Testul care depistează toate bolile genetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou tip de analiză făcută pe embrioni va putea arăta viitorilor părinţi orice risc de malformaţie genetică. Testul, disponibil de anul viitor în Anglia contra sumei de 1.500 de lire, va fi aplicat pe embrionii folosiţi la fertilizarea in vitro.

Cercetătorii englezi de la Bridge Center, Londra, au dezvoltat un test denumit Genetic MoT, care poate depista aproape toate cele 15.000 de malformaţii genetice cunoscute în prezent, arată „The Times“. Testul este deocamdată folosit la fertilizarea in vitro (FIV).

Părinţii pot hotărî trăsăturile copilului

Analizele actuale realizate pe embrioni înainte de implantare depistează doar doi la sută din bolile genetice. Noutatea acestui test, disponibil cel mai probabil de anul viitor, este că poate descoperi aproape toate bolile genetice pe embrioni, înainte de a fi implantaţi în ­uterul viitoarei mame.

Dacă embrionul va fi depistat cu anomalii, părinţii vor decide dacă vor continua sau nu fertilizarea in vitro. Metoda analizei embrionilor înainte de implantare este recomandată, peste tot în lume, persoanelor care au rude cu boli genetice. Astfel, se va reduce numărul bebeluşilor născuţi cu malformaţii. În plus, părinţii vor putea afla, cu ajutorul testului, culoarea ochilor, înălţimea şi greutatea viitorului copil.

Analiză asemănătoare în România

Un test asemănător, dar nu la fel de complex ca Genetic MoT, se poate realiza din acest an şi în România, la clinica Medlife din Capitală. Cei vizaţi sunt părinţii care folosesc fertilizarea in vitro. Analize pentru depistarea bolilor genetice există, contra cost, şi pentru cuplurile care concep pe cale naturală.  Diagnosticul prenatal se realizează în primele luni de sarcină, atât în spitale de stat (precum Spitalul de Obstetrică Ginecologie ”Dr. Panait Sârbu” din Bucureşti), cât şi în anumite clinici private.

“Prin testele prenatale se pot depista unele boli care pot sau nu pot fi corectate. Este importantă vârsta pacientei: cu cât are mai mulţi ani, cu atât riscurile de malformaţii sunt mai mari. Desigur, aceste probleme pot fi întâlnite şi la femeile tinere”, afirmă doctorul Adrian Văduva, de la Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Ioan Cantacuzino“ din Capitală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite