Nu-i banc! România depăşeşte SUA şi Danemarca în topul celor mai eficiente sisteme de sănătate. Din ce punct de vedere şi ce înseamnă pentru pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul sanitar românesc oferă rezultate comparabile cu ale unor ţări mai dezvoltate, la preţuri foarte mici FOTO Arhivă
Sistemul sanitar românesc oferă rezultate comparabile cu ale unor ţări mai dezvoltate, la preţuri foarte mici FOTO Arhivă

Ţara noastră se situează pe locul 33 într-un top recent realizat de Bloomberg privind statele lumii cu cele mai eficiente sisteme de sănătate. Atenţie, clasamentul nu are scopul de a releva cele mai bune, performante sisteme, ci pe acelea care oferă un raport echitabil preţ-rezultate.

Asia are cele mai multe sisteme eficiente de sănătate cu 4 state în top 10, potrivit unui raport recent realizat de Bloomberg.

Folosind informaţii furnizate de Banca Mondială, de Fondul Monetar Internaţional, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Departamentul de Sănătate Hong Kong, Bloomberg a efectuat topul sistemelor sanitare cu un raport bun cost-rezultate, având în vedere trei mari criterii: speranţa de viaţă (a cântărit 60% din rezultatul final), preţ relativ per capita, adică procentul din PIB alocat per capita (30%) şi costul absolut per capita al sistemului de sănătate, mai precis, cheltuielile totale cu sănătatea per capita: servicii de prevenţie şi curative (10%).

Au fost incluse în acest top doar statele cu o populaţie de cel puţin 5 milioane, cu un PIB per capita de cel puţin 5.000 de dolari şi cu o speranţă de viaţă de cel puţin 70 de ani.

Topul Bloomberg, în funcţie de costurile sistemelor de sănătate

sistem sanatate cost

Prof. Astărăstoae: „România este ultraeficientă“

Topul Bloomberg cuprinde 48 de state, iar România se situează pe locul 33, înaintea unor ţări dezvoltate cum sunt Belgia, Danemarca şi chiar înaintea Statelor Unite ale Americii.

De altfel, SUA s-au clasat la coada topului, pe locul 46, întrecând ca eficienţă a sistemului sanitar doar Serbia şi Brazilia. Este o prăpastie uriaşă între preţurile foarte mari ale tratamentelor în SUA şi eficienţa şi calitatea acestora, potrivit „Huffington Post“.

„Topul Bloomberg este cât se poate de real. Într-adevăr, România poate fi considerată ultraeficientă analizând strict raportul dintre sumele alocate sistemului de sănătate şi rezultate. De fapt, la noi banii alocaţi sunt extrem de puţini, iar rezultatele sunt comparabile cu acelea ale altor ţări. Dar dacă mergem mai în profunzime şi am face un raport între responsabilitatea socială în sănătate şi indicatorii de morbiditate şi mortalitate evitabilă, ne-am plasa mult sub celelalte ţări din topul Bloomberg“, subliniază prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Specialistul are două explicaţii pentru această ultraeficienţă:

1. actul medical este foarte ieftin, la fel şi mâna de lucru;

2. deseori se suplimentează fondurile cu bani din buzunarul pacientului (care-şi cumpără singur tratamente, dispozitive etc.).

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) este de acord cu prof. dr. Astărăstoae: „Sigur că este un sistem eficient, de vreme ce în România nu se investeşte mai nimic în sistemul de sănătate şi doctorii se chinuiesc să ne ţină în viaţă. Din punctul de vedere al pacientului, acest lucru este îngrijorător, fiindcă medicii buni care nu sunt plătiţi cum trebuie vor ajunge să plece cu toţii din ţară“.

Potrivit topului Bloomberg, România are un scor de eficienţă 44,9, calculat în funcţie de speranţa de viaţă a românilor (74,5 ani), de costul sistemului de sănătate ca procente din PIB per capita (6,3) şi de cheltuielile totale cu sănătatea per capita (500 de dolari).

Topul celor mai eficiente sisteme sanitare din lume | Infographics

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite