Terapia magnetică, o nouă soluţie împotriva migrenelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dispozitiv care emite un puls magnetic poate fi folosit pentru a trata anumite tipuri de migrenă, spun cercetătorii britanici. Stimularea Magnetică Transcraniană se poate dovedi utilă, mai ales asupra pacienţilor asupra cărora nu funcţionează tratamentele tradiţionale.

Deşi există puţine dovezi care să-i susţină eficienţa, Stimularea Magnetică Transcraniană (SMT) poate uşura simptomele migrenelor. Această procedură este destul de nouă, astfel că este nevoie de mai multe teste privind siguranţa şi eficacitatea ei pe termen lung, notează BBC.  

Migrena reprezintă o afecţiune comună: una din patru femei şi unul din 12 bărbaţi britanici  suferind de ea. Există mai multe tipuri de migrenă, cu sau fără aură, chiar şi cu sau fără dureri de cap, dar şi multe tratamente care includ calmante ca paracetamolul.

Deşi nu există un leac pentru migrenă, este posibil să previi severitatea atacurilor. Britanicii recomandă diverse medicamente, dar şi acupunctură pentru combaterea migrenei. Iar acum, a intervenit şi SMT care se poate aplica doar sub directa supraveghere a medicului specialist.

Cum funcţionează Stimularea Magnetică Transcraniană

TMS implică un dispozitiv portabil care este plasat pe cap şi care furnizează un scurt puls magnetic. Medicii specialişti şi pacienţii care doresc să testeze acest aparat trebuie să fie conştienţi de noutatea lui şi de lipsa studiilor, mai ales a celor pe termen lung, cu privire la siguranţa aparatului. 

„Multe migrene au fost combătute cu ajutorul acestui dispozitiv“, susţine profesorul Peter Goadsby, directorul Asociaţiei britanice pentru Studiu al Migrenelor. Într-un studiu clinic realizat pe 164 de pacienţi, TMS a funcţionat de două ori mai bine decât un placebo (n.r. - substanţă inactivă folosită în scopuri experimentale), iar aproximativ 40% dintre subiecţi au scăpat complet de dureri după două ore de folosire a aparatului.

„Foarte mulţi oameni suferă cumplit de pe urma migrenelor. Primim cu braţele deschise noi soluţii pentru atenuarea durerilor de cap, mai ales în cazurile în care tratamentele convenţionale nu funcţionează“, declară Wendy Thomas, director executiv al organizaţiei „Fondul Migrenei“ din Marea Britanie.


Citeşte şi:

Moduri surprinzătoare de a lupta contra migrenelor

Dacă suferi de dureri de cap, probabil că ai încercat tot felul de tratamente chiar şi pentru a le preveni atunci când simţi că se apropie. Dacă nu ai avut încă succes, nu trebuie să disperi: poate mai sunt unele remedii pe care nu le-ai încercat.

Dureri de cap la un nivel inimaginabil: nevralgia trigeminală

Închipuieşte-ţi o durere îngrozitoare de-a lungul unui obraz, ca un cuţit care taie, pe viu, în pielea feţei sau ca un cărbune încins lipit de faţă încontinuu. Mai închipuieşte-ţi şi că de o asemenea durere nu reuşeşti să scapi luni sau chiar ani. Aceasta este nevralgia trigeminală.

Durerea de cap, deseori subestimată şi tratată după ureche

Ne doare capul, ce e de făcut? În ceea ce priveşte tratamentul banalei, dar sâcâitoarei dureri de cap, există multe necunoscute. Mai întâi, trebuie să identifici tipul durerii, pentru a putea administra tratamentul corect şi eficient.

Simptomele care prevestesc apariţia migrenei

Durerea intensă şi pulsatilă, sensibilitatea la lumină şi la sunete, dar şi greaţa şi vărsăturile ocazionale sunt semne care prevestesc apariţia unei migrene. Dar, pentru unele persoane, prima experienţă a acestor dureri chinuitoare face ca identificarea semnalelor specifice să fie dificilă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite