Terapia prin muzică îi ajută pe copiii născuţi prematur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzica liniştită poate avea beneficii asupra bebeluşilor. FOTO Shutterstock
Muzica liniştită poate avea beneficii asupra bebeluşilor. FOTO Shutterstock

Cântecele de leagăn sau sunetele care le imită pe cele din uterul mamei ajută la calmarea copiilor născuţi prematur, se arată într-un nou studiu citat de „Huffington Post“. De asemenea, ele îmbunătăţesc somnul şi obiceiurile alimentare ale bebeluşilor şi cresc şansele de apropiere dintre părinţi şi copil.

Descoperirile contrazic studiile anterioare, care sugerau faptul că toate sunetele îi agită pe copiii născuţi prematur. În schimb, se arată că muzica liniştită poate avea beneficii asupra bebeluşilor.

„Terapia prin muzică reprezintă o nouă tendinţă. Este o parte a medicinei integrative, adică programele care vorbesc despre cultură, despre efectele religiei şi a stării de spirit asupra sănătăţii“, explică Joanne Loewy, autoarea studiului şi directoarea Departamentului de Terapie prin Muzică de la Centrul Medical Beth Israel din New York.

Loewy şi colegii ei au testat efectele terapiei prin muzică asupra a 272 de copii născuţi prematur, în mai multe unităţi de terapie intensivă neonatală. Aceştia au examinat impactul a trei tipuri de muzică:

  • un cântec de leagăn selectat şi cântat de părinţii copilului
  • un instrument rotund, umplut cu bile mici de metal, care imită „zgomotul“ din uter
  • un mic instrument dreptunghiular folosit pentru a simula bătăile inimii.

Instrumentele au fost folosite de terapeuţi muzicali instruiţi, care au cântat live, astfel încât sunetele să corespundă cu ritmul respiraţiei copiilor.

În general, muzica a ajutat la îmbunătăţirea somnului, hrănirii şi a semnelor vitale ale sugarilor. „Stimularea lentă, aplicată cu ajutorul oricăreia dintre aceste trei metode, a adus schimbări semnificative în comportamentul copiilor“, spune Loewy.

Studiul a demonstrat că părinţii care fredonau cântece de leagăn copiilor lor au reuşit să scape de o parte din stresul pe care îl resimţeau atunci când îşi îngrijeau copilul în unitatea de terapie intensivă şi s-au simţit mai apropiaţi de bebeluşul lor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite