare”.

Specialiştii din sănătate au remarcat că aceste studii evidenţiază importanţa dozei trei de rapel, despre care se crede că oferă o protecţie de 55 până la 80% împotriva cazurilor grave de infectare cu Omicron.

Poate aparea infectarea cu varianta Omicron de doua ori intr-o luna?

În prezent, nu există suficiente date pentru a spune dacă oamenii se pot reinfecta cu Omicron.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea organismelor de sănătate publică definesc reinfectia ca fiind două rezultate pozitive ale testelor pentru acelaşi individ, la 90 de zile sau mai multe de la data infectării iniţiale.

Efectele reziduale ale infecţiei cu Covid pot determina rezultate pozitive ale testelor PCR până la trei luni, aşa că singurul mod sigur de a vorbi despre reinfecţie este includerea unei ferestre de 90 de zile între testele pozitive.

Omicron a fost raportat pentru prima dată la OMS din Africa de Sud pe 24 noiembrie – cu doar trei zile înainte de a fi identificat pentru prima dată în Regatul Unit – deci nu există date fiabile nici de acolo.

Cu toate acestea, experţi britanici în sănătate publică susţin că este „cu siguranţă posibil” să vă infectaţi cu Omicron de mai multe ori, în acelaşi mod în care este posibil să obţineţi mai multe teste pozitive pentru oricare dintre varaintele coronavirusului.

Dr. Amesh Adalja, cercetător senior la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătăţii din SUA, este de aceeaşi părere: „Nu este clar, în acest moment, ce nivel de imunitate apare după o infecţie cu Omicron. Bănuiesc că în timp, da, probabil că te poţi reinfecta. Dar nu avem încă aceste date, deoarece Omicron există doar din octombrie/noiembrie.”

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite