Tratamente eficiente în caz de sinuzită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile de la rădăcina nasului pot fi semn de sinuzită
Durerile de la rădăcina nasului pot fi semn de sinuzită

Durerile de cap ce persistă după o răceală banală pot fi semn de inflamaţie a sinusurilor. Medicamentele descongestionante, aerul cald şi umed, dar şi chirurgia endoscopică tratează formele acute şi cronice de boală.

Sinuzitele acute se tratează, în primul rând, cu picături descongestionante nazale şi cu mucolitice, care fluidizează secreţiile şi le fac mai uşor de eliminat. Descongestionantele pe bază de efedrină, gen Bixtonim, nu trebuie folosite timp îndelungat, pentru că organismul devine imun la substanţă.

Efect mucolitic au şi inhalaţiile cu infuzie de soc sau de gălbenele. Durerea este calmată cu aspirină şi cu paracetamol, precum şi prin aplicarea de căldură umedă pe faţă, sub formă de cataplasme.

De cele mai multe ori, sinuzita are nevoie de tratament instituit de medic, pentru că se suprainfectează cu bacterii. Tratamentul antibiotic trebuie urmat în întregime, pentru a asigura eliminarea completă a infecţiei, chiar dacă starea se ameliorează de la primele administrări.

Tot medicul va prescrie şi corticosteroizi sub formă de spray-uri nazale, cu efect antiinflamator.

„Dacă sinuzita acută se tratează cu antibiotice, antiinflamatoare şi cu dezinfectante nazale, cea cronică necesită tratament chirurgical endoscopic", menţionează profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, şeful clinicii ORL a Spitalului „Sfânta Maria" din Bucureşti.

Chirurgia deschide orificiile sinuzale şi îndepărtează obstacolele care favorizează blocarea acestora, cum ar fi  polipii nazali. De asemenea, poate corecta deviaţiile de sept.

Apare în urma unei răceli

„Sinuzita nu vine singură, vine însoţită de rinită", spune profesorul Sarafoleanu. Toate sinusurile se deschid în cavitatea nazală printr-un orificiu mic, cât vârful unui creion.

 În răceli, acesta se poate astupa din cauza înfundării nasului, prin congestia mucoasei şi prin secreţii. Sinusul devine o cavitate închisă, în care mucusul se acumulează şi exercită presiune asupra pereţilor cavităţii. Apare astfel durerea la nivelul obrazului şi incisivilor superiori, la nivelul frunţii şi ochilor sau în zona rădăcinii nasului.

În plus, germenul care a produs răceala poate ajunge în sinus, unde se va multiplica, generând o infecţie însoţită de producere de puroi şi de febră.

Prin deschiderea orificiului, mucusul purulent se elimină sub forma unei secreţii nazale galben-verzui urât mirositoare.

Blocarea orificiului este favorizată de polipii nazali şi de deviaţia de sept (pe partea deviaţiei). Sinuzita se poate croniciza, în timp, prin îngroşarea şi prin cicatrizarea mucoasei ce căptuşeşte sinusul.

Aerul uscat este contraindicat

Cele mai simple gesturi de prevenire a sinuzitei ţin de combaterea cu seriozitate a răcelilor şi a alergiilor.

De asemenea, evitarea aerului uscat protejează mucoasa. Folosirea de umidificatoare sau aşezarea unor vase cu apă în apropierea surselor de căldură sunt utile şi în tratamentul bolii.

Patru perechi de sinusuri

Sinusurile sunt cavităţi situate de o parte şi de alta a nasului. Cele mai mari sunt sinusurile maxilare, în osul obrazului, urmate de sinusurile frontale, localizate la nivelul frunţii, deasupra ochilor.

În spatele rădăcinii nasului, între orbite, se găsesc sinusurile etmoidale, iar posterior acestora, în centrul craniului, sinusurile sfenoidale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite