Medicină

articolul anterior articolul urmator

Tinereţe fără bătrâneţe? Cercetătorii susţin că procesul de îmbătrânire poate fi inversat

2
7 Sep 2019 19:59:41
Autor: Daniela Serb
În viitor, o simplă pilulă ne-ar putea garanta o tinereţe prelungită
În viitor, o simplă pilulă ne-ar putea garanta o tinereţe prelungită

Un studiu clinic de mici dimensiuni, efectuat de oamenii de ştiinţă americani, pare să indice faptul că procesul de îmbătrânire poate fi inversat. Cercetătorii au publicat rezultatele unei astfel de cercetări  în revista  Aging Cell.

O echipă de cercetători din California a administrat timp de un an unui grup mic de nouă voluntari un amestec compus din trei substanţe: un hormon de creştere şi două medicamente pentru diabet, după care au urmărit efectul asupra „ceasului” epigenetic, un semn din genomul uman care arată vârsta biologică a unei persoane, scrie Nature.

Deşi se aşteptau la o încetinire a procesului de îmbătrânire, oamenii de ştiinţă au constatat cu surprindere că  genomul subiecţilor a întinerit, inversare apreciată la doi ani şi jumătate şi că, totodată, sistemele lor imunitare au dat şi ele semne de îmbunătăţire.  

„Mă aşteptam să văd o încetinire a ceasului biologic, dar nu o inversiune a acestuia“, a precizat geneticianul  Steve Horvath de la Universitatea din California, Los Angeles, cel care a condus cercetarea.

Oamenii de ştiinţă au ţinută să precizeze că sunt însă precauţi în faţa acestor rezultate întrucât cercetarea s-a desfăşurat pe un număr mic de subiecţi şi nu a existat un grup de control.

Rezultatul cercetărilor a fost publicat pe 5 septembrie în revista Aging Cell.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Caius Iulius Caesar
8.09.2019, 11:14:59

Greu de crezut ca afirmatia poate fi sustinuta cu adevarat (deocamdata sunt doar supozitii neconfirmate independent de alti cercetatori). Titlul articolului este mult prea direct, si contrazice de fapt legea conservarii energiei: in orice proces (fizic, chimic, biochimic, etc) exista pierderi de energie, iar in organism acest lucru se evidentiaza prin acumularea de elemente toxice pentru celule, pe care nu ai cum sa le extragi practic din celule, astfel incat procesul de rejuvenare sa fie viabil pe termen lung. Si daca iei viatmina C imbunatatesti sistemul imunitar, dar nu intineresti... Cu stima

+3 (5 voturi)
Smeritu Pahomie
8.09.2019, 21:48:37

....cercetatorii batrani si de renume au murit de mult....si a aparut acum o genetarie de ..."cercetatori" foarte superficiali...si doar cu numele....care debiteaza numai enormitati si minciuni de inghiata apele la Ecuator ...si se topesc cele de la Poli.... ...oricum trebuie sa fie atenti ...sa nu impinga prea departe intinerirea asta pana in stadii exagerat de timpurii....ca cea de nou nascut sau chiar celula ou / zigot....morula, blastula, gastrula...etc......

+1 (1 vot)
Modifică Setările