Tratamente de înfrumuseţare care se transformă în cel mai mare coşmar al unei femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A venit primăvara, ceea ce înseamnă că femeile încep deja să se gândească la pedichiurile care vor ieşi din sandale şi la manichiurile mai speciale, în culorile pastelate ale anotimpurilor însorite. Însă, tratamentele de înfrumuseţare pot lua o turnură gravă.

Unghiile false „construite“ cu ajutorul gelului pot ataca nervii (şi nu doar de furie că n-a ieşit bine), iar epilările cu ceară fierbinte pot lăsa pielea sensibilă pradă infecţiilor. „Huffington Post“ realizează o listă cu alte şase tratamente de înfrumuseţare care pot deveni un adevărat pericol pentru sănătatea noastră.

1. Lumânările pentru urechi

Durerea provocată de un dop de ceară blocat în ureche este foarte enervantă. Saloanele cosmetice au soluţia pentru aşa ceva: lumânările speciale pentru urechi. Prin arderea lumânării de un format special (goală pe dinăuntru) se creează un vacuum uşor şi o senzaţie de căldură, ajutând şi la înmuierea cerumenului din urechi, eliminând impurităţile, toxinele şi îmbunătăţind auzul.

Însă experţii avertizează şi atrag atenţia că această procedură poate fi periculoasă, cauzând arsuri, perforări ale timpanului şi blocaje în canalul urechii. „Urechea este un organ sensibil. Nu cred că aş încredinţa tratarea unui asemenea organ salonului de cosmetică“, este de părere Gordon Siegel, medic chirurg, specializat în otolaringologie de la Facultatea de Medicină a Universităţii americane Northwestern.

Curăţarea cerumenului cu ajutorul unui beţişor de ureche poate, de fapt, împinge ceara mai adânc în ureche, cauzând şi alte blocaje, fără să mai menţionăm că poate cauza o perforaţie serioasă.

2. Pedichiurile

O pedichiură efectuată incorect poate conduce la infecţii virale (cum ar fi negii), la infecţii bacteriene de la unghiile crescute în carne şi la infecţii micotice ale pielii şi unghiilor, pe lângă alte probleme serioase de sănătate.

Nu e neapărată nevoie să-ţi faci singură pedichiurile acasă, însă, pe cât posibil, adu tu la salon instrumentele necesare, cel mai important fiind acea pilă de călcâie. „Aceasta este una dintre cele mai murdare obiecte dintr-un salon de cosmetică. Există o părere greşită că, doar dacă pui instrumentul într-o apă albastră, el va ieşi curat ca lacrima. Dar nu e aşa“, este de părere Jackie Sutera, medic specialist din New York, SUA.

O altă recomandare a specialistului este să-ţi faci programarea la salon cât mai devreme, înainte ca sute de alte picioare să se înmoaie în lighenaşul special pentru pedichiuri, mai ales că în cursul zilei cosmeticienii abia au timp să le cureţe între utilizări.

3. Epilarea cu ceară a sprâncenelor

Pe lângă riscul evident că te vei trezi cu o altă formă a sprâncenelor decât cea dorită, sunt multe lucruri la care trebuie să fii atentă. Pe termen lung, epilarea cu ceară poate leza permanent foliculii firelor de păr aşa că, în timp, părul va înceta să crească în acele locuri. Pe termen scurt te poţi confrunta cu arsuri de la ceara prea fierbinte, cu îndepărtări ale primului strat de piele din cauza cerii care este smulsă prea viguros, şi chiar cu infecţii de după epilat, când bacteriile pot pătrunde în leziunile microscopice ale pielii traumatizate.

4. Manichiurile

Din nefericire, manichiurile prezintă foarte multe riscuri: infecţii micotice, infecţii bacteriene, lezări permanente ale unghiilor. Aşa că, nu frecventa saloane de cosmetică necunoscute, rămâi la cel unde te-ai obişnuit, unde ştii că nu păţeşti nimic. Dacă eşti nevoită să schimbi salonul, când intri evaluează starea de curăţenie, să nu fie prăfuit, cu păr de la tuns pe jos, cu unghii sau şerveţele folosite şi nestrânse din jurul bancului de lucru.

Mai mult, o dată ce te-ai obişnuit într-un loc, foarte important este să nu laşi cosmeticiana să-ţi taie cuticulele, acestea fiind un sigiliu important care ajută la păstrarea bacteriilor la distanţă.

Semnele de infecţie includ cuticulele roşii, umflate, durere, o culoare maronie sau galbenă între rădăcina unghiei şi unghie şi schimbarea formei unghiei. Consultaţi imediat medicul.

5. Epilarea inghinală

Ceara fierbinte în zona inghinală poate da naştere unor probleme de sănătate destul de grave. La fel ca în cazul epilării sprâncenelor, pielea sensibilă va fi şi mai sensibilizată lăsând-o pradă infecţiilor. „O dată ce părul este smuls, pielea este, de fapt, o rană deschisă, orice poate intra acolo“, avertizează specialista. 

Mai mult, părul crescut sub piele reprezintă un risc mai mare în cazul epilării inghinale decât în cazul celei a sprâncenelor. Atunci când ajungi acasă, curăţă pielea cu atenţie şi neapărat consultă medicul în cazul în care un fir de păr crescut sub piele dă semne de infecţie.

6. Bronzarea la solar

În afară de riscul evident, acela că strălucirea bronzului de solar are un aspect destul de nesănătos, conform datelor de la Institutul Naţional american de Luptă Împotriva Cancerului, femeile care se bronzează la solar au un risc mai mare cu 55% de a face cancer de piele (melanom malign) decât cele cu tenul deschis care nu se protejează de razele solare sau cele care au un istoric de astfel de cancer în familie.

În loc de solar, încearcă o cremă autobronzantă, fie acasă, fie la salon, dar asta numai după ce ai citit cu atenţie lista de ingrediente.


Citeşte şi:

VIDEO Evitaţi cosmeticele care au lista de ingrediente ca o lecţie de chimie. Care sunt cele mai nocive produse?

Medicul dermatolog Oana Clătici ne învaţă, la Adevărul Live, cum să ne alegem produsele cosmetice astfel încât acestea să nu devină inamici ai tinereţii pielii şi chiar ai sănătăţii.

Tratamente cosmetice duse la extrem: ce era acceptabil în trecut în numele frumuseţii

Exfolieri chimice care ard straturi de piele de pe faţă, inhibitoare de apetit care cauzează atacuri de cord, chirurgie pentru zonele intime pentru a semăna cu cele ale unei păpuşi Barbie sau pungi cu lichid îndoielnic vârâte în sâni pentru a-i face mai mari - acestea sunt metode de înfrumuseţare acceptate în zilele noastre. Dar şi în trecut, alte metode considerate sigure au cauzat mutilări îngrozitoare femeilor.

515 chimicale aplicăm pe piele în fiecare zi. Parfumul, cel mai riscant

De la şampon la loţiunea de corp şi fardul de obraz, majoritatea produselor cosmetice au în compoziţie şi substanţe chimice care pot pune în pericol sănătatea, avertizează specialiştii.

Lista celor mai periculoase chimicale care ar trebui excluse din produsele cosmetice

Organizaţia americană de mediu Environmental Working Group propune marilor companii producătoare de cosmetice o rezoluţie importantă pentru noul an: să excludă de pe listele de ingrediente substanţele care afectează dramatic activitatea hormonală a organismului, produc reacţii alergice şi care pot declanşa cancerul de piele.

Tratamentele faciale cu melci vii, următorul pas în cosmetică

Excentricităţile din industria frumuseţii şochează tot mai puţin, mai puţin când vine vorba de animale vii. Melcii vii şi nevătămaţi folosiţi în tratamentele faciale vor fi tot mai prezenţi, de vreme ce mucusul acestora va fi folosit în tot mai multe produse cosmetice.

Cele mai periculoase ingrediente din produsele cosmetice

Ca urmare a studiilor care demonstrează cât de nocive sunt unele ingrediente din cosmetice, mai multe companii le-au eliminat din compoziţia produselor lor. Mai sunt, însă, companii care le folosesc în continuare, cum sunt L’Oréal şi Revlon, iar organizaţia americană Environmental Working Group a lansat o campanie de somare a producătorilor să le înlocuiască.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite