Tratament stomatologic cu previzualizare pe calculator. Cum se poate armoniza zâmbetul cu fizionomia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zâmbetul care ni se potriveşte poate fi creat pe calculator
Zâmbetul care ni se potriveşte poate fi creat pe calculator

Cu ajutorul tehnologiei moderne, medicii stomatologi pot diagnostica uşor afecţiunile dentare şi pot „desena” de la zero un zâmbet în armonie cu fizionomia, trăsăturile fizice şi chiar psihologice ale pacientului.

Faptul că au ocazia să previzualizeze rezultatul final al tratamentului, încă de la prima vizită la dentist, şi că zâmbetul este croit după chipul şi asemănarea lor, încurajează un număr tot mai mare de pacienţi să încerce aceste tratamente estetice dentare, explică dr. Cristian Csapo, specialist în estetică dentară şi certificat internaţional în tehnica Digital Smile Design, în cadrul Clinicii Dent Estet.

Tehnologia zâmbetului digital împlică existenţa unui soft de calculator care permite scanarea dintilor pacientului şi, în funcţie de o serie de detalii iniţiale ale acestora, de fizionomie, trăsăturile feţei şi alte criterii, simulează o dantură viitoare, explicând pas cu pas, etapele tratamentului corector cu ajutorul faţetelor dentare, coroanelor şi chiar reabilitărilor orale complexe cu implant.

„Digital Smile Design ne ajută efectiv să îi arătăm pacientului ceea ce noi, ca specialişti, ştim că va fi rezultatul final. Este una să îi explici tratamentul pacientului, verbal, şi alta, să îi arăţi efectiv ceea ce se va întâmpla, iar etapele tratamentului să curgă pe ecran ca într-o prezentare. Am avut foarte mulţi pacienţi care, la prima discuţie, pe vremea când nu exista această tehnologie, erau sceptici să încerce. Odată ce au văzut imaginile şi rezultatul final, totul a fost mult mai clar şi uşor de înţeles, prin urmare şi rata de acceptare este mult mai mare, din momentul în care am adus această tehnologie, până în prezent”, mai spune dr. Cristian Csapo.

 Inclusiv trăsăturile psihologice ne pot influenţa dentiţia, explică medicii. Fiecăreia dintre cele patru tipologii psihologice  - flegmatic, sanguin, melancolic şi coleric - îi corespunde un anumit tipar în morfologia dinţilor. De aceea, rezultatul final al reabilitării orale trebuie să îndeplinească nu doar criterii estetice, ci şi funcţionale, mai spun aceştia.

Cum funcţionează concret tehnologia zâmbetului digital?

Primul pas începe cu o consultaţie, în care pacientul îşi exprimă nevoile şi aşteptările cu privire la tratamentul estetic dorit. Acest pas implică şi completarea formularului Smile Test, un chestionar special creat pentru a identifica dorinţele estetice ale pacienţilor. Astfel, medicul ştie cu exactitate care sunt aşteptările pacienţilor în ceea ce priveşte rezultatul tratamentului.

Următorul pas este realizarea unor fotografii şi filme care surprind statusul incipient al danturii, alături de fizionomia feţei şi trăsăturile faciale ale pacientului, extrem de importante în vederea realizării simulării digitale.

Pe baza datelor primite, softul respectiv generează proporţiile ideale, în urma cărora medicul poate crea un design nou al zâmbetului. Astfel, pacientul, sub îndrumarea medicului, are posibilitatea să aleagă o variantă optima de tratament.

Unul dintre principalele avantaje ale digitalizării este faptul că rata eşecului tratamentului este minimă. „Digital Smile Design nu este numai un instrument extrem de util în comunicarea noastră cu pacientul, ci şi o unealtă foarte bună pentru discuţia cu echipa de medici şi cu echipa de tehnicieni dentari”, adaugă dr. Cristian Csapo. Tehnica Digital Smile Design este un concept ştiinţific certificat internaţional, utilizat de peste opt ani în clinicile de top din întreaga lume.

Faţete şi coroane dentare create de calculator

După ce a fost desenat zâmbetul, următoarea etapă este cea de restaurare a dinţilor şi fabricarea de construcţii (faţete, coroane etc.), tot cu ajutorul stomatologiei digitale. Una dintre cele mai noi tehnologii este sistemul CAD-CAM, care presupune amprentarea dentară digitală şi transmiterea ei în calculator, care începe să frezeze blocul de ceramic sau zirconiu.

„Toate etapele pe care le implică fabricarea unei construcţii dentare  - amprentat, şlefuit, etape de laborator, cimentare - sunt complet digitalizate. Amprenta digitală a dinţilor este luată cu ajutorul unui scanner intraoral. Acesta  înregistrează o serie de imagini din cavitatea orală, care sunt transmise apoi unui computer şi transformate într-o amprentă digitală. Pe baza amprentei digitale se poate concepe un model al viitoarei lucrări, oferindu-i pacientului ocazia să vadă cum ar putea arăta lucrarea finală.  Modelul digital al viitoarei lucrări este apoi transmis sistemului CAD-CAM pentru a şlefui cu mare precizie lucrarea dorită”, explică dr. Cristian Csapo.

Avantajele constau în timpul de aşteptare mult mai redus, precizia mai mare şi lucrările perfect adaptate pacientului. „Calitatea unei lucrări realizate în laboratorul de tehnică dentară CAD-CAM coordonat de specialişti de tehnică dentară poate fi cu greu egalată ca estetică, fineţe sau rezistenţă de un alt sistem de lucru similar în cabinet. Faţă de Cerec, sistemul CAD-CAM de cabinet, cel mai mare avantaj al unui laborator digitalizat de tehnica dentară este ca dincolo de tehnologie, tehnicianul poate lucra mai in detaliu, poate crea un produs cu un aspect natural si foarte bine adaptat dorinţelor şi fizionomiei pacientului”, conchide medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite