Tenul intolerant şi secretele lui

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţa roşie la cea mai mică emoţie sau schimbare de temperatură, uneori cu zone uscate care ustură... poate părea un moft, dar este supărătoare şi este o artă să găseşti tratamentul potrivit. E vorba cel mai adesea de afecţiuni cronice, de cursă lungă, uneori condiţionate genetic.

Pacientul trebuie să beneficieze în primul rând de un diagnostic corect şi în al doilea rând să fie informat şi să accepte că tratamentul necesită modificări ale stilului de viaţă, îngrijiri repetate, cosmetice dedicate.

Cea mai frecventă cauză este rozaceea (cuperoza). Aceasta presupune un răspuns exagerat al vaselor mici de la nivelul feţei la stimuli externi de tipul frig-cald, alimente fierbinţi, condimente tari etc. De obicei este o moştenire genetică, aceleaşi trăsături se regăsesc la mai mulţi membri ai familiei. La provocare, aceste vase mici de pe nas şi obraji se lărgesc mult mai uşor, permiţând creşterea fluxului sanguin. Subiectul îşi aduce aminte că, de fapt, din copilărie se înroşea rapid la emoţii sau efort, dar ca adolescent sau tânăr adult îmbujorarea dă un farmec special şi este considerată a fi mai degrabă o calitate decât un defect. Cu timpul însă, micile vase obosesc să facă acestă gimnastică şi rămân dilatate, apoi vizibile, apar ca o reţea mai adesea evidentă pe nas. Pacientul sesizează nemulţumit că e întrebat din ce în ce mai des şi mai suspicios „Eşti cam roşu la faţă... Ce ai făcut?”, un apropo adesea evident la consumul exagerat de alcool care duce şi el la acelaşi aspect.

O altă cauză de înroşire este dermatita seboreică. Presupune apariţia, mai ales pe lângă nas, la rădăcina părului, uneori în tot scalpul, în şi după urechi, a unor pete roşii acoperite cu cojiţe, care mănâncă sau ustură, care reapar adesea la stres şi de cele mai multe ori se ameliorează în vacanţe. De ce apare? Este vorba de asemenea de un răspuns exagerat al pielii la înmulţirea exagerată a ciupercii Pytirosporum, aceeaşi care ne determină mătreaţa. Unii dintre noi din păcate nu fac doar mătreaţă, ci şi această reacţie de intoleranţă, mai acută în perioadele de suprasolicitare nervoasă.

A treia cauză majoră o reprezintă aşa numitul ten intolerant. Adesea intricat cu cele două afecţiuni de mai sus, presupune o alergie de suprafaţă a pielii la aproape orice vine în contact cu ea. Pielea se înroşeşte şi ustură, apar mici pete neregulate, uneori se descuamează. Spălarea pe faţă devine un chin, pacientul încearcă zeci de produse până să găsească unul cât decât acceptabil... De ce apare? Cel mai adesea pe un teren genetic predispus, atopic, şi sau tratat necorespunzător, cu produse cosmetice neadecvate.

La toate cele trei boli medicul întâlneşte frecvent un factor agravant: din proprie iniţiativă sau la sfatul medicului, pacientul aplică pe termen lung o cremă care conţine cortizon. Aceste creme pot avea indicaţie de folosire pentru câteva zile în dermatita seboreică sau în anumite alergii, dar pacientul ignoră adesea sfatul medicului de a nu exagera cu aplicarea. Maximumul permis pe faţă este de o săptămână. Aceste creme, care au rol antiinflamator, sunt miraculoase la început, reduc roşeaţa şi mâncărimile, dar se comportă cu pielea ca şi un drog: dacă le foloseşti exagerat, când vrei să renunţi, fenomenele iniţiale reapar mult amplificate şi diversificate, şi te trezeşti de fapt cu o boală mai gravă .

Putem face ceva?

Există soluţii rapide reprezentate de terapiile laser, şi tratamente de întreţinere reprezentate de creme medicale şi dermatocosmetice. Sfatul medicului este esenţial în alegerea produsului, ca şi în alegerea tipului de laser şi stabilirea secvenţei de tratament.

Experienţa medicului împreună cu perseverenţa pacientului pot duce la rezultate vizibile rapid şi stabile în timp.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite