Testări gratuite pentru sănătatea plămânilor, în 20 de oraşe din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O tuse cronică, atribuită la început unei răceli banale, poate fi primul semn de BPOC Foto Arhiva Adevărul
O tuse cronică, atribuită la început unei răceli banale, poate fi primul semn de BPOC Foto Arhiva Adevărul

Românii interesaţi să-şi testeze sănătatea plămânilor o pot face gratuit până la sfârşitul anului în centre din 19 oraşe din ţără şi Bucureşti, în cadrul campaniei Societăţii Române de Pneumologie.

Aproximativ un milion de români suferă de BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică), o boală a plămânilor, care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial.

La ora actuală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare oră 250 de persoane mor din pricina acestei afecţiuni.

Ȋn România, BPOC-ul este mult subdiagnosticat. Un studiu făcut în 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate, pe un eşantion de aproape 10.000 de români, pune în evidenţă faptul că bărbaţii sunt mult mai afectaţi de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeaşi măsură bogaţii şi săracii.  Acelaşi studiu arată că mulţi dintre bolnavi nu-şi dau seama de severitatea bolii lor, iar accesul la specialişti şi analize, cum este spirometria, extrem de redus.

Grav este că BPOC se insinuează lent şi progresiv în viaţa pacientului, cu simptome care se agravează treptat şi care pot fi puse cu uşurinţă pe seama îmbătrânirii sau a altor boli, mult mai puţin severe şi pe care bolnavii nu le iau in serios, precum tusea cronică, alergiile, răcelile, infecţiile respiratorii sau gripa.

În cadrul bolii, căile aeriene sunt iritate şi roşii şi produc prea mult mucus vâscos şi lipicios. Pereţii căilor aeriene sunt umflaţi şi blochează parţial circulaţtia aerului prin ele. Tocmai de aceea, măsurarea cantităţii de aer care circulă prin plămâni poate ajuta medicii să identifice BPOC. Testul care face acest lucru se numeşte spirometrie şi este simplu şi nedureros, iar rezultatele se dau pe loc.

Un aparat măsoară capacitatea de a respira, în special cât aer poţi să scoţi afară din plamân într-o secundă, adică Volumul Expirator Maxim în prima secundă -VEMS (aşa cum apare pe rezultat).

Măsurarea capacităţii pulmonare prin spirometrie este mai importantă pentru fumători decât radiografia pulmonară

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, de la Institutul Marius Nasta, din Bucureşti, măsurând funcţia pulmonară a unui bărbat Foto Arhiva Adevărul

Pentru a creşte rata de diagnostic, Societatea Română de Pneumologie a iniţiat o campanie naţională de spirometrii gratuite, care se fac începând cu 1 octombrie şi până la sfârşitul anului. Investigaţiile se efectuează în centre din 19 oraşe din  17 judeţe (Arad, Argeş,  Bihor, Brăila, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Timiş, Vâlcea) şi Bucureşti.

Lista completă a oraşelor unde se pot face spirometriile gratuite este disponibilă pe www.desprebpoc.ro. Tot aici sunt adresele, numele medicilor care le efectuează şi telefoanele la care se pot face programările.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite