Medicină

articolul anterior articolul urmator

Telefonul mobil, purtător al gripei? Gadgetul este de 10 ori mai murdar decât capacul de la toaletă!

0
18 Jan 2013 15:48:24
Autor: Anda-Diana Marin
Telefonele mobile sunt purtătoare de virusuri gripale FOTO Shutterstock
Telefonele mobile sunt purtătoare de virusuri gripale FOTO Shutterstock

În această perioadă a anului, virusul gripal este peste tot, inclusiv pe telefoanele mobile. Există, desigur, riscuri mai mari să luăm gripa pe calea aerului, dar doctorii spun că ar trebui, totuşi, să fim precauţi: ei spun să ne spălăm mai des pe mâini şi să ne dezinfectăm telefonul.

„Telefoanele mobile sunt de 10 ori mai murdare decât capacul de toaletă“, susţine Chuck Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea Arizona. De obicei nu obişnuim să acordăm o atenţie prea mare igienei telefonului mobil, chiar dacă acesta ne însoţeşte, de cele mai multe ori, peste tot: la birou, la baie, la sală şi chiar în pat.

Dacă vrei să-ţi cureţi telefonul, o simplă ştergere cu o cârpă umedă nu va fi de ajuns pentru a elimina germenii, bacteriile şi virusurile, spune specialiştii citaţi de ABC News. Nici folosirea substanţelor puternice, precum solvenţii, agenţii de curăţare de uz casnic sau cei pe bază de alcool nu sunt recomandaţi.

Compania americană de telecomunicaţii AT&T recomandă folosirea dispozitivelor hands-free, care vor reduce expunerea dintre faţă şi telefon. De asemenea, ei îşi sfătuiesc clienţii să nu-şi folosească telefoanele la baie.

Pentru a-şi curăţa telefonul, cei mai mulţi aplică o cantitate mică de substanţă de curăţare cu alcool pe o cârpă şi îl şterg. O astfel de metodă s-a dovedit a fi cea mai eficientă în îndepărtarea germenilor, însă poate afecta exteriorul dispozitivului. Unele companii au început deja să le ofere consumatorilor produse electronice special concepute pentru a curăţa şi dezinfecta electronicele.

Gripa nu este ceva care să se transmită din cauza telefonului, problema fiind, mai degrabă, germenii de pe mâinile noastre. „Dacă nu îţi împarţi telefonul mobil cu altcineva, nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că vor exista doar germenii tăi pe el. Dar dacă altcineva are gripă, atunci virusul se va transmite şi pe mâinile a aproximativ 40% din persoanele din birou, în principal prin atingerea aceloraşi suprafeţe“, susţine microbiologul Gerba.

Doctorii subliniază importanţa de a ne spăla pe mâini sau de a folosi un dezinfectant pe bază de alcool înainte să ne folosim telefonul sau orice altă suprafaţă expusă mai multor persoane, mai ales că un adult îşi atinge faţa cam de 16 ori pe oră.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările