Tomografia dentară,utilă în implanturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Computerul tomograf arată cu precizie locul implantului
Computerul tomograf arată cu precizie locul implantului

Deoarece dă informaţii detaliate despre locul în care se vor implanta dinţii, examinarea tomografică este indispensabilă înaintea realizării unui implant dentar.

Cunoscut şi sub denumirea de CT cu fascicul conic (CBCT), tomograful dentar reprezintă o tehnologie imagistică relativ ­nouă în domeniul stomatologic.

Acesta generează informaţii vizuale 3D, ce pot fi manipulate astfel încât să fie evidenţiate diverse unghiuri ale locului în ­care se va face implantul, lucru necesar pentru realizarea unei lucrări fără probleme ulterioare.

Durează 20 de secunde

CT-ul cu fascicul conic nu necesită pregătiri speciale, dar pentru acurateţea rezultatului se recomandă îndepărtarea oricărui obiect de metal de la urechi şi de la gât.

Pacientul trebuie să îmbrace o vestă specială, cu protecţie din plumb, cu toate că doar zona capului va fi iradiată. Ulterior, capul se „prinde" într-un dispozitiv special, pentru că trebuie ţinut nemişcat aproximativ 20 de secunde.

Scanerul se va învârti doar o singură dată în jurul pacientului. Potrivit specialiştilor, doza de iradiere este mult mai scăzută decât în cazul unei tomografii computerizate convenţionale.

Indică locurile cu probleme

Tomografia computerizată prezintă avantajul de a evidenţia orice problemă care ar putea constitui o piedică în procesul de implantare a dinţilor. Acesta va indica dimensiunile exacte pe care trebuie să le aibă dintele implantat, sub ce unghi va fi inserat în os şi dacă densitatea osului este suficient de bună.

Tomografia dentară se numără printre puţinele analize care pot fi folosite şi în cazul femeilor însărcinate, deoarece cantitatea de radiaţii este foarte mică şi, în plus, vizează doar zona capului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite